Reuters/Carl Recine
ZVIJEZDA U USPONU

ŽIVOTNA PRIČA CHELSEAJEVOG ČUDA OD DJETETA Trebao je biti glumac, a navijači danas u njemu vide novog Didiera Drogbu zbog kojeg je i došao u klub

TAMMY ABRAHAM Na zadnje tri utakmice ovo je Chelseajevo čudo od djeteta srušilo niz rekorda
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 17. rujan 2019. 21:21

Sve je nekako mirisalo na loše ove subote za navijače kluba sa Stamford Bridgea. Gostovanje na Molineuxu mnoge će ostaviti bez bodova, a ako je ijedna momčad u početku premierligaške sezone iz takozvanog kruga “Top 6” pokazala da je ranjiva, onda je to svakako Chelsea.

Možda Plavci takvima i ne bi bili da je sve u redu sa zakonom. Točnije, da su ovoga ljeta mogli dovoditi pojačanja. Doduše, promašit ćemo u izričaju ako ćemo reći da naš Mateo Kovačić nije pojačanje, dapače... No ipak, on je u klubu već godinu dana, a jedino što se promijenilo jest stanje u blagajni na Fulham Roadu. Pedesetak milijuna eura manje, tu je negdje ta sitna razlika. Međutim, nije bilo ništa od proslave 130 godina nogometa u već spomenutom domu Vukova. Da je negdje u potaji nekakva fešta dalo se naslutiti samo po majicama izvezenim baš za ovu prigodu. Od pet primljenih komada, jedan im je dečko istresao tri.

Golovi za pamćenje

Tammy Abraham je hat-trickom na Molineuxu postao dionik titule najboljeg strijelca Premiershipa. Još više od toga, raduje način, lakoća postizanja golova. Svih sedam zapravo je čudesno, sva tri zabijena ovoga vikenda daju se, svaki na svoj način, slikovito dočarati. Prvi, iz okreta, praktički bez gledanja dok su svi očekivali prekršaj nad jednako talentiranim i dobrim Masonom Mountom. Drugi kada je vrebajući do kraja iskoristio filigranski precizan Alonsov centaršut, a treći... Onako se otresti sirotog Conora Coadyja. Reklo bi se - savršeno. A i bilo je tako, garnirano golovima Tomorija i Mounta, koji je kod 0:4 mogao zabiti u praznu mrežu... Bilo je to popodne mladića o kojima će se još pisati.

Navijači Bluesa već 21-godišnjega Engleza čiji je otac iz Nigerije gledaju kao novog Didiera Drogbu. Znamo, znaju i oni, nije dobro na leđa mladog golgetera stavljati pritisak, ali s time se svaki igrač iz tako velikog kluba treba znati nositi. Na kraju, i sam je u Chelsea (ispred Arsenala koji ga je silno htio!) došao baš zbog Drogbe, svog uzora.

Debi na Anfieldu

Kao mali je, za vrijeme osmoljetke bio redovan član glumačke postave u školskim priredbama. Kako je ranije izjavljivao, najčešće je, baš zato što je rano izrastao, znao glumiti školskog delikventa. Srećom, od stvarne životne stramputice, spasio ga je nogomet, i to baš Chelsea u kojeg će stići kao poletarac s tek navršenih sedam godina života. Trebalo je proći nešto više od jednog desetljeća da bi Tammy debitirao za prvi sastav, a i to se vjerojatno ne bi dogodilo da je bilo sve u redu. Ovoga puta ne sa zakonom nego s plasmanom kluba.

Bila je to ona Leicesterova, za Chelsea turobna sezona 15./16. u kojoj su tavorili bliže dnu nego vrhu ljestvice. Što je drugo mogao “gasitelj vatre” Guus Hiddink nego u zadnja dva kola dati priliku mlađahnom Abrahamu koji će sa 18 godina, 7 mjeseci i 10 dana upisati debi, ni manje ni više nego na Anfieldu u gostujućem remiju (1-1) kod Liverpoola.

Prva posudba u Bristol City za njega je imala sjajan učinak. Tada je zabio 23 pogotka u Championshipu čime je spasio 17-plasirane Robinse da ispadnu u treći rang engleskog nogometnog sustava. To će mu u ljeto 2017. donijeti dvostruku korist. Osim što je tada potpisao novi petogodišnji ugovor koji vrijedi i danas, za sljedeću privremenu destinaciju klub mu je izabrao Swansea, momčad iz Premier lige. Tu se nije snašao, na kontu mu je bilo svega pet prvenstvenih golova, a Velšani su ispali. Prošle sezone je, međutim, procvjetao. Maurizio Sarri ga nije htio pustiti, čak ga je i prijavio za Superkup protiv Manchester Cityja, ali je onda na “Deadline Day” ipak spakirao kufere i krenuo put Birminghama, gdje je nosio dres Aston Ville. Chelsea ga je htio vratiti već u siječnju, javili su se i Wolvesi, ali Tammy je sve to odbio rekavši kako mu je do kraja sezone mjesto u Villi. Ostalo je povijest. Zabio je 25 golova, četiri manje od Teemu Pukkija s kojim i danas vodi bitku za vrh ljestvice premierligaških gol-majstora.

Pozitivan embargo

Bilo je i onih, istini za volju vrlo malo, koji su tvrdili da se transfer-embargo ima pozitivno odraziti na ovosezonske nastupe Chelseaja. Jest, obrana je i dalje puna rupa, ispred Kepe događa se svašta, ali mladići naprijed igraju - kao navijeni. Abrahamovih sedam, Mountova tri i onaj jedan subotnji Tomorijev za 11 punata zadanih od strane U-21 igrača. Abraham je i najmlađi igrač Chelseaja koji je postigao hat-trick na jednoj premierligaškoj utakmici. Sve miriše na to da će ovo biti baš njegova sezona, koju će obilježiti i današnji debitantski nastup u Ligi prvaka. Cillisen je u subotu primio petardu od Barcelone, vidjet ćemo može li nizozemska jedinica zaustaviti novu zvijezdu Chelsea.

Linker
02. svibanj 2024 15:11