ANTE CIZMIC Cropix
VATRENI BRILJIRAJU

Dalić velikom najavom potpalio euforiju: ‘Rušimo sve tradicije pa valjda ćemo i tu ružnu sliku izbrisati‘

Hrvatskoj reprezentaciji smiješi se domet od kojeg unutar Europe veći nije imala
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. rujan 2022. 21:15

Jedan poznati skeptik i kritičar hrvatskog nogometa u četvrtak navečer nam je rekao:

- Prvi put nakon 1998. godine uoči Mundijala vjerujem da Hrvatska može biti svjetski prvak. Nisam to mislio ni prije Rusije.

I najtvrđe "negativce" uhvatila je euforija i zato Zlatko Dalić, njegov stožer i momčad imaju posebno velik zadatak da budu posvećeni svakom detalju, kako je kazao Luka Modrić. Da ih ništa, ni pretjerani optimizam niti preveliki respekt prema bilo kome od suparnika, niti bile kakve pukotine u radu i atmosferi ne zaustave da učine maksimum. Tada ćemo vidjeti što će to biti.

Dalić bi si u nedjelju mogao sazidati novi spomenik. Plasman na Final Four Liga nacija bio bi domet od kojeg unutar Europe Hrvatska veći nije imala. Pobjedom nad Austrijom nitko nam ništa ne bi mogao, a čak i poraz ne bi bio koban ako Danska ne svlada Francusku. Pozicija izgleda odlično, no treba je realizirati. I najveći zicer valja zabiti... Mnogi to naprave, ali opominje što netko postane i "Sivonjić".

- Čestitao sam igračima na sjajnoj utakmici, pogotovo drugo poluvrijeme koje je bilo puno bolje nego prvo. Nije ni prvo bili loše, ali malo smo krivo stajali pa smo se u stanci drugačije posložili. Postavili smo Perišića više naprijed i tako dobili dubinu. To je bilo kvalitetno. Super utakmica. Svladati Dansku dvaput u tri mjeseca je fantastično. Hrvatska je izgledala sjajno - komentirao je izbornik koji je o taktičkim odlukama u četvrtak još dodao:

- Danci su krenuli s trojicom stopera i s time su nas malo poremetili. Imali smo zadatak zatvarati desnoga bočnog koji je ulazio unutra, to su radili Perišić i Sosa i to je bila pogreška. Na takav način izgubili smo dubinu s Perišićem, puno se vraćao. Potom smo to promijenili, Kovačić je obavio taj posao umjesto Ivana.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Hrvatska je u nastavku igrala lepršavo, zabila dva gola, ali i šarmirala lijepim potezima, čak i oni koji nisu zagriženi navijači kazat će - gušt je bilo gledati Hrvate.

- Mi imamo prave igrače - rezolutan je Dalić.

- Posjedujemo tehniku i veliku kvalitetu. Veseli me atmosfera i igra hrvatske reprezentacije. Prelijepo je bilo na Maksimiru uz krasnu podršku gledatelja, što nam daje veliko pravo na optimizam. Ali ponovno ću reći – moramo ostati mirni, staloženi, skromni i ići dalje jer to je samo jedna utakmica.

Ima li nešto s čime nije bio zadovoljan?

- Nema ništa. Dobili smo 2:1, to je ono što smo htjeli i što je bitno.

Christian Eriksen je ostao sam kod gola za 1:1, ali Lovro Majer je odmah po ulasku zabio pobjednički pogodak.

- To je karakter ekipe, primili smo gol, međutim nismo se povukli i čekali otraga te čuvali to. Krenuli smo naprijed i u prvom napadu ponovno došli u vodstvo. Izveli smo loptu s centra, akcija se odvijala i zabili smo. To je momčad.

Kad su Modrić, Brozović i Kovačić dodali gas Vatreni su dominirali, no nije to bila samo kvaliteta nego i atrakcija, Majer je fenomenalno nadovezao, međutim opet se vidio nedostatak raspucanog centarfora koji bi naplaćivao klasu i rad ostatka ekipe. Kramarić je odličan nogometaš, ali i sam je često znao reći da nije klasična "devetka". Zabili su Sosa i Majer, golovi su plod akcija i njihove visoke tehničke razine. No, mnoge se reprezentacije s nečime muče i Hrvatska ima pravo na velike nade uoči Svjetskog prvenstva. Stoperi 22-godišnji Šutalo i 20-godišnji Gvadiol opravdali su povjerenje, iako je bilo pogrešaka, ali rade ih i stariji igrači. Njihov je nogomet elitne kategorije. Dalić od novih ima i Martina Erlića čiji je mišić sve bolje i mogao bi mu dati šansu u Beču. Juranović i Sosa drže pozicije na bekovima, a Dalić vjeruje i Stanišiću i Barišiću.

