JAVIER SORIANO Afp
POTOP U MADRIDU

VIDEO: Barca potpuno razbila Real! Katalonci Kraljevima u manje od sat vremena utrpali četiri komada

Barcelona je s nevjerojatnih 4:0 slavila protiv Real Madrida u 249. El Clasicu
Piše: Dražen Antolić/Sportske novostiObjavljeno: 20. ožujak 2022. 23:15

REAL MADRID - BARCELONA 0:4 (Aubameyang 29', 51', Araujo 38', F. Torres 47')

REAL MADRID (4-1-3-2): Courtois - Carvajal (od 46. Diaz), Eder Militao, Alaba, Nacho (od 64. L. Vazquez) - Casemiro - Valverde, Modrić, Kroos (od 46. Camavinga) - Vinicius, Rodrygo (od 64. Asensio)

BARCELONA (4-3-3): Ter Stegen - Araujo, Pique, Eric Garcia, Jordi Alba (od 86. Dani Alves) - De Jong (od 71. Gavi), Busquets, Pedri (od 86. Nico) - Dembele (od 80. Traore), Aubameyang (od 71. Depay), Ferran Torres

MADRID - stadion Santiago Bernabeu. Gledatelja: 60,007. Sudac: José Luis Munuera Montero (Cordoba)


Niti sami u Barceloni ovakvu rapsodiju nisu očekivali. U "sezoni suza" odigrali su briljantan El Clasico, izborili na Bernabeu jednu od najviših pobjeda nad Realom, ekipa koju su već oplakali "pomela je pod" sa sigurnim budućim prvakom i jednim od favorita Lige prvaka. Barem je takvim slovio do ove večeri. Bila je to poezija Barcine igre, festival sjajnih poteza, a četiri gola u mrežu Courtoisa govore da se smilovala najljućem rivalu jer trebala je zabiti barem dvostruko. Belgijac na vratima Kraljevskog kluba imao je šest obrana, sve unutar kaznenog prostora, svi redom moraju mu zahvaljivati što nisu pretrpjeli najteži potop ikad.

Vidi se već neko vrijeme da Xavi diže Barcu, da joj vraća originalan DNK, osjetilo se to i na rezultati i bilo je jasno da nisu bez šanse, no da će se šaliti s Realom, pa tko bi to rekao! Pedri i De Jong u veznom redu vladali su terenom, a napadački trojac išao iz šanse u šansu.

AUBAMEYANGOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

Kako se to dogodilo? Carlo Ancelotti je veliki trener, ali ovaj put bio je jaki čovjek Barcelone. Odlučio je iznenaditi sve i na potpuno šokantan način dati svoj potpis El Clasicu. "Dottore Carlito" u izostanku Karima Benzeme zaigrao se i postavio na centarfora - Luku Modrića! Svašta je Luka igrao, sve pozicije u srednjem redu, i defenzivne i ofenzivne, nekad u Dinamu i na lijevoj strani s koje je ulazi u sredinu, ali gdje bi drugdje nego u El Clasicu, u svojoj 37. godini postao - špica. Iako je djelovao kao svojevrsna "lažna devetka" koja je najisturenija kad suparnika ima loptu, a potom se malo povlači i otvara u vršku prostor za krila, svjedočili smo nadrealnim scenama: Modrić prima na prsa loptu leđima okrenut golu, a Pique nadskače na njega. Kako su mu se naizmjenično naprijed pridodavali Valverde ili Kroos mediji su uglavnom to zabilježili kao formaciju 4-2-4 iako je zapravio Modrić jedini od njih stalno bio u napadu. Ideja je to koja nikako nije štimala jer bez Luke u sredini Real nije imao pas i kombinatoriku, a osim dvije-tri brze akcije i šuteva, ostao je bezopasan. Jedno je kad nekog moćnog ofenzivnog veznjaka, u nedostatku boljih rješenja promoviraš u špicu, a drugo Luka Modrić. Za njega je to ispao najgori El Clasico. Iz noćne more.

ARAUJOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

Barcelona je razbijala, mogla je već u prvom dijelu zabiti pet komada, a nakon drugog gola Ancelotti je ipak povukao potez i vratio Luku u vezni red, a kao središnjeg napadača stavio dotad desno krilo Rodryga. Vinicius je ostao lijevo, a Valvede otišao na desnu stranu u čistih 4-3-3. Početkom nastavka napravio je nove rošade i ponudio pravog središnjeg napadača - Mariana Diaza. Više ništa nije pomoglo.

Čudo je kako Katalonci nisu poveli već u 12. minuti kad je Aubameyang na pas Ferrana Torresa bio u čistoj šansi, obranio mu je Courtois, kao i potom Dembeleu. Pucao je kasnije i Torres, sam Aubameynag mogao je dati do stanke tri gola, ukupno pet. Postigao je prvi u 29. minuti glavnom na ubačaj Dembelea s desne strane. Drugi je dao Araujo, također glavnom i opet na centaršut Dembelea, samo iz kornera. Početkom nastavka De Jong i Aubameyang su sve napravili za strijelca Ferrana Torresa, a Gabonac Aubameyang je izašao sam pred Courtoisa i prebacio ga za 4:0.

TORRESOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

Real je i dalje prvi sa 66 bodova, Barcelona treća sa 54 i utakmicom manje odigranom, razlika je prevelika da se borba za prvaka zakomplicira, ali Madriđani su dobili pljusku koja zvoni, a Blaugrana je stekla golemo zadovoljstvo, ponos i samopouzdanje baš kad joj je to jako trebalo.

"Pobjeda nam je bila cilj, ali nismo mislili da će se dogodoti s ovim rezultatom. Već u Superkupu koji smo izgubili kontrolirali smo posjed. Moglo je biti još golova, no sretni smo. Real i dalje ima veliku prednost, ali ako imamo i najmanju šansu boriti za se naslov, učinit ćemo sve za to", kazao je rutiner u veznom redu Sergio Busquets.

"Vratili smo se", odmah je na twitteru objavio Pique.

U analizmama Reala pljuštale su kritike na računa Ancelottija.

"Tužni smo jer uvijek jako boli izgubiti El Clasico. Ni u jednoj fazi igre nismo bili dobri: ni iza, ni naprijed, niti s loptom nam nije bilo ugodno od prvog trenutka. Rezultat govori sve. Bila je to jedna od najgorih igara. S Modrićem u špici željeli smo imati malo veći posjed lopte, ali ni u jednom času nam nije išlo. Barca je odigrala sjajnu utakmicu, uništili su nas u svim linijama. Bit će to teških nekoliko dana, ali ovo je Real Madrid. Moramo ustati", prokomentirao je kapetan Reala Nacho.

DRUGI AUBAMEYANGOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.


PRIJENOS UŽIVO

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

88' - Žute kartone dobili su Nico i Lucas Vazquez.

86' - Ulaze Dani Alves i Nico umjesto Jordija Albe i Pedrija.

85' - Alaba je isprovocirao grešku Barcelonine obrane, a Lucas Vazquez nije to dobro iskoristio, šutirao je pored gola.

83' - Odvažio se i Valverde na udarac iz daljine, prošao je malo iznad gola.

image
JAVIER SORIANO Afp

82' - Žuti karton za Camavingu, po nogama je dobio Sergio Busquets.

80' - Ušao je Adama Traore umjesto Ousmanea Dembelea.

78' - Courtois brani sjajan Depayev pokušaj! Opalio je Nizozemac s ruba šesnaesterca, a belgijski vratar još jednom spašava... Ne može se načuditi Courtois pogreškama svojih suigrača.

76' - Cijelu utakmicu odzvanjaju zvižduci navijača Reala svojim igračima, a sada je prvi put odjeknuo spontani aplauz - novopečenom kapetanu Luki Modriću, zbog požrtvovne reakcije u obrani!

75' - Požutio je Jordi Alba zbog gruboga faula na Viniciusu. Odmah se ispričao Katalonac...

73' - Promašaj Dembelea! Nova neshvatljiva pogreška Edera Militaa i dolazi Francuz u šansu, ali promašuje čitav gol sa samo pet metara... Pritom se poslužio rukama da bi se oslobodio Realova braniča, no španjolski sudac nije se oglasio.

