AFP
INTERVJU ZA SN

Slaven Bilić dobio najvažniju podršku: ‘Mi apsolutno stojimo iza njega, a zna se tko priča o otkazu!‘

Hrvatski veznjak u redovima WBA čiji je menadžer Slaven Bilić pod pritiskom zbog rezultata
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. studeni 2020. 14:51

Filip Krovinović, uz Matea Kovačića i, formalno, Lovru Kalinića, jedini je Hrvat u Premiershipu. I, igra dobro, po mnogima je jedan od najboljih igrača WBA-a, u dvoboju protiv Brightona, recimo, bio je igrač utakmice, vjerojatno bi, barem neke analize to sugeriraju, isto bio i u susretu s Tottenhamom da Harry Kane nije u sam smiraj zabio za pobjedu Spursa. Snašao se Krovinović u Premiershipu, jedino što još nedostaje jest momčadski učinak. Momčad Slavena Bilića ni nakon osam utakmica nema pobjedu, tek tri boda su na “računu” i traje grčevita borba za ostanak.

- Znate mene, gledam uvijek samo pozitivno, optimistično, pa i u ovoj situaciji koja izdaleka vjerojatno izgleda loše, bezizlazno. Ali, mi igramo dobro i s terena se ne čini nimalo katastrofično. Mogu pričati iz prve ruke o onim utakmicama u kojima sam sudjelovao, u svim tim utakmicama smo se dobro držali, jedino nas je Fulham nadigrao. Evo, i sad protiv Tottenhama, imali smo šanse, mogli zabiti i povesti, držali nulu, a onda se ukazao Kane i zabio nam pred sam kraj. Treba nekad imati i malo sreće, ali treba u Premiershipu i držati koncentraciju svih 90 minuta - priča nam Krovinović, kao i uvijek, vedrog raspoloženja, u njegovu se glasu doista ne može nazrijeti nikakva drama.

Zajedničke pobjede

- I Slaven Bilić nam je nakon utakmice čestitao na igri, rekao nam je da samo tako nastavimo i da će pobjede sigurno doći. Tako i svi razmišljamo, igre su nam bolje od rezultata, malo nam je nedostajalo da već sad imamo više bodova, uopće ne strahujemo i ne paničarimo, osjećamo da su pobjede samo pitanje vremena.

No, engleski mediji, prije svih, nisu baš tako mirni i uvjereni u WBA-ov prosperitet, štoviše već traže nasljednika Slavena Biliću, sigurni kako Super Slav neće još dugo biti na klupi.

- Uvijek se piše kad rezultati nisu bajni, to je normalno, mediji će uvijek pisati. Već neko vrijeme se piše i govori i da Solskjaer odlazi iz Uniteda pa je još tu... Ali, ono što mogu reći iznutra jest da se nitko ne bavi tom temom, Bilić ima apsolutnu podršku svlačionice kao što ju je imao i ranije, odlična smo momčad kao što smo bili i lani u Championshipu kad smo se borili i izborili za ulazak u Premiership. Ništa se po tom pitanju nije promijenilo, povjerenje između igrača i trenera je obostrano, svi zajednički živimo za utakmice i siguran sam da će nam to uskoro donijeti pobjede. Zajedničke.

Iako, i prije sezone mnoge su stručne i medijske analize išle u smjeru da WBA ima najlošiji igrački kadar, da je glavni kandidat za ispadanje.
- Opet kažem, to je normalno da se piše, analizira, svatko ima pravo na svoje mišljenje. S jedne strane to je i logično, ušli smo iz druge lige, nije klub potrošio veliki novac na pojačanja kao neki drugi klubovi, gledajući s te strane nije ništa čudno da su nas svrstali u tu kategoriju. Ali, naše je da te najave demantiramo, a igre koje smo dosad prikazali i koje su bolje od rezultata, daju nam poticaj da na kraju to i učinimo.

