Manchester City nije uspio steći odlučujuću prednost, a Liverpool i dalje zaostaje jedan bod za Građanima

 AFP
RIVALITET, ALI I POŠTOVANJE

Svaki kiks bit će koban: Manchester City ima prednost i bolji raspored, ali Liverpool vreba pogrešku

‘Ovo je bio derbi koji je podsjećao na boks meč kakav se rijetko viđa‘
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 12. travanj 2022. 15:55

Manchester United i Liverpool odigrali su na Etihadu spektakularni premierligaški derbi, koji je završio bez pobjednika (2:2). Nakon ove briljantne utakmice pale su u vodu sve teze da je u ovakvim, supervažnim utakmicama, najvažnije ne primiti pogodak, te da se u njima ‘mora’ igrati oprezno, a spektakl pada u drugi plan.

No, zato postoje Manchester City i Liverpool, koji su navijače ne samo na Etihadu, nego širom svijeta “ostavili bez teksta” i još jednom pokazali zašto se u Engleskoj igra najatraktivniji klupski nogomet.

Javnost oduševljena

Od postignutih pogodaka, mnoštva briljantnih poteza, prodora, obrana vratara, bila je to istinska prezentacija engleskog klupskog nogometa u njegovom najboljem izdanju i to u utakmici koja je mogla odlučiti utrku za naslov prvaka, ali u konačnici sve je ostalo otvoreno, iako na papiru Manchester City ima i dalje bod prednosti, te do kraja prvenstva puno bolji raspored. No, to je Premier liga i papirnate prognoze su jedno, a travnjak često nešto sasvim drugo. Uostalom, momčad menadžera Josepa Guardiole proglašena je prvakom još prije nekoliko mjeseci, no isto tako briljantni Liverpool gotovo je nadoknadio kompletni zaostatak za Građanima, koji je u jednom trenutku iznosio i 11 bodova.

image
AFP

- Navijači su sigurno mogli uživati u onome što su prikazali obije momčadi, iako smatram da smo propustili prigodu za pobjedu. No, na suprotnoj strani je fenomenalna momčad Liverpoola, koja u napadačkom dijelu ima toliko kvalitete da je jednostavno nemoguće da vam ne stvara probleme u obrani - rekao je Josep Guardiola.

- Nije bilo uopće lako pratiti utakmici s obzirom na ritam igre. U jednom trenutku imali bismo stopostotnu prigodu za pogodak, a već nekoliko sekundi kasnije Salah, Mane ili Jota bili bi ispred naših vrata. Ipak, u globalu kada se sve zbroji i oduzme moje je mišljenje da smo bili bolja momčad od Liverpoola. Nećete me navući na tanak led s pričom da ćemo sigurno dobiti preostalih sedam utakmica. Uostalom, mnogi su me čudno gledali kada sam govorio da ništa nije riješeno kada smo imali naizgled nedostižnu prednost, jer nitko nije bio prvak u siječnju, pa neće tako biti niti u travnju. Kako god da je derbi završio rekao bih isto, a ako već nismo pobijedili Liverpool, a trebali smo, najvažnije je da smo ostali na prvom mjestu - istaknuo je Guardiola, a potom još jednom iskazao maksimalan respekt prema menadžeru Liverpoola Jürgenu Kloppu.

- Opet ću ponoviti da me Jürgen Klopp učinio i čini boljim menadžerom, jednom ćemo se sigurno naći na večeri u nogometnoj kući slavnih.

Otočka javnost očekivano je oduševljena onim što je vidjela na Etihadu, a legenda Manchester Uniteda Roy Keane istaknuo je da se zbog ovakvih utakmica dolazi na stadione i uživa u nogometu od prve do posljednje minute. Apostrofira se također veliko rivalstvo između igrača, ali samo za vrijeme utakmice, dok su nakon susreta na travnjaku viđeni prijateljski kadrovi i razgovori igrača obje momčadi.

