JOSE BRETON Nurphoto Via Afp
REDIZAJN BLAUGRANE

Ovo je Barca za novu sezonu: Messi pristao na duplo manje novca, hoće li i četiri druge zvijezde!?

Igrat će i trenutno najbolji na svijetu i, kažu, budući najbolji (Pedri). U napadu nova lica...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. srpanj 2021. 14:24

Iako će Lionel Messi tek po povratku s odmora, koji je najavljen za kraj mjeseca, potpisati nastavak suradnje s Barcelonom, njegov je ostanak već duže vrijeme očekivan. Još otkako je Joan Laporta ponovno izabran za predsjednika najave su bile sigurne i konkretne.

U srijedu je objavljeno da će Barca i Messi sklopiti petogodišnji ugovor po kojem će Argentinac zarađivati otprilike pola u odnosu na dosadašnja primanja. Točne cifre nisu navedene, kao niti je li smanjio samo osnovni ugovor ili i bonuse s kojima je, prema podacima koji su procurili u siječnju, po godini inkasirao 138 milijuna eura bruto. U to se uklapaju raniji navodi da će odsad dobivati oko 60 milijuna eura…

image
PAU BARRENA Afp

Nikad ne bi oprostili

Messi ima 34 godine, s Barcelonom je “u braku“ još otkako je kao 13-godišnjak stigao iz domovine i ostat će do svoje 39. godine. Bude li zdrav i motiviran, ne bi bilo iznenađenje da odigra svih tih pet sezona, premda će neki reći da je to previše. Ne, današnji asovi koji sportski žive i imali su sreće da su izbjegli ozbiljnija oštećenja, trajat će jako dugo. I Ronaldo, i Messi, kao i naš Luka Modrić

Za Barcelonu je Messi ikona, njegov novi ugovor nije samo pitanje zadržavanja vrhunskog igrača koji je po mnogima i dalje najbolji na svijetu, to je i stvar prestiža i ponosa. Katalonci si radi renomea i autoriteta u nogometnom svijetu, zbog svoje veličine i potvrde moći čak i u krizi, nisu smjeli dopustiti da im ga netko otme. Messi je njihov, samo njihov, božanstvo, amblem Camp Noua za sva vremena, najveći i najvažniji kojeg su imali, živući spomenik… Navijači nikad čelnicima ne bi oprostili da su ga izgubili. Vidjeti ga u drugom dresu bio bi nož u srce svakog fana Blaugrane. Za Laportu i društvo “smrtna presuda“.

Lani je formalno htio “podignuti sidro“ nezadovoljan tadašnjim čelnicima predvođenima Josepom Mariom Bartomeuom, koji je u međuvremenu završio u zatvoru, ali on istinski nikad nije imao želju napustiti Barcelonu kao klub, još više kao grad, jer u njemu je izgradio vlastito “carstvo“ i tamo namjerava ostati živjeti. Privrženost je potvrdio pristajanjem na daleko manji ugovor, svjestan Barcine “rupe u kasi”. Iako, nikad nije potvrđeno koliko su mu bili spremni dati PSG ili Manchester City… Pregovore je prepustio ocu, no znao je točno što radi jer drame nije bilo.

image
PAU BARRENA Afp

Messi je ovog časa slobodan igrač, postao je to 1. srpnja istjecanjem starog ugovora, ali to je samo slovo na papiru. Činjenica da nije potpisao prije puta u Južnu Ameriku na Copu, koju je napokon osvojio, dodala je malo “papra” na tu priču, ali sve je išlo svojim tijekom... Dojam je da je bio miran, a možda je i htio da se u Barci tresu neko vrijeme. Da im još zornije bude jasno koliko im je bitan. Ovog časa ima 778 nastupa, u njima 672 gola i 305 asistencija u službenim natjecanjima za Blaugranu.

Raritetan slučaj

Priključit će se momčadi trenera Ronalda Koemana nakon svečanosti na kojoj će se Laporta pohvaliti što ga je zadržao, a svi mediji i navijači diviti mu se zbog lojalnosti jednoj ljubavi čitavu karijeru. Messi bi mogao nadmašiti i Pelea, jer legendarni Kralj nogometa gotovo je cijeli profesionalni vijek igrao za Santos, da bi ipak na kraju otišao u New York Cosmos.

Messi je, osim u dječačko doba u Argentini, kompletan igrački put otkako je profesionalac vjeran Barceloni. Bile su neke opcije da nakon 37. rođendana završi u MLS-u, no to je otpalo. Barem zasad. Raritetan je to slučaj u nogometu da najbolji na svijetu igra samo za jedan klub. On je po tome jedinstvena Zlatna lopta svih vremena. Dakle, broj 1 koji nikad nije napravio transfer. Niti na vrhuncu slave, ni prije niti kasnije.

Koliko god bio skup, u Barceloni su uvijek tvrdili da na njemu više zarade nego što daju, osim u proteklih godinu dana kad je pandemija poharala mnoge klubove i uzela im golem kolač od marketinga i ulaznica. Međutim, Messijev potpis nije rješenje svih problema, tek dobar korak prema novim ciljevima. La Liga im je smanjila godišnji limit za plaće sa 600 milijuna eura na tek 347, što znači da još mnogima moraju smanjiti davanja.

image
SN

Golemi pritisak

Prema medijskim napisima Laporta će s tim zahtjevom pokucati na vrata Busquetsu, Jordiju Albi, Sergiju Robertu i Piqueu. Ako je najbolji na svijetu, i to u času kad je bio slobodan, pristao igrati za dvostruko manje, to je golem pritisak na spomenute. Činjenica da su se svi zajedno složili s rezanjem 30 posto proteklog prosinca nije dovoljna… U Barci se nadaju da će Messi izazvati domino-efekt, jer dosad nije bilo signala od navedenih da su voljni staviti autogram na takav dogovor.

To bi mogao biti jedan od dodatnih bonusa Messijeva ostanka, a drugi su obnavljanje promotivnih aktivnosti u SAD-u i Aziji, gdje se očekuju značajni prihodi. Samo da akcija krene….

Lionel Messi prije svega želi i ganja nove titule. Pogotovo pati za barem još jednim naslovom prvaka Europe i to mu je, uz reprezentativno Svjetsko prvenstvo u Kataru i pokušaj da reprezentaciju Argentine dovede na tron, ključan sportski motiv. Čak opsesija. Jedino što je od kluba tražio je da bude sposoban za to. Hoće li biti?

Linker
26. listopad 2024 22:00