ADRIAN DENNIS Afp
SVE JE IZRAČUNAO

Završio je fiziku, ime i bogatstvo stekao u klađenju, a sada radi novu senzaciju u najbogatijoj ligi!

Glavno oružje kluba koji je na startu otpuhao Topnike postala je analitika i tzv. Big Data model
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 14. kolovoz 2021. 16:24

"Mi smo samo autobusna stanica u Hounslowu, ovo se ne bi trebalo događati", Thomas Frank nije mogao zaobići omiljenu poštapalicu navijača Brentforda nakon pobjede protiv Arsenala (2-0) na startu Premier lige. 47-godišnji Danac na klupi momčadi iz zapadnog londonskog predgrađa, naravno, ne misli tako, ali zašto ne bi još neko vrijeme uživao u priči o Davidu koji praćkom skida razne Golijate kada se taj romantični narativ već udomaćio u svijetu Premier lige.

image
Matthew Bentham
Screenshot

Brentford se ove godine vratio u elitni nogometni razred nakon 74 godine. Vrata je otvorio nogom, bacivši na leđa na papiru nemjerljivo bogatijeg, a u stvarnosti zapravo tanašnog suparnika. "Topnici" su već izvjesno vrijeme na putu prema dolje, bez ulaznice za eurokupove, s mutnom razvojnom politikom, u lovu na skupa pojačanja (Pepe, Partey, White) koja to zapravo nisu, s napadačkim tandemom Aubameyang - Lacazette koji se u pripremama nije mogao sastati s golom. U petak to nisu mogli zabiti niti teoretski jer su nekoliko sati uoči utakmice izletjeli iz kadra "zbog bolesti".

image
ADRIAN DENNIS Afp

Ali vratimo se priči o uspjehu patuljastog kluba koji je prije dvije godine ostao bez Premier lige u play-off utakmici s Fulhamom, ali je godinu dana kasnije ipak izborio promociju. Uspjeh je nacrtan u studiju Matthewa Benhama, nekada navijača, a od 2012. godine vlasnika kluba koji je prethodno stvorio ime i bogatstvo u industriji klađenja. Nakon što je završio fiziku na Oxfordu i proveo neko vrijeme u svijetu financija, Benham je osnovao kompaniju SmartOdds i odlučio se igrati s nekim od poslovnih algoritama na nogometnom polju. Analitika i tzv. Big Data, a ne razvoj igrača, postat će njihovo oružje.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Ako su ikad imali iluzije da bi mogli profitirati od igrača iz vlastite škole, Benham i njegov predsjednik, Danac Rasmus Ankersen, od njih su se rastali 2016. godine, kada su im Man United i Man City za sitniš odveli dvojicu najtalentiranijih klinaca. Carlo Poveda igrao je za englesku U-16, a Josh Bohui za U-17 reprezentaciju, a Brentford je kroz odštete zaradio jedva 60 tisuća funta i odlučio - raspustiti akademiju.

Otvoreno je novo poglavlje u kojem će klub profitirati od tuđeg investiranja u mladost, politika pod radnim naslovom "dobrodošao svaki Jamie Vardy ovog svijeta". Igrači otpušteni iz akademija velikih klubova - a takvi se danas na tržištu broje doslovce u stotinama - postat će mete Brentfordove struke. Jedan takav je Sergi Canos (24), španjolsko krilo odškolovano u La Masiji, kasnije prolaznik kroz Liverpool, koji je do prostora da pokaže talent došao tek u Norwichu. Onda ga je Brentford otkupio za 3 milijuna eura. U petak je driblingom zaljuljao Chambersa i loptom probušio vratara Lena za 1-0. "Klubovi su previše opterećeni godištima igrača. Ako je zaista talentiran, njegov će talent isplivati", objašnjavaju u Brentfordu.

Linker
18. travanj 2024 20:42