Javier Tebas

 PAU BARRENA/AFP/PROFIMEDIA Pau Barrena/afp/profimedia
OVO ĆE UZBURKATI DUHOVE

‘Informiraj se prije no što išta kažeš!‘; Viđenija figura španjolskog nogometa uputila oštar odgovor asu Reala

Javier Tebas nije ostao dužan Viniciusu nakon što je ovaj na Twitteru isprozivao La Ligu
Piše: SNObjavljeno: 22. svibanj 2023. 06:39

Rasistički incidenti na utakmici španjolskog nogometnog prvenstva između Valencije i madridskog Reala na Mestalli imali su i svoj post festum na društvenim mrežama. Brazilski igrač gostiju Vinicius Jr. bio je meta napada domaćih navijača na osnovi boje svoje kože. U jednom je trenutku za vrijeme igre pokazivao prstima prema tribinama kako bi prokazao one koji čine takva nedjela, a u 97. minuti je zbog šamaranja protivničkog igrača Huga Dura dobio crveni karton. Navodno je u jednom trenutku zbog silnih povika rasističke provenijencije htio i napustiti teren...

Nakon utakmice je dakle, Vinicius u svom obraćanju svekolikoj javnosti putem Twitter profila uputio oštru poruku na ime LaLige, udruženja španjolskih prvoligaša i drugoligaša.

- Nije to bio ni prvi, ni drugi, ni treći put. Rasizam je normalan u La Ligi. Konkurencija misli da je to normalno, savez također, a protivnici to potiču. Žao mi je. Liga koja je nekad pripadala Ronaldinhu, Ronaldu, Cristianu i Messiju, danas pripada rasistima. Lijepa nacija koja me primila, koju volim, ali koja je pristala u svijet izvoziti imidž rasističke zemlje. Žao mi je Španjolaca koji se ne slažu, ali danas je u Brazilu ova zemlja poznata kao zemlja rasista. I nažalost, sve što se događa svaki tjedan, nešto je protiv čega se ne mogu braniti. Jak sam i ići ću do kraja protiv rasista - napisao je Vinicius.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor Javiera Tebasa, predsjednika LaLige.

- Budući da ti ovo sve objašnjavaju oni koji ne bi trebali, mi smo ti probali objasniti što je La Liga i što ona može učiniti po pitanju rasizma. Ali, nisi se pojavio niti na jednom od dva sastanka čije si termine sam predložio. Prije no što kritiziraš i optužuješ LaLigu, trebao bi se pravilno informirati. Nemoj se dati izmanipulirati i budi siguran da si dobro shvatio svačiju odgovornost i ono što zajedno radimo - napisao je Tebas.

Prvi čovjek LaLige, jasno, referirao se na to da ta udruga ne može napraviti sve sama kako bi iskorijenila rasizam na tribinama. Nešto je i u nadležnosti Natjecateljskog odbora Španjolskog nogometnog saveza (RFEF), a i na državnom tužiteljstvu u borbi protiv rasizma, ksenofobije i nepoštovanja u sportu.

Tebas je i prije naglašavao da LaLiga nema ovlasti zatvoriti stadion ili prekinuti utakmicu, već je to samo stvar odluke glavnog suca utakmice.

Linker
10. svibanj 2024 19:15