AFP
ZADNJI DERBI S HRVATSKIM ŠTIHOM?

IZ MADRIDA STIŽU LOŠE VIJESTI ZA DVOJICU VELIKANA HRVATSKOG NOGOMETA Veliki okršaj Modrića i Rakitića doveden u pitanje, pogledajte novu varijantu!

El clasico gubi hrvatski štih - nakon dugo vremena, kažu najave, danas bi obojica Hrvata El Clásico trebali početi s klupe za pričuve.
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 01. ožujak 2020. 12:08

Donedavno, bili su “ti”. Bez njih niti jedan nije ni pomišljao sastaviti udarnu momčad za majku svih derbija, ne samo Španjolske, već i Europe i svijeta. Luka Modrić i Ivan Rakitić to su, doduše, itekako opravdavali brojkama. No vrijeme, taj neuhvatljivi bandit, na nišan je stavilo dvojicu “vatrenih” velikana. Toliko da je, eto, rana 2020. donijela pitanje: je li ovo, zapravo, njihov posljednji El Clásico?

Povijest jasno govori: Luka Modrić je od dolaska u Real odigrao 20 od moguća 23 Clásica, dok Rakitić ima 15 od 15. Otkad su, dakle, preuzeli svoju opremu na Bernabeu i Camp Nou, bez obzira na trenere, okolnosti i gdjekad neutemeljene napise medija, Modrić i Rakitić tvorili su samu esenciju sudara dva titana. Rakitić je, pritom, izgubio samo dva puta, dva je dvoboja sam “riješio” i ukupno je, eto, upisao samo četiri poraza, uz sedam pobjeda i četiri remija. Luka je dosta slabiji u derbijima, u 20 nastupa ima šest pobjeda i čak devet poraza te dvije zabilježene asistencije.

Nakon dugo vremena, kažu najave, danas bi obojica Hrvata El Clásico trebali početi s klupe za pričuve. Modriću će, barem tako tvrde vodeće tiskovine, pretpostavljen mladi i sve bolji Federico Valverde, dok bi umjesto Rakitića na terenu kao starter Barce trebao osvanuti Brazilac Arthur.

12. igrači

Zidane je već i u prvom ovogodišnjem Clásicu na Camp Nou (0-0) dao prednost Valverdeu te je Modriću dao posljednjih deset minuta, dok je Rakitić u Napulju igrao prilično samozatajno, što znači da bi u igru trebao ući Arthur”, konstatiraju klupski kroničari.

Jutarnji list

Varijanta bez Modrića i Rakitića

Ipak, obojici daju velike šanse da možda i počnu, ovisno o konceptima, ili da budu među prvima koji će ući u igru tijekom utakmice.

Luka Modrić je, uz 20 derbija, Realu dao čak 331 utakmicu. Taj dres nosi silno ponosno od rujna 2012. godine i preko njega je, konačno, došao do ostvarenja svojih snova, kao i ekskluzivnog članstva u klubu legendi “blancosa”. Uz efektivni učinak, onaj radni moment i volja definirali su ga kao čovjeka-uzora gotovo svim igračima koji su poslije stizali u Madrid. Ove se sezone, ipak, učinak počeo smanjivati: U La ligi je, recimo, dosad bio starter u 52 posto slučajeva te je ukupno igrao 56 posto utakmica, što je dosad bilo nezamislivo. No, ulazak u 35. godinu i stasanje nekih novih klinaca redefinirali su njegovu ulogu i dali mu do znanja da bi se uskoro mogao dogoditi silazak s najdraže mu scene, uz onu hrvatsku dakako.

Raketa, pak, na Barcinu kontu ima 297 utakmica i ulogu navijačkog “liblinga”, no njegova upornost da se dokaže u majici koja mu je prirasla srcu ove sezone gubi bitku: ove sezone ima samo 36 posto nastupa od prve minute te 39 posto ukupne minutaže. Za čovjeka koji je do ove sezone bio definicija igrača koji spada među one s najvećim brojem nastupa i odigranih minuta u nogometu općenito, paradigma se dramatično promijenila. Iako je od Modrića mlađi tri godine, Rakitić, očito je, uživa sve manje klupskog povjerenja, što se definitivno očitava na njegovoj igri koja ionako ovisi o nastupima. Što ih je, naime, više, Rakitić igra bolje. Jednostavno, takav je igrač.

SN

Varijanta s Modrićem bez Rakitića

Vrijeme radi svoje

No, na stranu naše simpatije i subjektivnost, sve navedeno, uz dojam koji se dobiva čitanjem medija bliskih klubovima, stvara realnu sliku iz naslova: Je li ovo posljednji El Clásico Modrića i Rakitića? O.K., teoretski se još mogu susresti u LP, no što se španjolskih natjecanja tiče - nikako. Sezona ide svome kraju, koji će donijeti odgovore. Obojica imaju na stolu pregršt mogućnosti, no Rakitić se čini većim zicerom za odlazak, pogotovo zbog klupskog manjka poštovanja. Modrić bi, pak, mogao ovisiti o statusu Zidanea. Ako Francuz ostane, lako je moguće da i Luka odradi posljednje poglavlje u Madridu, uz šefa kojemu je privržen. Ako Zizou digne sidro, poziv Beckhama u Miami činio bi se sve primamljivijim.

U svakom slučaju, izuzev prestiža i važnosti u utrci za naslovom, 277. Clásico imat će opet hrvatski štih. Bitno umanjen nego u prijašnjim susretima i s dozom nostalgičarske depre. Jer, doista, teško je i pomisliti, ali vrijeme čini svoje. Igraju li, fakat, Luka i Raketa svoj posljednji veliki sudar svjetova?

Linker
19. svibanj 2024 09:33