LLUIS GENE Afp
NE IZGLEDA DOBRO

Dramatična situacija u Barceloni: U klubu trenutačno vlada totalni kaos, a budućnost bi mogla biti još gora

Izvjesno je da bi na ljeto mogla uslijediti smanjenja plaća, kao i potencijalna prodaja važnih igrača
Piše: Andro PolićObjavljeno: 06. veljača 2024. 23:22

Poštovanje, trud, ambicija, timski rad i poniznost. Zavirite li na Barcelonine mrežne stranice, iza virtualnog kućnog praga dočekat će vas definicija klupskog duha, upravo s tih pet, ključnih obilježja. Međutim, kada su tradicionalne konture zamijenjene polemikama o "polugama, deficitima i zajmovima", iz nepogrješive nogometne navigacije brzo je dopiralo upozorenje o pogrešnom smjeru. U potrazi za slamkom spasa, preko koje je teren trebao biti adekvatno mjerilo za izlazak iz "škripca", na klupu je instalirana klupska legenda, Xavi, predodređeni arhitekt Barçine nove ere.

No, nacrti o nastavku ružičaste budućnosti zgužvani su već na prvoj stepenici nove kalendarske godine, u dva tjedna razmaka. Real Madrid odvojio je Katalonce od Superkupa, Athletic Bilbao ispratio ih je iz Kupa Kralja, a završni udarac zadao je Villarreal u prvenstvu, kada je "žuta podmornica" na Montjuïcu ispalila pet "torpeda" u domaću mrežu. Osjetivši ulazak u "slijepu ulicu", čelnik struke odlučio se na kapitulaciju.

image
ANDER GILLENEA Afp

- Dvije i pol godine sam u ovoj ulozi, vjerujem da cijeli proces nije toga vrijedan. Svaki dan se borite protiv svega, to je iscrpljujuće. Ne možete uživati u svakodnevnom životu. U drugim državama, u Engleskoj, Njemačkoj ili Italiji, u procesu se može uživati, ovdje baš i ne - poručio je 44-godišnjak nakon poraza od Villarreala (3-5) u klupskom dvorištu.

Iako se, paralelno s njegovom izjavom, otvorio natječaj za novog Barceloninog trenera, legendarni veznjak ostavio je i upozorenje za nasljednika, apostrofirajući da prestižna funkcija nosi dodatno breme, koje je njemu - kako je i sam priznao - bilo preteško. Dok će svoj gotovo trogodišnji mandat, prilično izvjesno, okončati s dva trofeja u džepu (čitaj: La Ligom i Superkupom, iz prošle sezone), klupska utroba skriva nezavidnu situaciju, svojevrsni "red flag", zbog kojega bi potraga za vrhunskim trenerom mogla postati kalvarija.

image
ANDER GILLENEA Afp

Izvori bliski klubu otkrili su da je Xaviju presudio "entorno", termin koji je skovao Johan Cruyff, a odnosi se na nesnosan pritisak rada u Barceloni, s naglaskom na enormna očekivanja javnosti, medija, politike i navijača. U prijevodu, ako Hrvatska ima "četiri milijuna izbornika", onda ponos Katalonije ima nešto manje od "dva milijuna trenera", koliko grad Barcelona ima stanovnika. Dodamo li i utege financijskih nedaća, koje su zavezane za noge kluba već dugi niz godina, trenerova odluka počinje se kristalizirati, a klupska sudbina ponovno dobiva obrise drame.

Siromašan zimski prijelazni rok, u kojemu su "velike ribe" ostale u istim "morima", pomalo ironično iznjedrio je Barcelonu u najvećeg potrošača na svijetu, s obzirom na to da je kupovina Vitora Roquea (40 milijuna eura) bila najveći posao na svježe zatvorenoj zimskoj tržnici. Međutim, iako je kupovina 18-godišnjeg Brazilca obećavajući smjer za budućnost, sportsku politiku prošlih su godina obilježila lutanja, s kojima su se, umjesto talenta, gomilali minusi. Vrativši se u predsjedničku stolicu, Joan Laporta 2021. počeo je skicirati izlaz iz problema pomoću famoznih poluga, a u potrazi za kompetitivnom družinom na terenu, prije godinu i pol dana na pojačanja je potrošeno 158 milijuna eura. Istina, momčad je vratila titulu u klupske vitrine, ali s obzirom na rezultate iz tekuće sezone, budućnost ne izgleda prilično obećavajuće. Prema pisanju The Athletica, izvjesno je da bi na ljeto mogla uslijediti smanjenja plaća, kao i potencijalna prodaja važnih igrača, dok dovođenje novih zvijezda - u ovom trenutku - izgleda nemoguće.

