Zlatko Dalić i hrvatski reprezentativci
 FRANCK FIFE
DANAS OBJAVA NOVOG POPISA

Čija će imena danas pročitati Zlatko Dalić? Stožerni dvojac se vraća, slijedi se Kovačev poučak?

Izbornik Vatrenih danas šalje popis za novo okupljanje. Modrić i Rakitić trebali bi biti na njemu.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. rujan 2020. 08:32

Danas izbornik Zlatko Dalić šalje UEFA-i popis igrača za listopadske utakmice. Najavljeno je da će lista biti objavljena na web stranici HNS-a. Okupljanje nacionalne vrste je 5. listopada, a rok za prijavu imena tradicionalno dva tjedna ranije.

Dalić je nakon Francuske kazao da nikoga iz rujanske akcije neće otpisati, bez obzira na loše rezultate, a za program koji slijedi treba mu još više nogometaša. Vatreni prvo igraju prijateljsku utakmicu u St. Gallenu sa Švicarskom 7. listopada u 20.45. Zatim u Zagrebu imaju dvoboj Lige nacija sa Švedskom 11. listopada u 18.00, a tri dana kasnije s Francuskom u 20.45.

Tri u osam je previše

Slična situacija dogodila se u studenom 2014. godine kad je HNS dogovorio prijateljski susret s Argentinom u Londonu samo četiri dana uoči gostovanja kod Italije u Milanu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Tadašnji izbornik Niko Kovač bio je prilično nezadovoljan, iako je na novinarsko pitanje kazao: “Šuker je moj šef, a šefove treba slušati“. Nikako mu nije leglo da vodi momčad na reviju, makar bila i s Messijem, prije jedne od krucijalnih utakmica za bodove. Zato je pozvao čak 33 igrača. Odabrao je 13 glavnih za Italiju, okupio ih u Zagrebu i dao pomoćniku Robertu Kovaču da trenira s njima. On je u London poveo ostale, a nakon tamošnjeg poraza 1:2 dio njih je priključio prvoj ekipi koja je na San Siru odigrala 1:1.

Koliko će dugačka biti Dalićeva lista? On nakon povratka iz Švicarske ima čak dvije bitne i teške utakmice. Prvu četiri dana nakon St. Gallena, drugu samo tri dana kasnije. To je jak razlog dan napravi isto ili slično što i Kovač. Da se glavne snage fokusiraju samo na zagrebačke obveze i ne putuju u Švicarsku. Nelogično bi ih bilo tjerati da igraju tri utakmice u osam dana. Izazvalo bi negativan efekt. Razlika je što sada nije ovisilo o Šukeru i HNS-u hoće li se igrati prijateljski susret jer termin je bio zadan i obvezan. Naš je Savez birao samo suparnika...

Uremović se vratio

Dalić je već najavio kako će u St. Gallenu isprobati neke koji su manje igrali ili još nisu imali nastup za Vatrene poput Ante Budimira ili Antonija Mirka Čolaka.

Za Portugal i Francusku u rujnu izbornik je sročio listu od 23 imena i sedam predpoziva. To je uglavnom i kadar za novu akciju. Marin Pongračić je bolestan, a Filip Uremović vratio se u konkurenciju u momčadi Rubina nakon ozljede aduktora. Zbog koje je izašao rano na St. Denisu.

Luke Modrića i Ivana Rakitića u rujnu nije bilo, ne vidimo razloga da ih ne bude u listopadu, osim ako neko od njih, ili obojica, zatraže od Dalića da preskoče cijelu Ligu nacija. Tko su glavni igrači čiji bi posao trebala biti samo Liga nacija, a tko ešalon za St. Gallen, uglavnom se zna.

Linker
26. travanj 2024 07:46