71' - Prve promjene radi Xavi Hernandez. Iz igre će solidni De Jong i dvostruki strijelac Aubameyang, ulaze Gavi i Memphis Depay.

image
JAVIER SORIANO Afp

66' - Casemiro se odlučio na udarac iz daljine, odlazi to iznad gola. Prethodno je Modrić dobro povezao nekoliko dodavanja i stvorio opasnost pred Ter Stegenovim golom, no igrači Real Madrida večeras jednostavno igraju neprepoznatljivo.

64' - Ferran Torres još jednom prijeti s ruba šesnaesterca, Courtois opet spašava.

64' - Nova dvostruka promjena kod Reala. Ušli su Lucas Vazquez i Marco Asensio, na klupu će Nacho i Rodrygo. Luka Modrić će preuzeti kapetansku vrpcu.

63' - Žuti karton Luki Modriću zbog prekršaja na Dembeleu.

58' - Što se događa s Realom?! Pierre-Emerick Aubameyang sada je propustio zabiti za hat-trick! Pobjegao je Casemiru nakon što ga je savršeno pronašao Jordi Alba na pet metara odakle napadač Barcelone promašuje čitav gol... Katastrofalna igra Kraljeva večeras!

image
JAVIER SORIANO Afp

51' - GOOOL! Nova neshvatljiva pogreška Realove obrane, konkretno večerašnjeg kapetana Nacha i Edera Militaa. Ferran Torres prihvatio je jedno dugačko dodavanje i gurnuo Aubameyanga u šansu koji rutinski prebacuje Courtoisa za nevjerojatnih 4:0!

Dugo se gol pregledavao jer se isprve mislilo da je Aubameyang u zaleđu, međutim VAR provjera pokazala je da je gol regularan!

DRUGI AUBAMEYANGOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

47' - GOOOL! Ispali su Alaba i Camavinga, a De Jong presjekao dodavanje, zatim idealno uposlio Aubameyanga koji atraktivno dodaje Ferranu Torresu, a španjolski napadač zabija pored nemoćnog Courtoisa za 3:0!

TORRESOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

47' - I odmah na startu velika šansa Ferrana Torresa! Izbio je sam pred Courtoisa, ali već je bilo označeno zaleđe... Svejedno, Španjolac je promašio čitav gol!

46' - Počinje nastavak u Madridu. Dvije je promjene napravio Ancelotti - u svlačionici su ostali Toni Kroos i Dani Carvajal, zamijenit će ih Eduardo Camavinga i Mariano Diaz.

image
JAVIER SORIANO Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Neočekivano blijedo izdanje Real Madrida i uvjerljiva dominacija Barcelone. Xavi Hernandez je, barem što se prvoga dijela tiče, očitao taktičku lekciju iskusnome Carlu Ancelottiju i slavodobitno otišao na predah s dva gola prednosti. Najčitaniji španjolski list Marca konstatira da je talijanski strateg već uvidio svoju pogrešku i napravio određene promjene, što nesumnjivo garantira dodatna uzbuđenja u nastavku.

image
JAVIER SORIANO Afp

45' - Neće biti sudačke nadoknade i Munuera šalje igrače na odmor.

40' - Marca piše da je Ancelotti uvidio svoju pogrešku u taktičkim zamislima. Sada je dao znak Valverdeu da se pomakne na desno krilo, a Rodrygo će u samu špicu kao jedini istureni napadač.

38' - GOOOL! Nakon kornera najviše je skočio Araujo, a nadvisio je krivce prvoga gola - Edera Militaa i Alabu... Barca vodi 2:0!

ARAUJOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

image

Ronald Araujo i Vinicius Jr.

PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Pressinphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

36' - Modrić je jurnuo u kontru, a rukama ga zaustavlja Pedri - međutim, za to nije dobio žuti karton! U nastavku akcije Vinicius je izbio sam pred Ter Stegena koji se dobro postavlja, a ofenzivac Reala na to pada kao pokošen... Ponovljena snimka pokazuje da je simuliranje bilo očigledno, i to pred samim sucem Munuerom, ali ni Brazilac nije dobio opomenu.

image
JAVIER SORIANO Afp

35' - I opet Aubameyang! De Jong ga je maestralno gurnuo u šansu, a njegov šut iz blizine čudesno brani Courtois!

