Dani Olmo

 Pressinphoto/shutterstock Editorial/profimedia
GROM IZ VEDRA NEBA

Šok u Barceloni, legenda koja je dovela Olma naprasno odlazi iz kluba? ‘Nenormalno je postalo normalno...‘

Lažna obećanja predsjednika Laporte, čini se, dovode Portugalac do ruba
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 01. rujan 2024. 20:33

Kada je napokon djelovalo da se Barceloni slažu kockice, jer Hansi Flick krenuo je u novu španjolsku u trku s 12 od 12 u rubrici bodova, katalonsku momčad dočekale su zabrinjavajuće vijesti. Lažna obećanja predsjednika Joana Laporte i "zavezane" ruke prilikom tržišnih akcija segmenti su koji loše utječu na sportskog direktora Deca. Legendarni Portugalac, naime, razmišlja o odlasku iz kluba.

- Ja sam najsiromašniji sportski direktor u Europi! - često je volio isticati Deco, piše katalonski medij Sport, koji i iznosi vijest o mogućem odlasku Portugalca dvije godine prije isteka ugovora.

Deco je 2021. došao u Barcelonu kao skaut, da bi dvije godine kasnije preuzeo ulogu sportskog direktora premda je, neformalno, i ranije obavljao neke dužnosti karakteristične za tu poziciju, ali čini se da nije zadovoljan smjerom u kojem ide klub.

Teška bitka

Barca iz godine u godinu vodi tešku bitku s politikama fair-playa, pritom Laporta krivnju uglavnom svaljuje na prethodnu upravu Josepa Bartomeua, no Decu je navodno u više navrata rekao da će riješiti tu situaciju. Točnije, obećao je da će u klub donijeti dovoljno novca da bi se Barca na tržištu mogla utrkivati s velikanima. Obećao je i da će klub izbjeći situacije u kojima se za registraciju novog igrača mora odreći nekolicine drugih. Takav smo scenarij gledali i u slučaju Danija Olma, nakon čijeg dolaska je dio igrača završio na posudbi (Roque, Lenglet), a dio otišao u vidu punih transfera da bi se mogao otvoriti prostor za plaću, odnosno registraciju bivšeg dinamovca. U tom kontekstu, najviše je iznenadio odlazak Ilkaya Gündogana u Manchester City. Sport piše da "čak ni unutar kluba nikome nije jasno kako su se doveli u situaciju da se treba riješiti takvog igrača".

image

Joan Laporta i Ilkay Gundogan

LLUIS GENE Afp

Posebna priča, a koja se Decu nikako ne sviđa, je ona spomenutog Vitora Roquea. Brazilac je stigao ove zime za, piše Sport, 30 milijuna eura, a posao je podrazumijevao čak 31 milijun eura u vidu mogućih bonusa. Deco je sudjelovao u tom poslu, odobrio je tako visok trošak, kao što su ga odobrili i Joan Laporta i ostatak klupske uprave. Štoviše, navodno je Roqueov potpis za Barcu bio i dio Decovih potražnji dok je pregovarao s Laportom o prihvaćanju pozicije sportskog direktora. No, Vitor Roque sada je odjednom, barem privremeno, iz već spomenutih razloga morao napustiti klub u vidu posudbe u Real Betis.

Osobni poraz

Deco nije bio zadovoljan, no uslijedila je nova serija Laportinih obećanja. Predsjednik ga je smirivao govoreći da će klub zaraditi iz različitih izvora i popraviti financijsku situaciju, pa će Deco moći obavljati svoju dužnost "kako Bog zapovijeda". Dok je Laporta na kreativne načine blago popravljao sliku blagajne, Deco je u pregovorima uglavnom bio nemoćan. Prošle godine htio je Gülera, uzeo ga je Real Madrid. Ovog ljeta htio je i Bergvalla, uzeo ga je Tottenham. Htio je i Nicu Williamsa, no brzo mu je postalo jasno da Barca nema novca za takvu storiju. Stoga je Dani Olmo ostao jedini Decov ‘pravi‘ potpis ovog ljeta, ali i dalje je trebalo "rastjerati" dio ekipe.

image

Deco (lijevo)

Urbanandsport/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

"Nenormalno je Barceloni postalo normalno", komentira Sport u osvrtu na tako otežane tržišne radove, a Deco je nemoć u pregovorima shvatio i kao osobni poraz. Smatra da je njegov prestiž narušen, a kap koja je prelila čašu navodno je Stefan Bajčetić. Barca ga je ovog ljeta htjela vidjeti na Montjuicu, ali u utrci za posudbu Liverpoolova veznjaka pobijedio je RB Salzburg. Decu je to bio očit znak da je situacija i dalje previše problematična za njegov ukus.

E sad, do diskoraka u priči dolazi nakon najnovije objave Barcelone. Klub tvrdi da se neće rastati s Decom. Štoviše, kažu u priopćenju da "Deco ne može biti sretniji ovdje". Upućeni Sport im kontrira iskazom da je Portugalac "otišao na godišnji odmor i razmišlja hoće li nastaviti ili ne". Situacija bi trebala biti potpuno jasna u utorak, kada će se Joan Laporta nakon dugo vremena pojaviti pred kamerama i mikrofonima španjolskih novinara...

Linker
05. rujan 2024 10:41