TRENER SVIH TRENERA

ĆIRO DAO PODRŠKU KANDIDATU ZA NASLJEDNIKU MARIJA MANDŽUKIĆA 'On je najbolji, najopakiji, najmoderniji, nema mu ravna! On je najbolji napadač Europe!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. listopad 2018. 20:01

Izbornik Zlatko Dalić, po svemu sudeći, za današnji će ogled s Englezima na poziciju desnog bočnog, koju inače pokriva Šime Vrsaljko, instalirati Tina Jedvaja. Taj je mladi momak inače stoper, ali može igrati i na toj poziciji, konačno, znao je tu odigrati dosta dobrih utakmica.

Vidjet ćemo, možda minutažu dobije i novo lice Vatrenih, Karlo Bartolec, dečko koji blista u Danskoj. Kao što znate, mnogo se govorilo i pisalo o toj poziciji desnog beka, koja je iznimno deficitarna u našem nogometu. Eto, ni mlada selekcija, koja danas igra protiv Grčke, nema klasičnog igrača za tu poziciju, izbornik Gračan tu će također imati stopera, Filipa Uremovića. Dakle, oba izbornika, Dalić i Gračan, krpaju prostor na desnoj strani.

Sve više zahtjeva

Na Svjetskom prvenstvu 1998. gdje je Hrvatska osvojila broncu, Ćiro Blažević je Vatrene koncipirao u 3-5-2 formaciji gdje je na desnog beka stavio - napadača. Bio je to Mario Stanić, igrač poznat po svojoj polivalentnosti. Za vrijeme početka svoje karijere u Željezničaru znao je igrati na poziciji desnog beka, no prelaskom u veće europske klubove poput Benfice, Cluba Bruggea i Parme igrao je na poziciji napadača. U svojoj jedinoj sezoni u Belgiji zabio je 27 golova u 37 nastupa, no za Ćiru on je postao - desni bek.

Isto tako, Blažević je na Euru 1996. godine na poziciji desnog beka, postavio all-round igrača, danas trenera Nikolu Jurčevića. Znao je Ćiro inovacijama popuniti tu poziciju. Što kaže danas, kakva su njegova predviđanja, koga bi Dalić trebao postaviti na desnog beka s obzirom da nema Šime Vrsaljka?

- Zlatko Dalić je trener s velikim znanjem, ja sam siguran da će on pronaći adekvatno rješenje. Bočni igrači u modernom nogometu imaju sve više zahtjeva, oni su jako bitni. Ta pozicija počinje biti najelitnija pozicija u momčadi. Dalić na toj poziciji mora naći nogometaša, a ne - igrača!

Dalić najbolje zna

Vjerojatno znate Ćirinu terminologiju, on dijeli nogometaše od igrača, za njega su nogometaši oni koji su - vrhunski.

- Neću o imenima, nećete me navesti u te vode. Dalić zna najbolje, mi imamo izbornika kojem apsolutno vjerujem, on je na licu mjesta, on će to najbolje riješiti.

I tako, dok nije želio spominjati niti jedno ime kad se radi o desnom, bočnom, kad smo spomenuli špicu koja bi trebala zaigrati protiv Engleske u zamijeniti Marija Mandžukića, nije povukao ručnu.

- Tu je sve jasno, Ante Rebić je najbolji napadač Europe! Rebića dobro poznajem, zato mogu tako govoriti. Zato mogu tako kategorički kazati. Rebić je najbolji, najopakiji, najmoderniji, nema mu ravna.

A kad su vratari u pitanju, Blažević će kazati...

- E, sad kad je otpao Lovre Kalinić, opet ne mogu govoriti nešto posebno, jer Livaković je branio samo jednu utakmicu za reprezentaciju, Sluga i Letica niti jednu... Ali, opet ponavljam, Zlatko Dalić će sigurno izabrati najbolje - zaključio je Blažević.

Linker
26. travanj 2024 09:45