ALBERT GEA REUTERS
I GUARDIOLA MU JE POMOGAO

HRVATSKA PRIČA U SJENI EL CLASICA: ZLATKO DALIĆ STIŽE NA KAVU S RAKITIĆEM! VELIKA NAJAVA TRENERA BARCELONE: 'Ovo je ključna utakmica za naslov prvaka'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. ožujak 2020. 09:07

Barcelona je zadnjih godina otela Realu čuveni Bernabeu. Čak četiri posljednje prvenstvene utakmice završile su pobjedom Katalonaca. Nije to ni magija, ni splet neobičnih okolnosti, rezultat je odlične igre prvaka Španjolske. Real se na svojem terenu mora više otvoriti nego na Camp Nou, a to je Barci uvijek savršeno odgovaralo. Takvi pokazatelji sežu i dublje u povijest....

Ivan Rakitić za Barcelonu igra od 2014. godine. Samo u prvom madridskom El Clasicu poražen je 3:1. Potom je krenuo taj niz u kojem je u četiri ogleda i dvaput bio strijelac, u protekloj sezoni jedinog gola, nakon čega je Jose Mourinho kazao da je "Rakitić najpodcjenjeniji igrač na svijetu“.

U isto doba na Camp Nou u La Ligi ima dvije pobjede, dva remija i jedan poraz. Iako je Ivanova statistika s Realom izvrsna, a zabijao mi je i kao igrač Seville pa je u dvobojima s tim klubom na četiri gola i četiri asistencije, većina španjolskim medija najavljuje da ovaj put neće biti u startnoj postavi. Hoće li tako odlučiti Quique Setien?

Ili će vrednovati iskustvo i dobru tradiciju hrvatskog reprezentativca? Na utakmici je najavljen i izbornik Zlatko Dalić koji posebno planira popiti kavu s Rakitićem po pitanju reprezentativnih tema.

Barcelona's Spanish head coach Quique Setien looks on prior to the  UEFA Champions League round of 16 first-leg football match between SSC Napoli and FC Barcelona at the San Paolo Stadium in Naples on February 25, 2020. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
FILIPPO MONTEFORTE AFP

Jordi Alba vratio se u konkurenciju nakon ozljede zadobivene prije dva tjedna. Osim Luisa Suareza svi bitni ljudi su na broju.

- Još dvojim krenuti s Albom ili ne. No, nije to jedini upitnik koji imam oko početne postave - kazao je u subotu trener Barcelone.

Bilo bi trčanje pred rudo kazati da je utakmica za Barcu nalik meč-lopti jer tek je 26. kolo, međutim pobjedom bi otišla na pet bodova prednosti, a iako ne igra uvjerljivo, ni Real nije ništa bolji niti konstantniji u rezultatima.

- To bi mogao biti važan dan jer bi nam pobjeda dala značajnu prednost. Ne znam bi li ona bila dovoljna jer u nogometu smo već vidjeli vrlo čudne stvari. Ne uzdam se u tradiciju, prošlost neće utjecati, svaki je susret drugačiji. Za Real je to sigurno vitalan dvoboj, mnogo važniji nego nama s obzirom na situaciju na tablici i ono što dolazi. Da, to je ključna utakmica, možda ne bih trebao upotrijebiti riječ presudna, ali svakako vrlo značajna - prokomentirao je Quique Setien.

Dugo je u srijedu navečer razgovarao s Pepom Guardiolom. Uživo je na Bernabeu gledao pobjedu Citya nad Realom u Ligi prvaka.

- Vidio sam plan koji je Guardiola osmislio. Postoje stvari koje je City učinio, a nama mogu dobro doći. Kao i druga rješenja koja su oni napravili, a mi ih ne možemo primijeniti - rekao je.

- Dugo se znam s Guardiolom. Uvijek je bio vrlo srdačan prema meni. Kad sam radio u Lugu posjetio sam ga dok je vodio Barcu, a bio sam i u Manchesteru. Volim razgovarati s trenerima s kojima se identificiram što se tiče nogometnih ideja. Guardiola je mjerilo - dodao je Setien koji je boravio u istom hotelu kao i Manchester City i mogao s Guardiolom brusiti "cruyffovski“ pogled. Kojeg obojica slijede…. Tako je i bivši šef Blaugrane ponovno na neki način imao prste u taktici koju će primijeniti u El Clasicu.

- Uživat ću u ovoj utakmici. Svjestan sam važnosti susreta i želim pobjedu, ali to je moj prvi El Clasico i sretan sam kao igrač pred debi. Kao što je bilo kad sam slušao himnu lige prvaka – iskren je Kantabrijac koji je u zrelom trenerskom dobu došao u priliku postati akter najvećih utakmica. Nakon što je vodio brojne male klubove.

- Dosad sam El Clasico gledao na kauču ili s tribine, a on pobuđuje goleme emocije. DNK ovog kluba je da napadamo i budemo hrabri. Tako ćemo igrati i na Bernabeu, ali Real se vrlo dobro brani i zna odgovoriti. Zato ne možete u otvorenu borbu, ako nemate plan kako suzbiti njihove napade - konstatirao je te provukao da neće biti iznenađenje ako se u prvoj postavi pojavi novopridošli napadač Martin Braithwaite.

No, Setien nije "jazavac". S Betisom je dvaput matirao Real u Madridu, u tim susretima nije primio gol. Bilo je 1:0 još 2017. godine i lani 2:0. Vodio je protiv njega i Las Palmas.

Rijetko kod Barcelone ove sezone vidimo pravu inspiraciju. I kompaktnost ekipe. Velike utakmice znaju ih dignuti. Pogotovo Real, protivnik koji je najveći motiv.

Linker
06. svibanj 2024 14:03