AFP
LIGE PETICE

Događa li se smjena prvaka u najjačim ligama? Bundesligaški hit mogao bi prekinuti Bayernovu dominaciju

Na drugu reprezentativnu stanku branitelji naslova prvaka u najboljim europskim ligama odlaze s pozicije lovca
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 10. listopad 2023. 07:30

Pred nama je druga reprezentativna stanka u aktualnoj sezoni, vrijeme je stoga za kratku analizu stanja u pet najpopularnijih europskih nogometnih liga. Pogled na ljestvice otkriva jednu zanimljivost, a to je da trenutačno ni u jednoj od tih pet liga na vrhu nisu aktualni prvaci.

ENGLESKA

Nedjeljni derbi Arsenala i Manchester Cityja nije ponudio nogomet za sladokusce, no Topnicima i njihovim navijačima najvažnije je da su napokon prekinuli ‘prokletstvo’ i svladali Građane u Premier ligi prvi put nakon prosinca 2015. godine. Tottenham i Arsenal izjednačeni su na vrhu poretka s po 20 bodova, City ima dva boda manje, a Liverpool za vodećim dvojcem zaostaje tri boda.

’’Pobjeda nad Cityjem bila je sjajna za Arsenal i Artetu, a također je dobra za šampionsku utrku. I dalje mislim da će se do kraja sezone samo City i Arsenal boriti za naslov, ali trenutačno su bodovne razlike male i to svima daje nadu. Veliko iznenađenje je da je Tottenham u vodstvu, no Spursi lete pod vodstvom novog šefa Angea Postecogloua. Nisam siguran koliko dugo će biti na vrhu, ali ove sezone ne igraju Europu i to bi im moglo pomoći da ostanu među prva četiri’’, napisao je proslavljeni engleski nogometaš Alan Shearer u kolumni za BBC.

image
IAN KINGTON Afp

Ne treba zanemariti ni Liverpool koji je osvježio momčad novim igračima te nastupa u Europskoj ligi koja je ipak manje zahtjevna od Lige prvaka. Razočaravajuće su u novu sezonu krenuli velikani Chelsea i Manchester United za koje je već sad izvjesno da neće moći konkurirati za naslov prvaka, uspjeh bi za njih bilo i uvrštenje u Ligu prvaka sljedeće sezone.

ŠPANJOLSKA

Uvijek zanimljivo nadmetanje dva velikana pratimo u La Ligi iz sezone u sezonu. Barcelona brani naslov i u ovom trenutku za vodećim Real Madridom zaostaje tri boda. Xavijeva momčad kiksala je na dva naoko ne previše zahtjevna gostovanja, kod Mallorce i Granade, u oba navrata rezultat je bio 2:2. Real je to iskoristio te se nakon poraza u gradskom derbiju s Atleticom vratio pobjedama. Osim toga, Carlo Ancelotti može se pohvaliti i najboljom obranom lige koja je u devet nastupa primila samo šest pogodaka, a prvi dio sezone obilježio je 20-godišnji Englez Jude Bellingham s osam pogodaka i dvije asistencije u prvih devet kola.

image

Jude Bellingham

AFP

Iznenađenje u Španjolskoj svakako predstavlja visok plasman Girone koja drži drugo mjesto, a u utrku za naslovom mogao bi se uključiti i Atletico Madrid koji ove sezone opet izgleda dobro. Ljubitelji španjolskog nogometa s nestrpljenjem očekuju prvi ovosezonski El Clasico koji je na rasporedu 28. listopada u Barceloni...

ITALIJA

Napoli vrlo vjerojatno neće ponoviti šampionsku sezonu. Otišao je Luciano Spalletti, trener koji je stvorio i znalački vodio momčad prema tituli, a nedostaju i neki igrači iz prošle sezone. Osim toga, čudne se stvari događaju oko najboljeg strijelca Victora Osimhena, pokrenuta je i istraga zbog mogućih nepravilnosti i pranja novca prilikom njegovog transfera iz Lillea, a Hviča Kvaratshelia nije ni sjena vještog driblera i odličnog strijelca koji je Napolitance vukao prema Scudettu.
Napoli kojeg vodi Rudi Garcia je tek peti s 14 bodova iz osam kola, čak sedam manje od vodećeg Milana koji se dobrim izdanjima na početku sezone nametnuo kao jedan od kandidata za prvo mjesto.

image

Rudi Garcia

AFP

Tu je i Inter s najefikasnijim napadom i najboljom obranom lige te izuzetno raspoloženim Lautarom Martinezom. Argentinski je napadač dosad postigao već 10 pogodaka. Visoko je na ljestvici i Juventus koji ne igra Europu pa se u potpunosti može posvetiti prvenstvu, a nakon slavlja u Napulju među četiri vodeće momčadi uvrstila se Fiorentina.

NJEMAČKA

Bayern je bez dvojbe najkvalitetnija njemačka momčad i to već godinama. Prošla sezona doimala se idealnom za prekid velike dominacije Bavaraca koji su se sami ponudili, ali Borussia Dortmund to nije znala iskoristiti. Pitanje je kad će se takva prilika opet ukazati momčadi Edina Terzića koja trenutačno drži četvrto mjesto te je bodovno izjednačena s trećeplasiranim Bayernom.
S Harryjem Kaneom za Bayern bi dosta toga trebalo biti lakše ove sezone, no mogli bi Bavarci imati opasnu konkurenciju u Bayeru. Društvo iz Leverkusena je hit sezone, Apotekari predvode bundesligašku ljestvicu sa šest pobjeda i remijem ostvarenim na gostovanju kod Bayerna. Xabi Alonso zasad radi odličan posao, pitanje je samo hoće li njegova momčad u spremnicima imati dovoljno goriva da do kraja ostane u igri.

image

Xabi Alonso

INA FASSBENDER Afp

FRANCUSKA

Branitelj naslova Paris Saint-Germain se još traži pod novim trenerom Luisom Enriqueom, te nakon prvih osam kola za vodećim Monacom zaostaje dva boda. Ništa dramatično za Parižane koji imaju najkvalitetniji kadar, ali potrebno je određeno vrijeme za uigravanje i provođenje trenerovih zamisli u djelo.

U srijedu je PSG s 4:1 poražen protiv Newcastlea u Ligi prvaka, da bi u nedjeljnom derbiju na gostovanju nadvisio Rennes s 3:1.
- Sretan sam, ali bio sam sretan i nakon poraza od Newcastlea - komentirao je Enrique.

image
FRANCK FIFE Afp

Linker
01. svibanj 2024 02:03