PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
PROŠLI BEZ SANKCIJA

Barcelona bez kazne usprkos sumnjivim uplatama, predsjednik La Lige objasnio razlog

‘I na estetskoj i na etičkoj razini, te se stvari ne smiju dogoditi u španjolskom nogometu‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. veljača 2023. 18:29

Barcelona neće snositi nikakve sportske sankcije nakon što je otkriveno da je bivšeg dopredsjedniku španjolske sudačke tehničke komisije uplatila više od 1.4 milijuna eura između 2016. i 2018. godine.

Tako tvrdi Javier Tebas, predsjednik La Lige, čije riječi prenosi FourFourTwo.

Jose Maria Enriquez Negreira, bivši dopredsjednik sudačke komicije, kazao je poreznoj agenciji Španjolske da mu je Barcelona platila ‘‘kako bi osigurala da sudačke odluke neće ići protiv nje‘‘, dok se klub branio da je samo tražio ‘‘tehnička izvješća vezana uz profesionalno suđenje‘‘ uz dodatak kako je to ‘‘uobičajena praksa među nogometnim klubovima‘‘.

Tebas tvrdi da La Liga ne može učiniti ništa po tom pitanju, te kako se ‘‘te usluge nikad nisu trebale omogućiti‘‘.

Barca će tako izbjeći eventualnu kaznu jer je od tog slučaja prošlo pet godina, a zastara u takvim slučajevima nastupa nakon tri godine.

Moguća je, međutim, kaznena odgovornost.

- Ured tužitelja istražuje činjenice kako bi se utvrdilo jesu li pojedinci činili kriminalna djela glede namještanja utakmica. Vidjet ćemo kako će završiti istraga. Doznat ćemo je li Negreira imao bilo kakav utjecaj na bilo koji angažman. I na estetskoj i na etičkoj razini, te se stvari ne smiju dogoditi u španjolskom nogometu – rekao je Tebas.

Inače, Barcelona je osvojila naslove prvaka Španjolske 2016. i 2018. godine, dok je 2017. bila druga u La Ligi. Predsjednik katalonskog velikana tada je bio Josep Maria Bartomeu, koji se zajedno s upravnim odborom povukao u listopadu 2020. godine.

Linker
09. svibanj 2024 19:44