CHARALAMPOS MAVRIAS
 Ronald Gorsic / Hanza Media / CROPIX
SKIBBEOVI ADUTI OBRANA I KONTRE

BRANIČ RIJEKE I POVREMENI REPREZENTATIVAC GRČKE 'Svi znaju kako mi igramo i ne vidim tu ništa loše, pa i Mourinho je tako igrao protiv Barce'

CHARALAMPOS MAVRIAS Branič Rijeke nada se ponovnim nastupima u dresu grčke izabrane vrste, a uoči doigravanja njegove reprezentacije s Hrvatskom kaže
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 06. studeni 2017. 21:06

Da se karte u nogometu uvijek poslože onako kako se predviđa, bila bi ovo reprezentacija Charalamposa Mavriasa, 23-godišnjeg braniča Rijeke koji je za nacionalnu momčad zaigrao još kao 19-godišnjak kod izbornika Fernanda Santosa. Kasnije ga je zvao i Claudio Ranieri, ali nešto ipak nije išlo prema planu...

Jedan od najvećih grčkih talenata ponikao je u Panathinaikosu, ali epizoda u Sunderlandu nije ga odvela u visine do kojih je trebala. Nakon Fortune i Karlsruhea sada se kroz Rijeku pokušava vratiti na razinu koja je potrebna da bi ponovo zaigrao u dresu u kojem je igrao s Gekasom, Sokratisom, Manolasom, Mantalosom, Mitrogluom...

- Stvarno se nadam se da ću se jednog dana vratiti u nacionalnu momčad. Svakom je igraču to cilj, meni dodatni motiv za sve što radim i siguran sam da s 23 godine moje vrijeme nije prošlo - kaže Mavrias, koji je kao jedan od dva grčka igrača u HNL-u ponudio svoje viđenje nadolazećeg sraza.

- Za mene su izgledi 50-50. Naravno, Hrvatska ima odličnu momčad, posebno igrače u veznom redu i u napadu, dok je Grčka bolja u obrani, već tradicionalno dobro igra defenzivu. Ta obrana je u nekim dosadašnjim utakmicama pokazala da može zaustaviti i najbolje napadače i na tome temeljim razmišljanje da su izgledi za plasman u Rusiju podjednaki.

Rijeka, 090917.
Stadion Rujevica. Osmo kolo Hrvatskog Telekoma prve lige, utakmica NK Rijeka - Cibalia. 
Na fotografiji: Ivan Galic i Charalampos Mavris.
Foto: Matija Djanjesic / Hanza Media
Matija Djanjesic / Hanza Media / CROPIX
CHARALAMPOS MAVRIAS

Mislite li da je Grčka mogla proći bolje u ždrijebu ili smatrate Hrvatsku suparnikom po mjeri u ovoj završnoj fazi kvalifikacija?

- Za mene su Italija i Hrvatska bila dva suparnika koja je u ždrijebu trebalo izbjeći, prema tome svakako smo mogli i bolje proći, ali to ne mora ništa značiti. Vidjeli smo u prošlosti da Grčka bolje igra protiv jačih momčadi. I u skupini su bolje utakmice odigrali protiv Belgije i BiH nego što je to bilo protiv Gibraltara ili Estonije.

Što vidite kao prednost Grčke u ovim ogledima?

- To što se Hrvatsku smatra favoritom. I ja mislim da je favorit, ali u ovakvim utakmicama je nemoguće prognozirati tko će pobijediti. Pogodak Grčke u Zagrebu puno bi toga mogao promijeniti, aktivan rezultat, a tu mislim na remi uz postignuti pogodak, bio bi veliki kapital za braniti na Karaiskakisu.

Znači Hrvatsku tamo očekuje “pakao”? Kada je Rijeka nedavno igrala tamo nije se toliko osjetio taj pritisak s tribina.

- Budite sigurni da će Hrvatskoj biti teško u Pireju. Neće biti ni približno onome što je bilo kada je Rijeka igrala tamo, vidio sam da stadion nije bio pun, ali morate shvatiti da ova utakmica ima potpuno drugi značaj, ova je od krucijalne važnosti za cijelu Grčku i reprezentacija će imati bezrezervnu podršku. Naravno, isto tako mislim da su i hrvatski reprezentativci navikli igrati velike utakmice, pa im to neće biti hendikep kakav je možda bio drugima.

Savvas iz Hajduka je istaknuo da je Grčka više momčad nego Hrvatska. Može li i to biti čimbenik koji će odlučiti?

- Slažem se sa Savvasom i apsolutno može. U ovim kvalifikacijama smo vidjeli da je Grčka s Michaelom Skibbeom imala dobar balans, momčad je bila stabilna, vidjelo se veliko zajedništvo na travnjaku i nitko nije svoj učinak stavljao ispred reprezentacije. Nakon kvalifikacija za Euro u Francuskoj atmosfera je bila doista loša, ali Skibbe je to uspio promijeniti. Očekivanja nisu bila tako velika, ali Grčka je upravo zahvaljujući tom zajedništvu uspjela. Situaciju u reprezentaciji Hrvatske ne poznam najbolje, ali znam da je promijenila izbornika, možda ta atmosfera nije još na idealnoj razini, pa bi Grčka tu mogla biti u prednosti.

Znači u četvrtak u Zagrebu će primarno razmišljanje biti čuvanje “nule”?

- Naravno, mišljenja sam da će primarni cilj biti ne primiti pogodak i pokušati nauditi Hrvatskoj iz kontranapada. Nisam otkrio toplu vodu, ali zna se kako Grčka igra.

Iduće pitanje povezano je s tom defenzivom o kojoj govorite. Smeta li vam što se Grčku karakterizira kao reprezentaciju koja igra prljavo? Hrvatski izbornik kaže da je Grčka težak suparnik zbog taktike, prljave igre, zadržavanja…

- To sve ovisi iz kojeg kuta gledate. Ja ću reći da cilj opravdava sredstvo, da u ovakvim utakmicama morate odigrati svoje najjače karte ako želite uspjeti. Kao što su to Hrvatskoj vezni red i napad, tako je Grčkoj najjača karta obrana. Kada takav nogomet donosi rezultate, ne vidim ništa loše u tome, pa jedan Real Madrid je s Mourinhom tako igrao protiv Barcelone, zašto ne bi Grčka protiv Hrvatske. Na kraju će se gledati tko je otišao u Rusiju, a ne tko je igrao kakav nogomet.

Linker
05. svibanj 2024 18:56