Raphinha

 JOSEP LAGO Afp
KAŽU DA SJAJNO TRENIRA

Što se događa s razvikanom zvijezdom Barcelone? Skupo su ga platili, a na utakmicama - ne postoji!

Tolika razlika između treninga i utakmica počinje zaokupljati i zabrinjavati osoblje
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 02. studeni 2022. 12:32

Španjolski mediji posvetili su veliki prostor bivšoj zvijezdi Leeds Uniteda Raphinhi, te njegovom učinku u Barceloni. Raphinha se bori da opravda 60 milijuna eura koliko je Barcelona platila da bi ga ljetos dovela iz Leeds Uniteda. Međutim, daleko od toga mu dobro ide, jer uspio je zabiti samo jednom u svojih prvih 15 nastupa u svim natjecanjima.

Raphinhini prvi dani u klubu bili su spektakularni. Njegova je igra na treninzima bila nenadmašna, igrači su mu pljeskali na otvorenoj sceni, a GPS prsluk nije prestajao davati pozitivne podatke o njegovoj izvedbi na terenu. Prve utakmice predsezone još su više podgrijale dobre osjećaje, posebice nakon njegove spektakularne igre na Las Vegas Classicu, uključujući i sjajan pogodak.

Ali malo po malo svi ti uzbudljivi argumenti su nestali. Dva mjeseca kasnije, Raphinha je izgubio svoju ulogu startera, a gubi ulogu i u sekundarnoj momčadi. Čini se da je zaglibio u neobuzdanu krizu identiteta. Njegov izgled jako razočarava. Na Mestalli prošli vikend nije bio iznimka: asistirao je Lewandowskom za pobjedu, ali je promašio udarac na prazan gol.

Zbunjenost igrača s Raphinhom je apsolutna, kako doznaje AS. U klubu svi tvrde da su Brazilčevi treninzi nenadmašni, s vrlo visokim učinkom i neviđenom učinkovitošću ispred gola, ali to se kasnije u utakmicama ne pretvara u apsolutno ništa. Tolika razlika između treninga i utakmica počinje zaokupljati i zabrinjavati osoblje. Svjesni su da je igračev potencijal golem, ali on ga ne pokazuje. On je na utakmicama prazan.

image
PAU BARRENA Afp

Slično je prolazio i kad je tek bio došao u Leeds. Postigao je samo šest golova u svim natjecanjima tijekom svoje prve godine u klubu, dok se privikavao na život u Engleskoj i Premier ligi. Brazilski internacionalac potom je u prošloj sezoni ubacio ukupno 11 golova, a s mnogima od njih je izravno pomogao Leedsu da ostane u ligi.

Raphinha je zabio svoj prvi pogodak za Barcelonu 3. rujna protiv Seville u gostima. Međutim, to je jedini put da je zatresao mrežu do sada i od tada je izgubio startno mjesto. Za sada tih uloženih 60 milijuna izgleda kao potpuni promašaj.

Nisu u pitanju samo golovi, njegove su izvedbe skoro pa neshvatljivo loše. Ušao je u samo jednu šansu za pogodak, suigračima nije kreirao niti jednu šansu, od dva driblinga po utakmici prolazi mu tek svaki peti, loš je i u duelima. Ustvari, ne postoji igrački parametar u kojem je dobar.

U svakom slučaju, povjerenje u Raphinhu je apsolutno. Igrači su sigurni da će Brazilac prije ili kasnije iskoristiti svoj puni potencijal, jer je samo pitanje vremena kad će se nešto u njemu posložiti. Stoga i dalje inzistiraju da nikada ne spušta ruke, da ustraje u svom radu i da će mu se sav taj rad jednom vratiti...

Linker
02. svibanj 2024 15:46