JOSE BRETON Nurphoto Via Afp
ODJECI EL CLASICA

Modrić vodi Real ka kruni, a Zinedine Zidane je potpuno provalio plan najljućeg rivala, evo i kako...

Kao i mnogo puta dosad Barca je sebi podmetnula nogu inzistiranjem na estetski besprijekornoj igrI
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 12. travanj 2021. 15:21

Prvo europski klasik, a četiri dana kasnije i El Clasico. U jednom brišućem naletu Real Madrid je razoružao i veliki Liverpool i Messijevu Barcelonu, ali kao u reklami za set noževa, to nije sve. Jer “kraljevski klub” je nakon prvog uspjeha gurnuo nogu u dovratak polufinala Lige prvaka, a subotnjom pobjedom preuzeo je i vrh La Lige, gdje ga nije bilo šest mjeseci.

Sredinom travnja, dakle, Zinedine Zidane u punoj brzini juri prema dvostrukoj kruni i još pritom osvaja simpatije onog dijela publike i kritike koja je, i pored pune dvorane trofeja, s neskrivenom rezervom pratila njegov rad. Ako Zidaneov trenerski personality iza oblatni od karizme i misterija skriva nešto “taktičkog genija”, onda smo u nedjelju bili najbliže tome da ga upoznamo.

Zidane provalio plan

A evo o čemu se točno radi. Popularna priča iz španjolskih medija kaže da je Zidane sredinom tjedna provalio plan Ronalda Koemana prema kojem se Griezmann seli na klupu, a De Jong se iz srca obrane pomiče u sredinu terena. Na tu rokadu Zidane je odgovorio uvođenjem Fedea Valverdea - “polučovjeka, polulokomotive”, kako je primijetio duhovit netko - čija je žestina i energija pomogla domaćinu da na sredini terena pokida suparnikovu igru. U suradnji s Modrićem, Vazquezom i Casemirom mladi urugvajski veznjak je na desnoj strani igrališta presjekao ključni logistički pravac Barcelone, suradnju Messija i Jordija Albe, te još stigao pripremiti prvi gol.

Nakon 70 minuta Valverde se ispuhao, ni Kroos više nije mogao pratiti hektični ritam derbija, prepustili su mjesta Iscu i Marcelu, a treći vezni igrač - Casemiro izletio je iz igre nakon drugog žutog kartona. Za rat na sredini najopremljenijim se ponovno pokazao najstariji - Luka Modrić. Odigrao je novu veliku utakmicu, svih 90 minuta (plus četiri minute nadoknade), pripremio prilike Viniciusu i Benzemi te odlično koristio džepove prostora svaki put kada bi se lopta našla pod njegovom kontrolom. Čitatelji Marce u anketi su ga izabrali za najboljeg pojedinca derbija, kojem definitivno nije manjkalo heroja. Službeni sponzor La Lige “kraljem meča” proglasio je, naime, Tonija Kroosa, a specijalizirani portal whoscored.com najvišim ocjenama časti Messija (7,8) i njegova suigrača Minguezu (7,6), a tek onda niže realovce Kroosa (7,5), Vazqueza (7,4), Benzemu (7,3), Viniciusa (7,1) i Modrića (6,8).

"Sam pao, sam se ubio"

Ako niste veliki fan priče o elaboriranim trenerskim planovima i taktičkim zamkama, loš rasplet El Clasica za Barcelonu lakonski ćete objasniti onom mudrošću “sam pao, sam se ubio”. Kao i mnogo puta dosad Barca je sebi podmetnula nogu inzistiranjem na estetski besprijekornoj igri s milijun dodavanja, bez ozbiljnog udarca na gol. Protiv Cadiza i Sociedada još uvijek prolazi, ali u klinču s Bayernom, PSG-om ili Realom...

Hoće li ih koštati titule drugu godinu za redom? Raspored preostalih osam kola do kraja kampanje blago favorizira Real, ali stvari se unaočigled kompliciraju, o čemu je Zidane progovorio odmah nakon El Clasica. Igrači su mu, naime, fizički iscijeđeni. Otprije su izvan stroja ozlijeđeni Ramos, Hazard i Carvajal, kao i zaraženi Varane. U subotu je iz rostera izletio odlični Vazquez, sumnja se na ozljedu ligamenata koja bi mogla značiti kraj sezone. Za sljedeću utakmicu ne može konkurirati pocrvenjeli Casemiro. Popis najtežih Realovih suparnika do kraja sezone predvode Sevilla i Villarreal u Madridu te Athletic u Bilbau. Na drugoj strani Barcelona mora u goste Villarrealu i Valenciji, a doma dočekuje Atletico Madrid. Borba za naslov nikad nije bila ovako otvorena i uzbudljiva…

Linker
26. travanj 2024 03:40