Robert Lewandowski

 JOSEP LAGO Afp
VELIKI PROBLEM

Pred Barcelonom su teški dani: Kako će bez Lewandowskog? ‘Ovo je stvarno preteška kazna!‘

Njegove golove, ali i generalni učinak na terenu Kataloncima će biti teško nadomjestiti.
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 27. prosinac 2022. 23:09

Nakon završetka Svjetskog prvenstva u Kataru nacionalne lige uskoro će ponovno biti u punom pogonu. Od liga Petice prva je krenula engleska Premier liga, a uskoro, 29. prosinca, nastavlja se i španjolska La Liga.

U 15. kolu španjolskog prvenstva vodeća Barcelona, koja drugoplasiranom Real Madridu bježi za dva boda, u gradskom derbiju 31. prosinca dočekuje Espanyol. Bit će to ujedno i prva od tri prvenstvene utakmice koje će Katalonci odigrati bez svoje udarne špice, Poljaka Roberta Lewandowskog, koji je u posljednjoj utakmici prije reprezentativne pauze, 2:1 pobjedi protiv Osasune, isključen, a zatim dobio dodatnu kaznu od Španjolskog nogometnog saveza zbog nepoštovanja prema službenim osobama. Naime, Lewandowski je isključen već u 30. minuti utakmice s Osasunom jer je laktom udario suparničkog igrača i dobio drugi žuti karton. Međutim, nakon toga je prilikom izlaska s terena jednom gestom sugerirao da je sudac Gil Manzano ‘sumnjiv’, što ga je zapravo koštalo tako teške kazne, budući da bi zbog samog isključenje dobio samo jednu utakmicu suspenzije.

Vrijeđanje suca

Problem za Barcu je što zabrana podrazumijeva da će Katalonci gotovo cijeli siječanj u La Ligi provesti bez poljskog napadača, koji će propustiti dvoboje s Espanyolom, Atletico Madridom i Getafeom, ali će biti na raspolaganju za susrete Kupa (Intercity) i Superkupa (Betis). A budući da je Real Madrid jako blizu na ligaškoj tablici (oni u tom razdoblju u prvenstvu igraju s Valladolidom, Villarrealom i Athletic Bilbaom), svaka utakmica je od iznimnog značenja za Katalonce.

- Tjedan ili dva prije utakmice s Osasunom razgovarao sam s trenerom Xavijem i rekao mi je da moramo paziti ako mi sudac pokaže žuti karton, ali to je bila samo gesta da izrazim da ne mogu razumjeti što se događa. Teško je jer osjećam da su tri utakmice previše za ono što sam napravio, to je sigurno. I bolno je ne igrati ove tri utakmice zbog toga - zaključio je Poljak nakon što Barcelonina žalba nije pala na plodno tlo u Savezu.

Glavni sudac utakmice protiv Osasune, Gil Manzano, napisao je u svom izvješću o spornoj utakmici sljedeće:

- Nakon isključenja i kada je odlazio s terena, igrač je napravio dvije geste kojima je naznačio da se ne slaže s odlukom suca stavljajući prst na nos, a zatim je palcem pokazao prema sucu. Kad je izlazio s terena ponovio je gestu, gledajući prema pomoćnom sucu broj jedan, ispred četvrtog suca - napisao je.

Što Barcelonu, dakle, čeka u sljedeće tri prvenstvene utakmice?. Najprije ih očekuje gradski rival Espanyol, protiv kojeg utakmice uvijek imaju dodatan naboj. Nakon Espanyola 8. siječnja ih čeka gostovanje kod Atletico Madrida, pa iako momčad Diega Simeonea ove sezone oscilira, zbog čega je trenutačno na petoj poziciji na tablici, derbi protiv Barcelone uvijek im daju poseban naboj. Posljednja prvenstvena utakmica u kojoj Xavi neće na raspolaganju imati Poljaka bit će ona 22. siječnja protiv Getafea, a ona bi, barem po svemu dosad prikazanome, ipak trebala biti lakše iskušenje za Barcu, s obzirom na Getafeovu ovosezonsku lošu formu.

A koliko poljski napadač znači Barceloni otkad je ovog ljeta za oko 45 milijuna eura stigao iz Bayerna, najbolje pokazuju brojke. Od 45 Barceloninih ovosezonskih pogodaka u svim natjecanjima, Lewandowski stoji iza njih 18, dok je ostatak ekipe zabio 27 pogodaka. Ako uzorak uzmemo na manjem primjeru, odnosno isključivo španjolskom prvenstvu, tamo je pak čitava momčad Barcelone postigla ukupno 33 gola. Trenutačno vodeći strijelac La Lige i glavni golgeter Barcelone tu je, pak, sudjelovao sa 13 pogodaka, što čini 39 posto ukupnih golova koje su aktualni lideri postigli u prvenstvu.

Sve manje vremena

Lewandowski je nastupio u svih 14 prvenstvenih utakmica ove sezone, a uz 13 golova ubilježio je i 4 asistencije, stoga je sada glavno pitanje tko će Xaviju biti glavna uzdanica u napadu kada ne može računati na Poljaka. List Mundo Deportivo na svojem je portalu objavio anketu u kojoj su posjetitelji mogli glasati tko je po njima najbolja alternativa za Lewandowskog u napadu. Najviše glasova, čak 50 posto, pripalo je Ansu Fatiju. Na drugom je mjestu Memphis Depay sa 30 posto, a najmanje, 20 posto osvojio je Ferran Torres. Međutim, medij blizak klubu prenosi kako je upravo Torres najizglednija opcija za početnih 11. Ovo ne bi bio prvi put da španjolski napadač bude korišten kao klasični napadač, iako je postigao samo 5 golova u 18 nastupa za Barcu ove sezone. U španjolskoj reprezentaciji pod izborničkom palicom Luisa Enriquea znao je vrebati u šesnaestercu prilike kao lažna devetka.

Ansu Fati je, pak, ove sezone zabio 3 pogotka u 20 utakmica, te je više bio zamjena nego starter. Xavi, međutim, uskoro ostaje bez vremena za razmišljanje, jer nastavak ligaških iskušenja kreće već ove subote...

Linker
26. travanj 2024 20:21