Manchester City sada, sedam utakmica do kraja sezone, ima bod prednosti u odnosu na Liverpool, ali analitičari u Engleskoj posebno ističu raspored Građana u odnosu na najvećeg suparnika. Uostalom, još jedan bivši igrač trofejne generacije Manchester Uniteda, Gary Neville, izjavio je bez ikakve zadrške da će Manchester City do kraja sigurno dobiti svih sedam utakmica. Na putu do novog naslova prvaka za De Bruynea i društvo stoje Brighton, Watford, Newcastle, Wolverhampton, West Ham, Aston Villa i Leeds United, dok će Liverpool igrati protiv Manchester Uniteda, Evertona, Tottenhama, Newcastlea, Aston Ville, Southamptona i Wolverhamptona.

Naizgled su West Ham i Wolverhampton nešto teži suparnici za Građane, no nikad ne reci nikad, pa tako i na Anfield Roadu imaju potpuno pravo do kraja vjerovati da će se trofej namijenjen prvaku Engleske vratiti u crveni dio grada Beatelsa.

- Morati ćemo živjeti s rezultatom koji smo ostvarili na Etihadu. Za mnoge momčadi bi osvojeni bod kod Manchester Cityja bio sjajno ostvarenje, no za nas je najvažnije da smo ostali u utrci za naslov. Odavno sam rekao da ukoliko želimo ponovno postati prvaci da moramo do kraja prvenstva dobiti sve utakmice, ali to ponekad, koliko god da želite, nije moguće. Ovo je bio derbi koji je podsjećao na boks meč kakav se rijetko viđa, a uskoro nas čeka novi međusobni okršaj - zaključio je menadžer Liverpoola Jürgen Klopp s obzirom da će se Manchester City i Liverpool sastati već ove subote na Wembleyju u polufinalu FA kupa.

OPREZ

Nema garancije da ćemo dobiti sve do kraja

Belgijski majstor Kevin de Bruyne još jednom je potvrdio zašto spada među najbolje svjetske nogometaše. Ne samo zbog postignutog pogotka belgijski veznjak bio je ključni čovjek u napadačkom dijelu domaće momčadi, a nakon derbija zvijezda Manchester Cityja bila je nezadovoljna rezultatom, te se osvrnula na tvrdnje da Građani nemaju gdje izgubiti do kraja prvenstvene utrke.

- Nisam zadovoljan rezultatom, jer smatram da smo bili bolja momčad. Kreirali smo sasvim dovoljno prigoda za pobjedu, no to nije bilo dovoljno da osvojimo tri boda. Ne možemo garantirati da ćemo dobiti prostalih sedam utakmica, ne postoji momčad koja u to može biti sigurna, ma koliko bila kvalitetna. Postoje i suparnici koji će, uopće ne sumnjam, biti maksimalno motivirani. Moramo gledati samo prvu sljedeću utakmicu i to je jedini ispravni put koji nas, uz našu nedvojbenu kvalitetu, može dovesti do obrane naslova prvaka Engleske - istaknuo je De Bruyne.

OPTIMIZAM

Kada se sjetimo gdje smo bili u siječnju...

Redsi su s bodom na Etihadu ostali u igri za naslov, iako je ovog puta obrana Liverpoola očekivano bila na teškim iskušenjima. Bez obzira na teži raspored i bod zaostatka u odnosu na Manchester City na Anfieldu nastroje ostvareni rezultat u derbiju gledati s pozitivne strane.

- Treba u svemu pokušati biti realan, ali bilo bi glupo da se osvojeni bod na Etihadu protiv tako kvalitetnog suparnika kao što je Manchester City tretira kao kraj svijeta. Željeli smo pobjedu, ali kada već do nje nismo došli krucijalno je da nismo izgubili. Uostalom, oni koji misle da smo ostvarili loš rezultat neka se zapitaju gdje smo u odnosu na Manchester City bili u siječnju - mišljenje je kapetana Liverpoola Jordana Hendersona.

Raspored do kraja prvenstva

MANCHESTER CITY

Wolverhampton

BRIGHTON

WATFORD

Leeds

NEWCASTLE

West Ham

ASTON VILLA

LIVERPOOL

MANCHESTER UNITED

EVERTON

Newcastle

TOTTENHAM

Aston Villa

Southampton

WOLVERHAMPTON

Napomena: velikim slovima označene su utakmice na domaćem terenu.

5 utakmica u nizu Man. City nije izgubio u prvenstvu

10 uzastopnih pobjeda u ligi Redsi su imali do Etihada

Linker
21. rujan 2024 05:26