Ivan Rakitić i Neymar od ove sezone trebali opet nositi isti dres
 REUTERS/Dylan Martinez / REUTERS
MAJSTORI UCJENA

PRLJAVE IGRE VELIKOG KLUBA Kako će Barcelona zahvaljujući podmukloj taktici od koje je prvi profitirao Guardiola ipak dovesti i Neymara i Griezmanna

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 11. srpanj 2019. 18:49

Plaće za lipanj članovima radne zajednice kasnile su tri dana, u broju od srijede madridski As donosi vijest nad kojom se u zemljama mediteranskog kruga dugo već samo rijetki skandaliziraju. U Španjolskoj, baš kao u Grčkoj ili Hrvatskoj, slučaj da klub napusti natjecanje usred sezone nije senzacija, pa je tako u siječnju ove godine iz Segunde isključen Reus Deportiu jer je zaglavio u debelom minusu.

Ali vijest o trodnevnom kašnjenju plaća ovaj put jest mala senzacija jer se odnosi na FC Barcelonu. Klub koji ovog ljeta glanca i polira dva megatransfera - Antoine Griezmann i Neymar - bori se s likvidnošću. As tvrdi da banke nisu zagrijane za Barçin poslovni plan, kojim bi trebale oživjeti cash-flow tako što će za početak ubrizgati 120 milijuna eura za Griezmannov dolazak. Šefovi madridskog Atletica uslijed svega gube živce i prijete tužbama, a pritom nisu jedini članovi kluba koji preziru Barcelonin način poslovanja. Društvo im čine šeici iz Paris St. Germaina, taoci posljednjih Neymarovih mušica...

UCJENA

Dok ucjenjuju klubove i demonstriraju moć nogometnih superzvijezda, Griezmann i Neymar zapravo ne iskaču iz okvira koje je posljednjih sezona iscrtala upravo Barcelona. Nije ‘blaugrana’ jedini arogantni broker na transfernom tržištu, za sličnom strategijom ponekad posežu i drugi velikani poput Reala (Bale, Modrić, Courtois), Man Cityja (Agüero), Chelseaja (Torres), ali Barcelona se nametnula kao rodonačelnik žanra.

Igrači ovdje prepisuju s uvijek istog šalabahtera: žale se da su izgubili motive u starom klubu, vape za novim izazovom, kreću zatim u agresivnu kampanju na društvenim mrežama, pišu oproštajna pisma navijačima, na koncu prijete štrajkom ili se ne pojave na pripremama i na koncu ipak odvedu dramu do sretnog raspleta.

Od ove je taktike Barcelona profitirala kada je u ljeto 2008. godine uslišala želju trenerskog debitanta Pepa Guardiole i kupila mu Danija Alvesa. Godinu dana ranije Sevilla je spustila rampu transferu u Chelsea, a onda je odbila i Barcelonu želeći vezati igrača dužim ugovorom. Alves je odgovorio bijegom u štrajk, nakon čega je Sevilla shvatila da je izgubila bitku i fokusirala se na što veću odštetu.

Cesc Fabregas se 2011. godine iznenada razbolio od nostalgije za zavičajem, a okolnosti su se namjestile tako da mu je matična nogometna adresa bila baš La Masia. Nakon SP-a 2010. godine Arsenal se othrvao inicijativi Barcelone, ali sljedećeg ljeta je igrač krenuo u štrajk, preskočio pripreme i zaprijetio da je spreman tjerati inat i na početku službene kampanje bez obzira na moguće sankcije. Arsene Wenger uskoro je kapitulirao i prihvatio ponuđenih 40 milijuna eura za otkup igrača.

BIJEG IZ KAMPA

Kada je Luis Suarez na SP-u 2014. još jednom iskočio iz kože te ugrizao za vrat Giorgia Chiellinija, mnogi su kroničari povjerovali da je divljački ispad dio perfidnog plana. Uoči Mundijala urugvajski strijelac našao se u pat-poziciji na Anfieldu, jer Liverpool se nije namjeravao riješiti golgetera koji je po dolasku iz Ajaxa zakotrljao malu revoluciju, bez obzira na to tko pokucao na vrata.

Plan? Ako ćemo vjerovati teoretičarima zavjere, Suarez je odlučio ubrzati transfer tako što će se pobrinuti za stroge sankcije Fife. Kažnjen je četveromjesečnom zabranom nastupa, nakon čega je Liverpool ipak odlučio prihvatiti ponudu tešku 80 milijuna eura. “Nadam se da ćete prihvatiti moju odluku”, pravdao se na odlasku Suarez navijačima, “jer moj je životni san bio živjeti i igrati u Španjolskoj gdje živi obitelj moje supruge...”

Philippe Coutinho nije imao svojtu u Barceloni, ali je tri godine nakon Suareza krenuo istim putem. Zov Barcelone igraču bješe neodoljiv, ali Liverpool se lako odupro zovu Barçina novca jer je Jürgen Klopp htio zadržati igrača. Tako su se tri strane našle pred krupnim problemom, zbog čega je Coutinho na izvjesno vrijeme nestao iz trening kampa u Melwoodu i slao u klub neke neuvjerljive ispričnice. Liverpool je izvojevao pobjedu, ali samo nakratko jer Coutinho je u siječnju 2018. isposlovao željeni transfer, a Liverpool zaradio rekordni novac (145 mil. eura).

TKO SU REŽISERI?

U ljeto 2017. jedan je nastavak serijala režirao Ousmane Dembele. Saznavši da bi trebao uskočiti u Neymarove kopačke, jednostavno je nestao s Dortmundova radara. Nije se pojavio na pripremama, niti se u javnosti oglašavao o suspenziji kojom je Borussia nagradila njegovo nezrelo ponašanje. Sav fokus 20-godišnjeg krilnog napadača preselio se prema Camp Nou, gdje je sredinom kolovoza i završio u poslu koji s bonusima može dosegnuti 150 milijuna eura.

Kako će Barcelona isplivati iz nove slične dvostruke gabule s krupnim transfernim zvjerkama? Griezmanna će, vjeruju španjolski novinari, predstaviti već do kraja tjedna, čim nagovori oprezne bankare da injekcijom poguraju posao. S Neymarom se, kažu, u međuvremenu namjerava zabavljati s kokicama u rukama, čekajući da vrijeme riješi svoje i da se u posljednjim danima prijelaznog roka s PSG-om nađe na zajedničkoj platformi...

Linker
26. travanj 2024 07:52