Krovinović je jedno od tih rijetkih pojačanja, iako je na dolazak iz Benfice morao pričekati. Sezona je već počela, on još nije znao gdje će igrati. Čak ni to što je prošle godine bio jedan od glavnih igrača WBA-a nije olakšalo taj dogovor.
- Da, sve skupa se malo otegnulo, klubovi se nisu mogli dogovoriti, natezali su se, svatko je gledao svoj interes. Na kraju je dogovorena posudba, opet bez prava otkupa pa ćemo idućeg ljeta opet razgovarati.
Bio mu je san igrati u Premiershipu, doduše, nije očekivao da će igrati u West Bromu.

Osjećaj sve bolji

- Kad sam ja počeo pratiti i igrati nogomet, hit je bio Arsenal. Uživo sam gledati Topnike, onu momčad na čelu s Henryjem. Tada sam počeo maštati da ću igrati u Premiershipu. Zato ja sad uživam u nogometu, zdrav sam i spreman, ozljeda je daleka prošlost, ne osjećam više posljedice i jedva čekam svaku iduću utakmicu. A to je United na Old Traffordu. Šteta što nema publike pa da bude potpun doživljaj velike utakmice, ali takva su vremena, treba uzeti najbolje iz ove situacije.

Sudeći po igrama i već spomenutim pozitivnim kritikama i analizama, Krovinović se dobro snašao u Premiershipu, nije imao problema s navikavanjem na snagu lige i nogometa.
- Nisam se nijednog trena opustio, dok sam čekao rasplet svoga slučaja, trenirao sam profesionalno i ozbiljno u Lisabonu, s Benficom, kad su mi rekli da se vraćam u Birmingham, odmah sam otišao i bio spreman zaigrati. Čim sam ušao protiv Southamptona osjetio sam da mogu igrati taj nogomet, a i u svakoj idućoj utakmici taj je osjećaj bio sve bolji, vrlo brzo sam se prilagodio i drago mi je da se mogu nositi s igračima u najboljoj ligi svijeta. Odgovara mi taj nogomet ovdje, sve više.

Kako navijači WBA-a reagiraju na ovakve rezultate, osjećaju li igrači pritisak da moraju početi pobjeđivati ili, s obzirom da nema publike na tribinama, nema niti tog pritiska.
- Naravno da bi bili sretniji kad bismo mi imali više bodova, ali pritisak kao što postoji u Portugalu, recimo, pa i kod nas u Hrvatskoj, ovdje ne postoji. Iako ne mogu biti na tribinama, osjećamo navijačku podršku, želju da budemo bolji u idućim utakmicama. I vjerujem da ćemo biti. Bilo bi lijepo prvu pobjedu upisati na Old Traffordu, ali ako to ne uspijemo, slijede nam dvoboji sa Sheffieldom, Crystal Palaceom i Newcastleom, u jednoj od tih utakmica razveselit ćemo naše navijače.

Nisam očekivao da ću već sada biti na Dalićevu popisu, ali pozivu se nadam

Sad kad igra standardno u Premiershipu, očekuje li, ili je možda već očekivao, poziv izbornika Dalića?
- Iskreno, nisam očekivao da ću biti sad na popisu, ipak nisam igrao od početka sezone i nije se znalo gdje ću i koliko igrati. Rekao sam više puta da mi je to velika želja, odjenuti reprezentativni dres, ne samo moja, to je želja svakog igrača u Hrvatskoj. Samo da bude zdravlja da mogu nastaviti ovako igrati, vjerujem da će mi se u tom slučaju jednom ostvariti i taj san.

Southampton me fascinirao

Jedna ga je momčad dosad posebno oduševila u Premiershipu.
- Nisam igrao još protiv Arsenala, Liverpoola, Manchester Cityja..., ali od ovih koje sam osjetio na terenu, fascinirao me Southampton. Osjećao sam se kao da igram protiv Barcelone iz najboljih dana, ha, ha. Ljudi igraju fantastičan nogomet i još nakon te utakmice rekao sam da me ne bi čudilo da se bore za visoke pozicije. Pokazalo se da sam bio u pravu, Southampton je sad u vrhu, sasvim zasluženo.

Krovinović u Premier ligi ove sezone

5 utakmica
355 minuta
0 golova
0 asistencija
5 udaraca
3 driblinga
4 prekršaja
236 dodavanja
195 točnih dodavanja

Linker
20. travanj 2024 13:45