Jorge Sampaoli

 AFP
STRAHUJE POLA LIGE

11. žrtva neviđene borbe za opstanak: Zvao je Rakitića i društvo u pet ujutro, bio zaluđen nogometom...

Rakitić ima novog trenera, razlika između devetog i predzadnjeg mjesta je osam bodova
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 22. ožujak 2023. 07:34

Ivan Rakitić i ostatak Seville borbu za opstanak u španjolskom prvenstvu nastavit će pod kormilom novog trenera. Jorge Sampaoli druga je žrtva poražavajuće sezone Andalužana, a presudio mu je nedjeljni poraz od Getafea (0:2) u 26. kolu LaLige. Naslijedit će ga pomalo upitan izbor u liku Josea Luisa Mendilibara, iskusnog menadžera u španjolskom nogometu, ali neiskusnog govorimo li o angažmanu u TOP klubovima.

No, Sevilla se ove sezone ionako ne može nazvati vrhunskom sredinom, premda imenom i recentnim ostvarenjima pripadaju skupini španjolskih klubova koje svrstavamo u razred odmah ispod Real Madrida i Barcelone. Malo je klubova u vodećim ligama Europe koji bilježe rezultate toliko blijede u odnosu na svoje mogućnosti. Sevilla se ove sezone potpuno pogubila. Bliže su eliminaciji nego Europi, zabijaju jedva gol po utakmici, glavne zvijezde poput Youssefa En-Nesyrija daleko su od optimalnog izdanja...

image

Jose Luis Mendilibar

INIGO LARREINA Dppi Via Afp

Nije to ona momčad kod koje će Barca, Real ili Atletico doći "s knedlom u grlu", jer nekoć im je znala svojim otporom i čvrstinom zapapriti sezonsku utrku i slovila za jednog od neugodnijih protivnika. Ovo je samo sjena te ekipe, koja se na 14. mjestu nalazi tek dva bode iznad crvene zone. Zato ne čudi da je Julen Lopetegui, bivši izbornik reprezentacije Španjolske i kratkoročni trener Real Madrida, dobio otkaz početkom listopada, a pola godine kasnije ista sudbina snašla je karizmatičnog Argentinca.

- Moram se oprostiti od grada i boja koje nosim u srcu. Kad su me nazvali da se vratim, mislio sam da je to dobra opcija, jer imao sam osjećaj da je moja prva faza u klubu ostala nedovršena. Iako su okolnosti sada drukčije, moja naklonost prema ovom grbu nije slomljena i nastavlja biti ogromna. Odlazim uzdignute glave. Nogomet je takav, nesanica i posvećeni rad ne vrate se uvijek u radosnom obliku, ali ne sumnjam da je vrijedilo ponuditi srce ovom klubu - romantizirano se Sampaoli oprostio od Seville putem društvenih mreža, drugi put u šest godina, jer jednosezonska epizoda iz sezone 2016./2017. također je završila oproštajnim govorom.

Zaluđen je nogometom i sportskim životom, zato mu sa 63 godine na leđima mnogi mladići mogu pozavidjeti na fizičkoj građi. Brojne anegdote govore o pozivima u pet ujutro, jer Sampaoli bi, valjda, cijelu noć proveo razmišljajući o prethodnoj utakmici, a zatim budio svoje igrače da im servira jezikovu juhu za doručak. Do elitnog nogometa stizao je težim putem, pri čemu su početna točka bile siromašne sredine Južne Amerike, da bi kasnije ostavio sjajan dojam ususret trostrukoj kruni čileanskog prvenstva s Universidad de Chileom, te Copa Americi koju je 2015. podigao na izborničkoj klupi Čilea. Kasnije se s Argentinom nadao svjetskoj kruni u Rusiji, ali nakon ispadanja u osmini finala postao je bivši, a u toj neslavnoj epizodi Gauchosa, sjećamo se, i Vatreni su imali prste.

Ipak, teško ga je zadržati kada u 31 utakmici broji 12 poraza i šest remija. Takvom statistikom nije uvjerio Sevillu u svoje sposobnosti, pa će borbu za opstanak voditi Mendilibar. I čeka ga pakao, jer bitka nikad nije bila žešća. Elche sigurno ispada iz La lige, prikupio je 13 bodova u 26 kola i zabetoniran je na dnu ljestvice. Od devetog mjesta, na kojem je Celta iz Viga (34b), pa do predzadnje Almerije, razlika je samo osam bodova. Pola lige strahuje za prvoligaški status, što je sjajna priredba za neutralne pratitelje, ali ne i za sada 11 smijenjenih trenera u prvom razredu Španjolske.

Mendilibar je dobio priliku za dokazivanje. Primijećen je u Eibaru, kojem je 2004. umalo donio promociju u La ligu, pa se Athletic Bilbao zagrijao za njegove usluge. Mendilibar je na San Mamesu izdržao 10 kola, da bi se vratio u drugu ligu i s Valladolidom u četiri godine postigao ono što mu je s Elcheom promaklo. Potom ćemo ga gledati u Osasuni, Levanteu i Alavesu. Sevilli može spasiti sezonu izbjegne li neizvjesnost sve do zadnjeg kola i, naravno, napravi li čudo u Europskoj ligi, gdje Andalužane u četvrtini finala čeka Manchester United.

Linker
25. travanj 2024 12:54