Xavi

 LLUIS GENE/Afp
TRAŽI SE NOVI TRENER

Dva bivša igrača Barcelone u igri za Xavijeva nasljednika, jedan se već ponudio: ‘Ne mogu reći ne‘

Iako se spominju Marquez i Thiago Motta, navijači priželjkuju povratak Luisa Enriquea
Piše: Dominik NeferanovićObjavljeno: 28. siječanj 2024. 11:43

Trener Barcelone Xavi Hernandez nakon sinoćnjeg domaćeg poraza njegove momčadi od Villarreala (3:5) i sastanka s predsjednikom kluba i upravom donio je odluku o odlasku iz kluba na kraju sezone.

Kaotična utakmica 22. kola španjolskog prvenstva mogla je otići u oba smjera, ali pobjeda je otišla na stranu Žute podmornice. Poraz ne bi bio toliki problem da dodatno ne produbljuje krizu momčadi i naglašava višetjedne loše predstave Katalonaca na terenu.

Nakon bolnog poraza od Reala u finalu Superkupa, Barcelona je u dva tjedna praktički prokockala još dva natjecanja, kup i prvenstvo. U kupu su u potpunosti nadigrani na gostovanju u Bilbau. Iako su poraženi „tek” nakon produžetaka, statistika i dojam nakon utakmice bili su apsolutno drugačiji. Athletic je imao čak 29 udaraca na vrata gostiju, od toga sedam u okvir, dok je Barcelona imala tek sedam udaraca uz četiri u okvir gola domaćina.

image
Jose Breton/nurphoto/shutterstoc/shutterstock Editorial/profimedia

Jučerašnja igra Blaugrane bila je nešto bolja na terenu, posebice u drugom poluvremenu, no pet primljenih pogodaka na domaćem terenu nije moglo proći bez posljedica. Crne rupe u igri Xavijeve momčadi postale su učestale i događaju se u svakoj utakmici. Sigurno je i to jedan od razloga zbog koje je legenda Barcelone odlučila odstupiti. Sam je poručio da želi da klub promijeni smjer u kojem ide te da mu svojim ostankom ne želi naškoditi.

Nakon odluke Španjolca da napusti kormilo momčadi, pozitivno za klub je da uprava ima dovoljno vremena pripremiti novo rješenje. Uz to, momčad će sad igrati pod manjim pritiskom jer više im nad glavom ne visi to hoće li trener dobiti otkaz u ključnim trenutcima sezone.

image

Rafael Marquez

Ulises Naranjo/imago Sportfotodienst/profimedia

Katalonski Sport piše kako budući trener mora biti bivši igrač ili rješenje koje će biti konsenzus svih figura u klubu. Na prvom popisu kandidata ističu se prije svega dvije figure: Thiago Motta (Bologna) i Rafa Márquez (Barça B).

Márquez je već jučer otvorio vrata mogućnosti vođenja prve momčadi. Učinio je to nakon inzistiranja novinara koji su na pitanje je li spreman na takav posao rekao da ne bi odbio poziv uprave.

- Ne možete reći ne ovakvoj prilici. Ako se pojavi, pokušat ću biti dostupan i dati sve od sebe - rekao je Meksikanac.

S druge strane, Motta se ne nalazi u strukturama kluba i posvećen je Bologni koja će se ove sezone boriti za osiguravanje europskih natjecanja.

image

Thiago Motta

PIERO CRUCIATTI Afp

- Kada bude vijesti o mojoj budućnosti, znat ćete, nisam sada ondje i nije čak ni vrijeme da o tome razgovaram. Živim u sadašnjosti i moja sadašnjost je samo Bologna. Ovdje mi je dobro. Uživam u ovom trenutku, fantastičan je, uglavnom zahvaljujući našim navijačima - rekao je Talijan za Dazn.

Španjolci nagađaju kako još dva trenera ulaze u uži krug izbora za novog trenera. Jedan je Michel Muñoz, sadašnji trener Girone koja je apsolutna senzacija prvenstva, a drugi trener Real Sociedada Imanol Alguacil. Navijači s druge strane priželjkuju povratak Luisa Enriquea, trenutnog stratega PSG-a, koji je s klubom dva puta osvojio prvenstvo te Ligu prvaka i europski Superkup.

Linker
23. travanj 2024 11:28