PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Pressinphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia
KAPETAN VATRENIH ZA SN

‘Nikad nisam imao problem s konkurencijom, a Perez je duhovit tip, evo što mi je rekao nakon pasa vanjskom...‘

‘Real Madrid mi je dao sve ono najbolje što se može dobiti u životu nogometaša‘, rekao je Modrić
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. srpanj 2022. 21:44

Luka Modrić je dao ekskluzivni intervju za Sportske novosti u kojem je, između ostalog, govorio i o Real Madridu i novom ugovoru s kraljevskim klubom. Kapetan Vatrenih je istaknuo kako mu je Real dao sve ono najbolje što jedan nogometaš može dobiti.

Podosta su vremena mediji i trener Ancelotti javno prizivali produžetak vašeg ugovora. Vi ste ponavljali onu mantru "dogovorit ćemo se za minutu kad bude trebalo, ovako ili onako"...

"Tako je bilo, tako sam mislio za svaku opciju, odlaska ili ostanka. S Realom imam, pa mogu reći, savršen odnos. Ovaj klub mi je dao sve ono najbolje što se može dobiti u životu nogometaša. Dao mi je mogućnost da ostvarim svoje snove, osvajam trofeje, uživam slavlja s milijunima navijača širom svijeta, uživam igrajući s najvećim igračima. Real je savršeni stroj organizacije, ali najveća snaga su uvijek ljudi. Oni koji su dio kluba, Valdebebasa, zaposlenici, fizioterapeuti..., svi koji ti osiguravaju čaroban život u kojem samo moraš misliti kako ćeš igrati najbolje što možeš. Eto, da mi je klub kazao "hvala ti, Luka, na svemu, vrijeme je za novu eru", kazao bih vam sve isto. Sve što nekoliko godina živim s Realom, sve je to ekstra bonus mojem osjećaju ispunjenosti i zahvalnosti."

Naravno da je ljepše to što su vam produžili ugovor. Kada ste spoznali da će se to dogoditi?

"Pri kraju sezone predsjednik Florentino Perez mi je dao do znanja da ćemo produžiti suradnju. Ne, nisam bio zabrinut, naprotiv. Rekoh, uživao sam i išao iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu, bez dugoročnijih opterećivanja. Ispalo je sjajno u svakom smislu."

image

Isabel Diaz Ayuso, Florentino Perez, Luka Modrić, Nacho Fernandez, Karim Benzema i Marcelo Vieira Da Silva

Oscar J Barroso/shutterstock

Vidljivo je da vas taj Perez simpatizira gotovo kao svog liblinga Benzemu. Što vam je kazao pri potpisu?

"Ponovio mi je da je sretan zbog mene. Imamo baš dobar odnos, imam ga i s direktorom Joseom Angelom Sanchezom. Toliko smo već zajedno, to dovoljno ukazuje kako se slažemo. Perez je duhovit tip, dolazi prije i poslije utakmice među igrače, bodri, ali i širi dobro raspoloženje pošalicama. Meni je posljednji put došao i kroz smijeh kazao 'pa nećeš valjda sada stati nakon jednog takvog sjajnog pasa i zadovoljiti se učinjenim!?'"

To je sada vaš trademark.

"Otkako sam kao dijete počeo igrati, meni je spontano dolazilo udariti vanjskom. Ne, nisam vježbao, mislim da se to niti ne može uvježbati, nego ti dođe prirodno. Meni je to najdraži pas, između ostalog i zato što je brži od onog s unutrašnjom stranom stopala. Za to moraš pripremiti loptu i tijelo, i tu sigurno izgubiš važan dio sekunde, što je danas teško priuštiv luksuz…"

Kako ste uhvatili ritam, za pola godine će opet biti ista priča - novi ugovor?

"Uh, pola godine će proći u hipu jer starta nova sezona, reprezentacija u Ligi nacija, prvenstvo, Liga prvaka, a onda Mundijal. Što će biti? Tko to zna, nitko ništa ne može garantirati. Ono što znam jest da idem dalje dan po dan, utakmicu po utakmicu i bez opterećivanja oko ičega osim da budem pravi."

Jeste li iznenađeni kako vam to dosad ide od ruke?

"Iskreno rečeno, nisam! Radim na sebi već sedam-osam godina po posebnom programu. O.K., vjerojatno genetika doprinosi čvrstini, konstitucija je takva da igrači niskog težišta lakše podnose terete napora. No, mukotrpno radim u klubu i potom u programu s profesorom Vlatkom Vučetićem. Osjećam se doista lagan i moćan jer da nije tako, ne bi mi uspijevalo u igri ono što mi za sada uspijeva."

image
BURAK AKBULUT Anadolu Agency Via Afp

Pa dobro, ima li nešto što se može vezati uz prolaznost godina?

