Luka Modrić

 Emmi Korhonen/imago Sportfotodienst/profimedia
SVE OPCIJE

Evo kakve su šanse da Modrić na kraju karijere zaigra za Dinamo, jedan posjet sugerira otvorenu ponudu za Luku

Mnogi klubovi iz prikrajka čekaju odluku hrvatskog reprezentativca i Real Madrida
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 02. svibanj 2024. 22:11

Pragmatičnim nogometom Carla Ancelottija madridski je Real na minhenskoj Allianz Areni izborio rezultat (2-2), koji mu objektivno daje veće izglede (nego Bayernu) da se domogne finalne utakmice Lige prvaka, 1. lipnja, na Wembleyu.

Svoju dionicu u igri madridske momčadi odradio je i Luka Modrić. Za završnih 15-ak minuta, tijekom kojih je Real izjednačio rezultat, hrvatski je nogometaš dobio povoljne recenzije. Usput, s 38 godina i 234 dana, postao je najstarijim igračem u povijesti "kraljevskog kluba" (preskočivši Ferenca Puskasa), koji je nastupio u Ligi prvaka.

Kroz minhensku epizodu zrcali se i djelić aktualne Modrićeve sezone u najprestižnijem natjecanju: ostvario je ukupno 9 nastupa u Ligi prvaka (propustio je tek dvije utakmice, protiv Napolija i Leipziga), uz prosjek od 43 minute po susretu. No, i njegovu sve skromniju minutažu navijači Reala valoriziraju – palcem prema gore. Na društvenim mrežama dominira njihova želja, odnosno zahtjev vodstvu kluba da s Modrićem produlji ugovor.

Real i Madrid prvi su izbor

Od 2021. Luka Modrić i Real svakog ljeta obnavljaju ugovor za jednu sezonu. To je poslovna politika "kraljevskog kluba" sa svim igračima iznad 30 godina. Praktički, Modrić je tijekom svakog ljetnog prijelaznog roka na tržištu. Tako će biti i nakon Europskog prvenstva u Njemačkoj...

image

Luka Modrić

Ulmer/imago Sportfotodienst/profimedia

Dakle, i nadolazećeg će se ljeta aktualizirati pitanje - gdje bi Luka mogao igrati iduće sezone? Medijske spekulacije nude nekoliko odgovora: Real, neki od europskih velikana, izvaneuropska destinacija ili - povratak u Dinamo?

Bude li predsjednik Reala Florentino Perez dosljedan (a do sada je bio) i odluku o nastavku suradnje prepusti Modriću, onda je sve poprilično izvjesno. Ostanak u Realu nameće se kao najizglednija opcija. Modrićev je stav posve razumljiv: igra u najvećem klubu na svijetu i živi u rezidencijalnoj četvrti (La Moraleja) Madrida. Niti on niti obitelj nemaju poseban razlog mijenjati svoju bezbrižnu svakodnevicu.

Ostanak u Realu vjerojatno bi podrazumijevao da Modrić zaključi svoju reprezentativnu karijeru. Stoga je poprilično izvjesno da će Luka na Euru u Njemačkoj odigrati svoje posljednje utakmice za hrvatsku nacionalnu momčad.

Lige petice kao alternativa

Eventualni izostanak dogovora Modrića i Reala o produljenju ugovora, zacijelo iz prikrajka već vrebaju mnogi europski klubovi. Vjerojatno bi mu mnogi ponudili dvogodišnji ugovor i plaću od 12 milijuna eura (u bruto iznosu), koliko godišnje zarađuje u Madridu. Spomenute uvjete Modriću može ponuditi većina engleskih prvoligaša, ali i PSG ili pak vodeći talijanski klubovi (za pretpostaviti je da nakon Reala Modrić ne bi bio zainteresiran ni za jedan španjolski klub).

image

Luka Modrić

Oli Scarff/afp/profimedia

Zbog Modrićeve privrženosti Realu proteklih sezona nije puno europskih klubova snubilo kapetana hrvatske reprezentacije. Tek sporadično, u medijima se spominjalo indiskretno zanimanje i ponude Tottenhama (kluba iz kojega je Modrić 2012. prešao u Real), talijanskog Intera... Za očekivati je da bi klubovi iz te kategorije bili zainteresirani za transfer ukoliko bi se u eteru pojavila vijest o odlasku Modrića iz Reala.

Otkako su saudijski šeici odlučili provesti strateški cilj i dovesti 200 najboljih igrača u tamošnju ligu nogometni svijet više nije isti. Dakako da je među 200 najboljih i Luka Modrić. I njemu su Saudijci prošlog ljeta nudili "kamione i avione". Otprilike 120 milijuna eura po sezoni. No, Modrić se priklonio brojnim igračima (poput Messija, primjerice) koji "perverzno bogatstvo" nisu pretpostavili kulturološkim razlikama s kojima bi bili suočeni na Bliskom istoku.

"Vraćam se, Zagrebe, tebi"

Svojevrsna alternativa Saudijskoj Arabiji igračima, koji u kasnim tridesetim još žele odigrati koju sezonu jest - američki MLS. Ondje su financije skromnije, ali je i život ležerniji. A dolazak Victorije i Davida Beckhama prošlog ljeta na Jadran i druženje s Modrićima sugerira samo jedno: Luka ima otvorenu ponudu Intera iz Miamija za karijeru nakon Reala!

image

Luka Modrić

Pressinphoto/Ddp Usa/Profimedia

Priča o povratku Modrića u HNL i Dinamo jamačno je dobar marketinški potez nove maksimirske Vlade. Čak se i vijest o kupnji nekretnina obitelji Modrić u Zagrebu sjajno uklopila u spomenutu fabulu. Možda bi to bio dobar scenarij za neki nepretenciozni film, ali u kontekstu nogometne stvarnosti, "Vraćam se Zagrebe tebi" samo je stih jedne pomalo zaboravljene pjesme.

Šanse, dakle, da Modrić iduće sezone zaigra za Dinamo možda su tek za koji promil veće od onih da postane - igrač slovenskog Celja.

Linker
02. svibanj 2024 22:11