Dalićev stožer

 Goran Mehkek/cropix/imago Sportfotodienst/profimedia
ČOVJEK IZ SJENE

Dalićev analitičar otkrio tajnu uspjeha Vatrenih: ‘Spavao sam dva ili tri sata dnevno‘

"Igrači su često uključeni u tu raspravu. Otići ću do njih i reći što sam primijetio kod protivnika", kaže Rochon
Piše: Darko DrmićObjavljeno: 22. prosinac 2023. 07:08

S osvojenim srebrom u Rusiji te broncom u Kataru, hrvatska reprezentacija je u proteklom desetljeću ostavila veliki trag na pozornici međunarodnog nogometa. Veliku pomoć u tom povijesnom podvigu imala je u Škotu Marcu Rochonu, analitičaru koji je radio za hrvatskog izbornika Zlatka Dalića još u Al-Ainu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- Tamo smo radili zajedno tri i pol godine. Osvojili smo ligu, osvojili smo kupove, stigli smo do finala Azijske lige prvaka. Imali smo fantastičan niz zajedno - rekao je Rochon za BBC, koji se pozabavio ulogom video-analize i korištenja podataka u modernom nogometu.

Kad je Dalić postavljen na čelo reprezentacije, Rochona je pozvao u stručni stožer. Za vrijeme utakmica bi bio smješten visoko na tribinama s dva laptopa ispred sebe, uz softver koji je posudio ili platio iz vlastitog džepa, dva TV ekrana i radio.

- Spavao sam otprilike dva ili tri sata dnevno - prisjeća se Škot koji je radio i za Tottenham, Southampton i Portsmouth.

Ističe da „ne pokušava nekoga učiti kako igrati nogomet”.

- Gledam protivnika, gledam nas i kažem ‘dobro, tu smo mi jaki, a ovo je njihova slabost‘. Onda pokušavamo uskladiti naše snage s njihovim slabostima kako bismo bili sigurni da možemo izvući maksimum iz naše momčadi - dodaje Rochon.

Detaljnije je objasnio kako to izgleda.

- Dakle, moći taktički i pojedinačno analizirati protivnike, pripremiti se na treninzima. Analiziramo vlastite treninge da možemo reći što nije dobro funkcioniralo, trebamo li malo više poraditi na nekom aspektu. I igrači su često uključeni u tu raspravu. Otići ću do njih i reći što sam primijetio kod protivnika. Onda imamo otvorenu raspravu o tome i dolazimo do zaključka.

Rochon je podvukao:

- To je ključna stvar, doći do zaključka na kraju, tako da znate da je to ono što smo se dogovorili, ono što ćemo učiniti. I to je stvarno zdrav odnos.

Linker
27. travanj 2024 18:20