Davorin Olivari
PIŠE DAVORIN OLIVARI

REPORTAŽA IZ BUDIMPEŠTE 'Vjerovali ili ne, ima mađarskih navijača koji više vole hrvatsku reprezentaciju nego našu, u Rusiji ste sve 'kupili'

REPORTAŽA IZ BUDIMPEŠTE Dvojac SN stigao je u mađarsku prijestolnicu dan prije utakmice na Groupama Areni, navijače Vatrenih nismo vidjeli, ali zato su nam Mađari bili na raspolaganju
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. ožujak 2019. 09:43

Kolega Antolić i ja, vozeći se po Budimpešti, tražili smo neke naznake da se igra utakmica Mađarske i Hrvatske. Nismo ih pronalazili... Nema nikakvih plakata, bilo čega što bi upućivalo da se na Groupama Areni danas igra kvalifikacijska utakmica za Euro.

Od sportskih najava vidjeli smo tek jedan gigantski plakat koji najavljuje nekakvu vaterpolsku utakmicu. S obzirom na to da nam je hotel bio lociran 500 metara od stadiona na kojem će se igrati utakmica, nismo čak ni razmišljali o GPS-u, jer smo mislili da će negdje postojati oznaka - Groupama Arena. Vjerovali ili ne, nije je bilo. Ili je mi možda nismo vidjeli. Ali dobro smo gledali putokaze...

Naš hotel zove se - Fortuna. Možda će sad netko zapitati: “Dobro, kakve sad ima veze kako se zove hotel u kojem borave novinari?” U načelu nema, ali u ovom slučaju ima. Naime, s obzirom na to da je tako blizu stadiona, a mjesta ima, pitali smo zgodnu recepcionarku ima li još Hrvata ovdje, jesu li rezervirali sobe...

Snimio: Davorin Olivari
Sergej Rebrov s novinarom SN-a Davorinom Olivarijem

Nereda neće biti

- Ne vi ste jedini Hrvati u ovom hotelu. A zašto vas to zanima?

Kad smo joj kazali da smo novinari te da smo došli zbog nogometne utakmice, te da nas zanima ima li hrvatskih navijača, samo se nasmijala:

- Znate, ovdje vam baš ne zalaze navijači i oni koji vole nogomet...

Samo se smješkala, pa malo zacrvenjela u licu kad smo je pitali: “A tko tu dolazi?”

- Pa vidite ovo vam je hotel za tulume muških grupa! Party hotel za muškarce. Mi smo gay friendly hotel. Vidjet ćete sutra na doručku kad se svi dečki okupe.

Prvo nam je palo napamet “pa valjda nećemo prije”... Eto, naša draga Suzana koja nam organizira putovanja uspjela je pronaći hotel za tulume, možemo slaviti ako danas Hrvatska pobijedi Mađarsku. Samo što će ovdje oko štange plesati muški primjerci. Shvatili smo odmah zašto se hotel zove Fortuna. Ako imate sreće... Inače, za sreću vam je u ovom hotelu ostavljeno dosta mogućnosti. Recimo, kolega i ja smo uplatili dvokrevetnu sobu u kojoj su nas dočekala - četiri kreveta!?

VIDEO: Davorin Olivari

Dakle, ni u naš hotel, a bogme ni jučer u Budimpeštu nisu stigli hrvatski navijači. Logično, glavni grad Mađarske nije daleko, stizat će danas, na dan utakmice. Ipak vidjeli smo jednu skupinu naših navijača na Goričanu, bili su zaustavljeni na mađarskoj strani, policija i graničari su im malo “prčkali” po automobilu, možda su tražili zabranjene navijačke rekvizite. Nešto kasnije vidjeli smo nekoliko automobila s hrvatskim registracijama, ali oni su skretali s autoceste prema Balatonu, odnosno svim onim mjestima koja gravitiraju prema najvećem jezeru u centralnoj Europi koje se proteže na 600 kvadratnih kilometara.

Kad smo već kod hotela smještenog vrlo blizu Groupama Arene, na šanku smo vidjeli - Rubikovu kocku. Valjda zbog toga jer je njezin izumitelj kipar i profesor Erno Rubik, napamet mu je pala 1974. godine. Mi se jasno nismo prestali raspitivati o navijačima, oni su uvijek dobri za priču. S obzirom na to da jučer nismo naletjeli na hrvatske, načuli smo ponešto o mađarskim.

VIDEO: Davorin Olivari

- Mađarska je dala 13 nobelovaca do danas, pojavljujući se u svakoj kategoriji osim u onoj koja se dodjeljuje za mir - to na je priopćio Arpad, momak koji radi u našem hoteli i uopće ne djeluje gay friendly.

Valjda je sugestija jasna... Priča nam da se na današnjoj utakmici ne očekuju nikakvi incidenti, ali je isto tako kazao da se naši navijači ne zavlače u neke sporedne ulice.

- Nikad se ne zna, treba to izbjegavati, ima ovdje ludih glava, čak dosta huligana. Jako ratobornih.

Onda se nasmijao...

- Međutim, vjerovali vi meni ili ne, ima dosta mađarskih navijača koji više vole vašu reprezentaciju nego našu. U Rusiji ste sve “kupili”. A nadalje, mi smo prijateljske zemlje, tako da s normalnim navijačima neće biti problema.

Čovjek nas je uputio i u neke mađarske običaje, pa eto, oni navijači koji danas stižu imaju svojevrsni putokaz.

Davorin Olivari

- Probajte odbiti čašicu čuvene voćne rakije i riskirate nanošenje teške uvrede. Ukoliko upitate Mađare što je dobro za glavobolju, odgovor je - palinka. Za menstrualne bolove? Palinka. Za nervozu? Palinka. Znate što kaže naša poslovica: “Palinka je u malim količinama lijek, a u velikim količinama ljekovito sredstvo.”

Također, nikada se s Mađarima nemojte nazdravljati čašama piva. Prema legendi, kada je 1848. godine ugušena Mađarska revolucija protiv Habsburgovaca, 13 mađarskih generala je pogubljeno, a Austrijanci su nazdravljali kucajući se čašama piva poslije svakog pogubljenja. Kao rezultat toga, Mađari su se zakleli da to neće činiti sljedećih 150 godina i iako je to vrijeme prošlo, običaj je ostao. Ako ništa drugo, i dalje se prilikom nazdravljanja uspostavlja kontakt očima.

Linker
26. travanj 2024 15:12