image
XAVI URGELES/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Xavi Urgeles/zuma Press/profimedia

Osim što Barcelona trenutačno vodi pravnu bitku s tvrtkom Libero, koja, navodno, klubu duguje 40 milijuna eura, dodatne sankcije nameće i La Liga, s ograničenjima za plaće igrača i trenera. Naime, liga je ove sezone snizila Barçin dozvoljeni trošak na plaće sa 648 milijuna eura na 270 milijuna. S obzirom na to da se ukupan iznos potrošnje u ovoj sezoni procjenjuje na 492 milijuna eura, jasno je da klub mora ozbiljno rezati troškove, prije negoli će smjeti potpisati nove igrače, kako kažu pravila La Lige. Tako je, primjerice, Roque registriran tek do kraja lipnja, nakon čega, ako se ne riješe prekoračenja, postaje - slobodan igrač. S druge strane, otkup basnoslovnih ugovora Félixa i Cancela, uz debele odštete, trenutačno se čini kao dobra šala. Iako sadašnjost zvuči prilično dramatično, Barcelona se sa sličnim setom problema, poput registracije igrača, susretala i prijašnjih godina, ali su, uglavnom, iz njih izlazili neokrznuti.

Izuzev budnog oka lokalnih regulatora, Barcelona je i pod povećalom Uefe. U srpnju prošle godine, klub je proglašen krivim za pogrešne financijske izvještaje za 2022., nakon čega su dobili kaznu od 500 tisuća eura, što se, zasad, čini tek kao kap u moru nadolazećih problema. Nova pravila krovne europske nogometne organizacije o financijskoj održivosti, koja će se koristiti pri pregledu računa dostavljenih prije sezone 2024./25., ukazuju da klub u trogodišnjim izračunima ne smije premašiti gubitak od 60 milijuna eura. S obzirom na zamršenost računa s polugama, Barcelona je kandidat za status "recidivista", ponavljača grijeha, zbog kojega bi mogli zaslužiti i žešću kaznu. Unatoč ekonomskim zavrzlamama i minusima, dio troškova odlazi i na renovaciju Camp Noua, a Laporta, pak, uvjerava javnost u pravi put...

- Klub je pod kontrolom u institucionalnim, ekonomskim i društvenim aspektima - riječi su predsjednika, koje Barceloninim navijačima predstavljaju tek klimavu vjeru u "bolje sutra", a novom treneru na klupi, tko god on bio, ne ulijevaju prevelik optimizam u stabilnu i perspektivnu budućnost…

Tko će biti idući trener?

U potrazi za novim trenerom, Joan Laporta oči bi mogao skrenuti prema njemačkom "bazenu". Dok bi, lako moguće, prvi izbor za novog stratega pao na Jürgena Kloppa, koji je, kao i Xavi, najavio odlazak s klupe po isteku sezone, izvjesno je da će 56-godišnji njemački trener uzeti pauzu od nogometa. Kako predsjednik katalonskog kluba gaji simpatiju prema njemačkom mentalitetu, o čemu se i više puta pisalo, drugi "pick" mogao bi biti Hansi Flick. Bivši trener Bayerna, s kojim se 2020. popeo na europski krov, a zatim odradio i dvogodišnju avanturu u ulozi njemačkog izbornika, trenutačno je jedno od najprivlačnijih imena u izlogu trenera. Šuškanja o koketiranju s Barçom dodatno su pojačali njemački mediji, koji su istaknuli kako je Flick već bio u kontaktu s Laportom prije dvije i pol godine, kada je Nijemac odbio posao, a na klupu sjeo - Xavi.

Dok navijači sanjaju, praktički, nestvarne snove, maštajući o Mikelu Arteti, Pepu Guardioli ili Luisu Enriqueu, Barcelona bi mogla posegnuti za lokalnom tržnicom i na klupu instalirati još jednog bivšeg igrača, Rafu Márqueza. Meksikanac trenutačno vodi Barçu Atlètic, rezervnu momčad, čime bi znatno lakše moglo doći do dogovora. U rubrici bivših igrača smjestio se i Thiago Motta, nekadašnji Barcelonin veznjak, danas trener Bologne, kojemu u prilog ide vrlo blizak odnos s Decom, još jednim bivšim članom srednjeg reda katalonskog kluba, koji je danas, pak, u fotelji sportskog direktora...

Linker
09. travanj 2024 15:34