- Obrana je bila sjajna i u Danskoj i u Francuskoj, Livaković je odlično branio, a cijela momčad djeluje dobro u defenzivi. Bolje je što naši stoperi bez respekta ulaze u igru i ne preskaču je, nego da je drugačije. Iz jedne smo pogreške, doduše, primili pogodak, kada je Šutalo odigrao netočno dodvanje, međutim, neka je pogriješio, tako će naučiti. Neće igrati najstariji niti najmlađi, igrat će najbolji. Imamo slatke brige, koga god stavimo, nećemo krivo napraviti - rekao je izbornik koji je najjaču rečenicu izgovorio još uoči susreta tvrdnjom da je "obrana sad jaka kao vezni red". To sve govori koliko vjeruje mladim lavovima.

Hrvatska je mala država, pravilo o pet zamjena bi trebao odgovarati velikima koji bi po logici morali imati više kvalitetnih igrača, ali Dalić i njegov stožer oduševljeni su i zbog snažne klupe...

- Veseli širi kadra, imamo igrače s klupe koji mogu nešto preokrenuti, ne samo održati ritam nego ga i pojačati. To je bitno - konstatira izbornik.

Final Four je sada jako blizu?

- Je, jako je blizu, bila bi šteta da ne iskoristimo šansu. Sami sebe smo doveli u tu situaciju, veseli što odlučujemo o svojoj sudbini. Možda i porazom možemo biti prvi, ali idemo u Beč pobijediti Austriju i vratiti joj za onaj rezultat u Osijeku.

I dalje se dosta preispituje dimenzija Lige nacija no Final Four bi bio vrhunski rezultat.

- Bio bi TOP. Liga nacija nas je dvaput frustrirala, ostali smo u najvišem rangu u posljednji tren, no ovo je situacija kada se možemo nadati nečemu većemu. Dobro je. Mene je malo frustrirala, sada je nova priča...

Je li drugo poluvrijeme s Danskom pokazatelj da Hrvatska može svakoga pobijediti?

- Hrvatska može svakoga pobijediti uvijek. Malo nam nedostaje nekakvih sitnica, nekih stvari u igri, ali bilo je ovaj put sve super. Pokazali smo vrijednost, posjed lopte. Gol smo primili iz njihovog prvog šuta u drugom poluvremenu. Nisu nam došli do vrata. Branili smo se super.

Lovro Majer je zabio pobjednički gol, oba su pogotka udarcima izvan kaznenog prostora i to ljevicom, za Vatrene raritetna slika.

- Ne bih govorio puno o pojedincima jer mi smo ekipa. Hrvatska dobiva, ne dobiva ni Majer, ni Dalić niti Modrić. Kolektiv je iznad svih.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Nikola Vlašić je počeo igrati u klubu, kako mu sada izgleda? Dao mu je šansu u 71. minuti.

- Nije igrao puno, ali veseli da su se svi digli u formi, da svi igraju. Pratit ćemo i gledati ih do okupljanja za Svjetsko prvenstvo.

Najavio je promjene u sastavu za Beč. Očekujemo ih na mjestima stopera, ali i na nekim drugim pozicijama jer kazao je da će nastojati dati šansu svima ili što većem broju igrača.

- Osvježit ćemo momčad, no moramo biti sigurni u kakvom je stanju tko od igrača.

U Beču smo 2008. godine doživjeli veliku traumu u četvrtfinalu Eura, tada nam je u zadnjem času, pa na kraju i udarcima s bijele točke iskliznuo iz ruku plasman među najbolja četiri na kontinentu. Igrom sudbine sada bi pobjeda na istoj adresi jamčila polufinale. Izborniku je šansa da igračima baš na toj lokaciji objasni koliko je bitno boriti se do kraja. To će također može biti krucijalno na SP-u.

- Sve tradicije rušimo pa valjda ćemo i tu ružnu sliku izbrisati - zaključio je Dalić.

Bilo bi pošteno i savršeno, no Austrijanci su opasan rival. To svi moraju imati u glavi. A nakon toga utakmicu po utakmicu. Od Maroka pa tko zna do gdje.... Deset bodova u četiri utakmice sa svjetskim prvakom i braniteljem naslova Lige nacije Francuskom te polufinalistom Eura Danskom promijenili su percepciju Vatrenih u očima mnogih. Ali svi moraju zapamtiti - pobjednik se postaje na Prvenstvu, a ne prije njega.

Linker
26. travanj 2024 07:29