7 puta je Man. City bio prvak Engleske, od toga pet puta u posljednjih devet godina
 AFP
ZASLUŽENA TITULA

Slaven Bilić zaustavio novog prvaka, a onda je krenulo! Evo kako je City postao dominantna sila na Otoku

Hrvat je jedan od rijetkih stručnjaka koji se može pohvaliti da je uspio zaustaviti Guardiolin stroj
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 13. svibanj 2021. 12:28

Manchester City je stigao do petog naslova prvaka Engleske u posljednjih devet godina. Ono što je već poprilično dugo izgledalo sigurno, dobilo je i konačnu potvrdu nakon domaćeg poraza Manchester Uniteda od Leicestera u 36. premierligaškom kolu, te je plavi dio Manchestera mogao početi slaviti novi naslov prvaka za koji je menadžer Građana Josep Guardiola istaknuo da je osvojen na do sada najteži način.


Kada se pogleda prednost koju novi prvak ima u odnosu na prvog pratitelja, gradskog suparnika s Old Trafforda, možda bi se stekao dojam da je Guardiola ipak malo pretjerao sa spomenutom konstatacijom, no nekoliko je ključnih faktora bilo presudno da Manchester City potvrdi dominaciju u elitnom razredu engleskog nogometa, koju najbolje potvrđuje treća osvojena titula u posljednje četiri godine.

image
LAURENCE GRIFFITHS Afp


Nakon što je Leicester na Etihadu demolirao Guardiolinu momčad i petardom razgolitio obranu Građana, Manchester City je krajem rujna prošle godine iz Benfice u svoje redove doveo portugalskog reprezentativnog stopera Rubena Diasa za 62 milijuna funti. Vrijeme je pokazalo da je Dias bio sjajna kupovina, iako možda niti nije bio prvi izbor, no u trenucima slavlja u redovima pobjednika tog detalja se nitko neće sjetiti.


Dias i iz “naftalina” izvađeni John Stones pretvorili su se s vremenom u neprobojni obrambeni bedem. Bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić jedan je od rijetkih stručnjaka koji se može pohvaliti da je u šampionskoj sezoni uspio zaustaviti Guardiolinu momčad. Bilić je dobio otkaz nakon što je s West Bromwich Albionom ostao neporažen na Etihadu (1:1) sredinom prosinca prošle godine, a upravo je poslije spomenutog kiksa City upisao 20 uzastopnih pobjeda, što se u konačnici pokazalo kao ključna prevaga u odnosu na konkurente.

image
PAUL ELLIS Afp


U jednom dijelu sezone De Bruyne i društvo imali su većih problema s pandemijom i brojem zaraženih koronavirusom nego sa suparnicima na travnjaku, ali i nekompletni City deklasirao je, primjerice, Chelsea početkom siječnja u Londonu (3:1), a još gore od Chelseaja prošao je na Anfield Roadu branitelj naslova Liverpool, koji je poražen 4:1, a domaći porazi od Manchester Uniteda, Leeds Uniteda i Chelseaja više su razljutili Guardiolu, nego što su Manchester Unitedu dali ozbiljnu prigodu za veliki preokret. Osim spomenutog Diasa, briljirali su i De Bruyne, Gündogan, Foden, Mahrez i do pred kraj sezone Sterling, što je bilo sasvim dovoljno za veliki trijumf.


Nakon osvajanja prvenstva i Liga kupa, šlag blistave sezone bit će eventualno osvajanje Lige prvaka (finale s Chelseajem igra se 29. svibnja) uz slatki dodatak da je Manchester City zaključio svaku sezonu ispred Manchester Uniteda od kada je klupu Crvenih vragova napustio legendarni Alex Ferguson 2013. godine.

Linker
26. travanj 2024 06:22