REUTERS
ANDRES INIESTA

POSLJEDNJI EL CLASICO ZA VELIKOG MAESTRA Izvan terena je šutljiv i praktički neprimjetan, no dajte mu loptu i pretvara se u pravog Supermana!

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 06. svibanj 2018. 17:24

Za one izvan terena najveća utakmica na svijetu, za one na njemu poseban doživljaj. Za njega je to pak posljednji El Clasico. Derbi između Barcelone i Real Madrida u nedjelju na Camp Nou bit će zadnji u kojem će nastupiti 33-godišnji kapetan katalonske momčadi Andres Iniesta.

Nakon 16 godina u prvoj momčadi trebao bi otići u Kinu, ali prije toga se želi oprostiti trijumfom nad najvećim protivnikom. Posljednjih dana osjeća bolove u listu, zbog čega je vježbao odvojeno od suigrača, no trebao bi biti spreman za oproštajni okršaj. Zasad je nepoznato hoće li zaigrati od prve minute ili ući s klupe kao u zadnjoj utakmici no Barcelona mu ondje želi odati počast za sve ono što je dao gradu na obali Sredozemnog mora.

- Pun sam emocija zbog njega, naježio sam se - napominje napadač Luis Suarez s kojim igra od 2014. godine. - Kada sam došao u klub bio je jedan od prvih koji me dočekao raširenih ruku. Ustupio mi je mjesto pored sebe. Što je sve napravio za klub vrijedno je divljenja.

Osvojio 37 trofeja

Iniesta je s Barcelonom osvojio četiri Lige prvaka, od ukupno pet koliko ih ima klub, a devet puta je došao do naslova prvaka Španjolske. Ovaj mjesec podići će s kapetanskom vrpcom oko ruke i deseti naslov budući da su već tri kola prije kraja nedostižni drugoplasiranom Atletico Madridu.

- Iniesta je sportsku karijeru u Barceloni završio s 37 osvojenih naslova te je puno puta, u svim kategorijama, nosio nacionalni dres - rekao je u petak španjolski ministar sporta Inigo Mendez de Vigo u obraćanju medijima u Madridu.

Nakon sastanka ministara, vlada mu je uručila Veliki križ kraljevskog reda, najveće priznanje za doprinos sportu u Španjolskoj. Tu su nagradu prije njega dobili velikani španjolskog nogometa, vezni Xavi Hernandez, vratar Iker Casillas i izbornik Vicente del Bosque.

Iniesta je bio strijelac pogotka za pobjedu od 1:0 nad Nizozemskom u finalu Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoafričkoj Republici. Godine 2008. i 2012. osvojio je sa Španjolskom i naslove prvaka Europe.

Ove sezone je, međutim, osjetio da više ne može pružati maksimum, da njegove fizičke mogućnosti nisu kao prethodnih godina. Odlučio je stoga napustiti Barcelonu premda ima ugovor prema kojem može nastaviti igrati i iduće sezone.

Suigrači mu u nedjelju žele priuštiti nezaboravan oproštaj. Najavljuju pobjedu nad aktulanim europskim prvakom Iniesti u čast.

Istinski oproštaj

- U tim utakmicama moraš pobijediti kako znaš, igrao dobro ili loše. Publika na tribinama je jako uključena pa su igrači dodatno motivirani - objašnjava Suarez.

- Pobjedom u El Clasicu želimo privesti kraju jednu veliku sezonu, jedno uspješno prvenstvo.

Barcelona u prvenstvu nije izgubila niti jednu utakmicu. Kada u 20.45 sati na travnjak istrči Iniesta to će mu biti 38. derbi u karijeri. Protiv Real Madrida je doživio nezaboravne trenutke, a u nedjelju želi na prsa staviti novu, posljednju značku. Kakav je ambijent oko njega uoči te utakmice možda najbolje odražava komentar njegovog nekadašnjeg suigrača i napadača Thierrya Henrya.

- Iniesta nije komunikativan izvan terena, nećete pročitati puno intervjua s njim. Uvijek sam smatrao da on s kapom na glavi može neopaženo proći kroz mnoštvo. Šutljiv je, ne radi ništa zapaženo, no kada mu daš loptu pretvara se u Supermana - kaže Henry.

- On govori s loptom među nogama.

Huk s tribina trebao bi ga nositi prema još jednoj pobjedi, nadaju se u klubu gdje su ulaznice gotovo rasprodali za tu najveću utakmicu španjolskog nogometa.

Upravo je Real Madrid bio posljednja momčad koja je slavila na Camp Nou. Ondje je u kolovozu pobijedio s 3:1 u prvoj utakmici španjolskog superkupa a onda slavio i s 2:0 u Madridu. Tada se činilo da će kraljevski klub kao od šale prošetati španjolskom ligom. No Barcelona predvođena Iniestom došla je do dvostruke krune.

Kapetanu koji je 671 put nosio plavo-crveni prugasti dres ostaje još samo taj derbi u nedjelju za istinski oproštaj od publike. Nakon toga dolaze utakmice s Levanteom i Real Sociedadom pa pakiranje kofera

- Posljednje utakmice bit će za mene jako emotivne. Nastojat ću maksimalno uživati u njima - poručio je prije tjedan dana na konferenciji za medije na kojoj je priopćio da odlazi.

Linker
18. svibanj 2024 12:37