"Ha, recimo, rekuperacija nije tako brza kao prije. Kad igramo najintenzivniji dio sezone, u ritmu subota - utorak - subota, dobro bi mi došao jedan dan osvježavanja više između dva meča. Isto tako, kad ne odspavam dobro noć, recimo, kad smo na putu, drugi dan osjetim manjak svježine. A kad sam bio mlad, ha, ha…"

Ne možemo ipak zatomiti novinarsku logiku... Dokad kanite prkositi logikama prirodnih zakonitosti?

"Nemam novog odgovora. Živim godine u karijeri u kojima ne znaš što već sutra može slijediti, a kamoli za godinu dana. U Realu sam presretan, osjećam da je klub pun respekta i povjerenja prema meni. Trener mi vjeruje. Dakle, svi su preduvjeti da radim ono što je primjereno mojim godinama, a to je uživanje u svakom trenutku karijere. To je prirodno, to mi je vodilja i pristup."

"Baš nikada nisam imao problem s konkurencijom"

Smeta li vas što se svako malo, sve češće, nižu objave o nekom novom "nasljedniku Luke Modrića", kako o onima koji bi mogli doći, tako i onima koji stignu u Madrid?

"Nimalo. Mislim da je to i dobro jer konkurencija te samo potiče da budeš bolji. Eto, i meni se to događa, pa sam, primjerice, napredovao u brojkama. Ove sam sezone postigao ukupno sedam pogodaka uz četrnaest asistencija u dresu Reala i reprezentacije. Idem više naprijed, fizički se odlično osjećam. Nikad nisam imao problem s konkurencijom. Medijima je potrebno stvarati takve teme, zanimljive priče kao nešto novo, ali mene to ne smeta."

Posljednji u nizu "novih" je Tchuameni. Sučelili ste se s reprezentacijom, impresije?

"Nisam ga prije baš imao prilike gledati, ali sada sam vidio kakav je igrač. Izuzetno je fizički moćan, ali je dobar i na lopti, smiren. Donijet će nam puno nove energije i radujem se zajedničkom igranju."

image

Aurelien Tchouameni

JAVIER SORIANO Afp

Toliko moćnih trkača oko vas zapravo su samo dobro okruženje za vaš stil igre, kao svojevrsni bodyguardi onome koji misli i kreira. Je li nogomet postao baš takav, električna bitka snagatora?

"Uh, gdje ide nogomet trebalo bi dublje analizirati. Ono što nazirem jest da je zauzet kurs u smjeru fizičke (nad)moći. Ono što zbog nogometa ne bih želio, to je da se izgube glavne značajke njegove draži - igra i nadigravanje. U igri je uvijek presudna inteligencija, najvažnije je znati, a ako je to onda što više nadopunjeno fizičkim potencijalom, tim bolje. Danas jesu na visokoj cijeni oni igrači koji donose prevlast u moći, ali ako nogomet izgubi snagu razmišljanja za nadigravanje, to više neće biti nogomet kojeg poznajemo. Bit će nezanimljiv."

Možda je Real u ovoj godini najbolje demonstrirao kako je tehničko-taktička snaga i inteligencija presudna u odnosu na momčadi koje su simbolika tog novog "elektriziranog nogometa"?

"Slažem se. Često se provlači kako je prošlo vrijeme trija Casemiro - Kroos - Modrić, ali kao što vidite, možemo mi i s tim zbilja potentnim suparnicima. Naravno, uz suigrače s kojima stvaramo kompaktnu postavu u kojoj će svatko dati svoj doprinos vrlinama koje ima i kompenzirati mane."

image
JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

Porazili ste tri top momčadi iz fizički i ritmom najjače lige svijeta. Što to govori o španjolskoj ligi?

"Prije svega potvrđuje da je španjolska liga, unatoč odlascima velikih igrača kao što su Ronaldo, Messi, Varane, Ramos, Bale i drugi, i dalje vrlo kompetitivna na top nivoima. Jedni odlaze, drugi dolaze i La Liga stvara visoku kvalitetu, a to su, uz Real, potvrdili ove sezone i Atletico Madrid, i Villarreal, Barcelona i Sevilla. Španjolska je nogometna sila, potvrđuje to i reprezentacija, koju odlično vodi Luis Enrique, a koja je bila u finalu prošle Lige nacija. Upravo zato što optimalno spaja tehničko-taktički nogomet s dobrim fizičkim razinama i ritmovima igre, španjolski su klubovi stalno dio vrha Europe", zaključio je Modrić.

Linker
19. travanj 2024 22:22