31' - Busquets rukama s leđa zaustavlja Edera Militaa i opravdano dobiva žuti karton.

29' - GOOOL! Dembele je probio desni bok te zatim idealno centrirao za Aubameyanga koji između Militaa i Alabe glavom pogađa za 1:0 na Bernabeuu!

AUBAMEYANGOV POGODAK POGLEDAJTE OVDJE.

26' - Požutio je De Jong zbog faula na Kroosu.

24' - Nova prilika Barcelone! Pedri je majstorski pronašao Torresa čiji udarac iz blizine u posljednji trenutak blokira Casemiro!

22' - Žuti karton dobio je Toni Kroos zbog prekršaja na Busquetsu.

18' - Bolja je Barca u prvome dijelu derbija... Ferran Torres je majstorski opalio s oko 18 metara iskosa, u nezgodnoj paraboli padala je lopta, no srećom po Courtoisa završila je u gol-autu.

image

Luka Modrić i Frenkie de Jong

PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Pressinphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

12' - STRAŠAN ZICER ZA BARCU! Aubameyang je sa samo šest-sedam metara šutirao posred gola i Courtois to refleksno brani! U nastavku je pokušao i Dembele, a vratar Reala opet se dobro ispružio na golu...

7' - Kakva šansa za Real! Vinicius je majstorski sakrio loptu i pričekao Valverdea koji se ubacuje iz drugoga plana... Njegov plasiran i neugodan udarac fenomenalno brani Ter Stegen! Da se drugačije odbilo, Modrić bi natrčao na taj odbijanac...

image
JAVIER SORIANO Afp

5' - Kontra Reala! Valverde se sjurio i pretrčao pola terena te zatim uposlio Rodryga čiji neloš pokušaj završava u vanjskome dijelu mreže.

2' - Ferran Torres je pokušao iz okreta iznenaditi Courtoisa, ali taj je projektil završio na posljednjoj etaži madridskog stadiona.

21.00: Počeo je 249. El Clasico na velebnom Santiago Bernabeuu!


20.45: Nakon ispadanja od West Hama u osmini finala Europske lige, nogometaši Seville doživjeli su neuspjeh i u 29. kolu španjolskog nogometnog prvenstva u kojem pred svojim navijačima nisu uspjeli pobijediti Real Sociedad, a utakmica je završila bez pogodaka.

Sevillini igrači pritom nisu uspjeli nijednom uputiti udarac unutar okvira, a gosti su to učinili dvaput.

Ivan Rakitić nije bio u početnoj postavi Andalužana, a trener Julen Lopetegui ga je na teren poslao u 67. minuti umjesto Olivera Torresa.

image
CRISTINA QUICLER Afp

20.30: Najveći derbi španjolskog nogometa sudit će 38-godišnji José Luis Munuera Montero, po zanimanju ugostitelj koji posjeduje više luksuznih restorana u Cordobi. Profesionalnim suđenjem bavi se od 2010. godine, a na FIFA-inoj listi sudaca nalazi se od 2019.

image
JAVIER SORIANO Afp

20.00: Evo i sastava! Uoči El Clasica neki su španjolski novinari prednost dali Adami Traoreu u početnoj postavi. Međutim, Xavi je još jednom pokazao da ipak vjeruje Dembeleu, prvenstveno zbog njegove tehničke potkovanosti i dobrih taktičkih rješenja.

Najviše pak nade obožavatelji Barcelone polažu u Aubameyangove sposobnosti. Dosad se pokazao kao pravo pojačanje i stoga se s pravom pitaju - može li i večeras biti poguban za Kraljeve na Santiago Bernabeuu?

S druge strane, Ancelotti ne može računati na Karima Benzemu i Ferlanda Mendyja. No, Modrićev trener ima na raspolaganju jaka imena među rezervama (Asensio, Camavinga, Hazard, Isco, Lucas Vazquez...) koji čekaju kao napete puške u novom spektaklu protiv vječnog suparnika.


Linker
16. svibanj 2024 15:30