JAVIER SORIANO
‘GENIJA DRŽIŠ NA KLUPI‘

To što Zidane radi s Modrićem nema logike! Luka je vrlo nezadovoljan i morat će dobro promisliti...

Zidane već 3. važnu utakmicu počinje bez Modrića koji u finišu na bolje mijenja igru neuvjerljivog Reala
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. studeni 2020. 10:40

Tema je već opjevana. I kako to biva (i) u Madridu, nakon svake utakmice o nečemu što je (ne)sporno lamentira se ovisno o rezultatskom epilogu. Luka Modrić je i treću važnu utakmicu početka sezone startao sa klupe, ukupno četvrtu od deset. Nakon El Clasica, potom gostovanja kod Borussie M i treće "finale", kako je dvoboj okarakterizirao Zinedine Zidane, sa Interom Modrić je počeo kao rezerva.

O tome je dva dana naglašeno pisala Marca, prognozirajući temeljem trenerovih izbora momčadi sa Huescom, da će Modrić biti višak za Inter. I bili su u pravu, jer je Zidane optirao za 433, sa željenim triom napadača (Asensio-Benzema-Hazard) te trojkom u sredini terena (Kroos-Casemiro-Valverde) kojoj "odjednom" najviše vjeruje.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Zidane je već prošle sezone, stavljanjem Modrića na klupu protiv Barcelone u oba El Clasica, uvodeći ga 10 i 11 minuta prije kraja, prednost dao trojici spomenutih vezista, čak jednom i Iscu. Uzmemo li u obzir i te detalje prošle sezone, gdje je Modrića znao koristiti i po 120 minuta plus 77 minuta tri dana prije, (finale Superkupa sa Valencijom i Atleticom), uz njegove odlične igre, može se steći dojam da Zidane ne izostavlja svoju desetku zbog godina (35) i odmora. Više se to čini kao taktička preferencija pogotovo u svjetlu ovosezonskih izbora. Naime, Modrić je fizički izvrsno spreman, u većini utakmica bio je među najboljim pojedincima, a i u tim naknadnim ulascima na teren pokazao se (pre)važnim igračem za Real.

U Barceloni, Monchegladbachu kao i prekjučer sa Interom, kroničari su Modriću dali visoke ocjene i tretirali ga kao odlučnim da se blancosi domognu ili zadrže željeni ishod. Tako je zapravo i stvorena, gotovo pa uvredljiva Marcina formulacija da je Zidane utvrdio novi status za Modrića i izvlačenje najboljeg od njega, kao džokera u posljednjih 20-tak minuta važnih utakmica...


Nakon Intera najpoznatiji medijskih analitičari, među kojima su i Valdano, Romero, Roncero, u svojim su kolumnama iskazali kako nije razumljivo da Zidane Modrića drži na klupi u najvažnijim utakmicama, odnosno da ga uvodi 10-12 minuta prije kraja. Romero je u AS-ovoj kolumni naveo da sukladno igrama koje pruža, i pogotovo utjecaju kojeg ima na momčad, nije logično izostaviti iz postave Modrića, dodaje... "Bilo bi logičnije da Zidane štedi Modrića na lakšim utakmicama, da bi ga imao spremnog za najvažnije utakmice.

Osebujni Roncero, također iz AS-a je pak naveo da ima jedinu packu za Zidaneovo vođenje momčadi protiv Interea, to što je non sens "takvog kreativca i genijalca igre kao Luka, koji je i dalje u odličnoj formi, držati na klupi". Dodao je "Real je tek ulaskom Modrića počeo igrati sa smislom i smirenije, uz posjed lopte i diktiranje ritma..."

image
LLUIS GENE


Zidane je ponovio i na presici prije dvoboja sa Interom sve hvalospjeve na račun svoje desetke. "Ništa se nije promijenilo u statusu Luke. I dalje je jako važan za nas."


Ima u tome puno istine, jer kao i prošle sezone, Zidane mu daje puno minutaže i opet u više tzv.ključnih utakmica izabire momčad bez Modrića. Analitičari pretpostavljaju da Zidane želi igrati visoki presing ali i da mu vezni igrači isprate suparnika u njihovim brzim tranzicijama. Pažljiviji čitatelj priupita se temeljem viđenog - u čemu je tu problem ako igra Modrić? Ili ono što je sada prvi javno naglasio Predrag Mijatović, što to Kroos ima više od Modrića da dobiva prednost? Zidane, kao i svaki trener, ima svoje vizije i odgovore zašto bira tako kako bira. Nema trenera koji nema objašnjenje.

Druga je stvar je li opravdano, odnosno da li momčad igra dobro ili ipak pati. U ovom slučaju Real ne djeluje baš uvjerljivo i protiv Intera je u drugom dijelu bio praktično na konopcima. Ulazak svježih igrača i Modrićevih 12 minuta smirivanja posjeda i smislenijeg upravljanja igrom momčadi, otupjelo je Interov pritisak. Točno je da Zidane ima rezultat koji je pokriće njegovim izborima. No, kako je dodao Tomas Roncero u AS-u, neće rezultat uvijek otići na stranu Reala... Luka Modrić, daje se naslutiti, vrlo je nezadovoljan situacijom koja ga je snašla. Ako sada kada igra odlično, fizički djeluje izvrsno, uza sve statuse koje je zaslužio u proteklih 9 super uspješnih mu sezona nije dovoljno da bi bio nedvojbeni starter, što onda dalje očekivati?


Kako smo pisali i prije ovih par utakmica, kapetan Vatrenih morati će dobro promisliti što mu je činiti na proljeće. Ugovor mu istječe u lipnju, realne su najave da bi mu Real mogao produljiti još godinu dana. No, ako teško živi aktualnu situaciju, u perspektivi mu može taj status da više nije prvi izbor samo pogoršati raspoloženja. Nisu to lake i jednostavne odluke, ali Modrić ima tu privilegiju da može birati...


U kontekstu EURA 2021 reprezentacija ne treba brinuti. Štoviše, Zidaneovi povremeni izbori odmaranja Modrića, koliko god bili nogometno nelogični, samo mogu doprinijeti svježini kapetana reprezentacija za kontinetalnu formu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Modrićevi nastupi za Real Madrid ove sezone

20. rujna :Real Sociedad - Real Madrid 0:0 - 70 minuta

26. rujna: Betis - Real Madrid 2:3 - 45 minuta

30. rujna: Real Madrid - Valladolid 1:0 - 90 minuta

4. listopada: Levante - Real Madrid 0:2 - 89 minuta

17. listopada: Real Madrid - Cadiz 0:1 - 45 minuta

21. listopada: Real Madrid - Šahtar 2:3 - 70 minuta

24. listopada: Barcelona - Real Madrid 1:3 - 21 minuta

27. listopada: Borussia M. - Real Madrid 2:2 - 19 minuta

31. listopada: Real Madrid - Huesca 4:1 - 90 minuta

3. studenoga: Real Madrid - Inter 3:2 - 12 minuta

Ukupno: 10 nastupa, 551 minuta, 2 gola

Linker
03. svibanj 2024 05:09