DAMIR KRAJAC/CROPIX
GDJE SU PONIKLI VATRENI

Dominacija prvaka: Zlatko Dalić zvao čak 16 bivših i sadašnjih Dinamovih igrača te samo 5 Hajdukovih!

Jačanje utjecaja Hajdukove škole nije ugasilo činjenicu o dominaciji Dinama u rosteru Vatrenih
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. listopad 2020. 23:12

Domagoj Bradarić listopadski je hit Vatrenih, a Ivo Grbić nakon potpisa za madridski Atletico novi vratar u kadru izbornika Zlatka Dalića. No, ni takvo jačanje utjecaja Hajdukove škole nogometa nije ugasilo činjenicu o dominaciji Dinama u stvaranju vrsnih igrača i njegovoj najvažnijoj ulozi u hrvatskom nogometu. Dok je Osijek daleko od nekadašnjih vremena i tu leži najveći potencijal za drugačiju buduću sliku...

Kako su Modri u petnaest proteklih sezone osvojili sve titule prvaka osim jedne 2017. godine koja je pripala Rijeci, a Hajduk nema naslov od 2005. godine, logično je i jedino normalno da nogometaši koje je Dinamo profilirao čine gro aktualne hrvatske reprezentacije. Drugačije bi moglo biti samo kad bi Zagrepčani trofeje skupljali na krilima stranaca. Koliko god Dinamo doveo igrača iz inozemstva, posvećen je lansiranju mladih hrvatskih talenata. Na njima najbolje zarađuje.

Od 25 igrača koje je Zlatko Dalić ovog časa imao u kadru, pa kad dodamo Vrsaljka i Rebića koji su otpali zbog ozljeda, čak 16 ih je igralo ili još igra u Dinamu. U školi ili prvoj momčadi, a većina jedno i drugo. To su: Livaković, Vida, Lovren, Jedvaj, Barišić, Uremović, Modrić, Kovačić, Brozović, Rog, Badelj, Kramarić, Brekalo, Petković, Oršić i Vrsaljko.

Različiti razlozi

Sedmorica su u klub došli kao seniorski igrači: Livaković, Vida, Uremović, Barišić, Brozović, Rog i Oršić, a ostala devetorica duže ili kraće stjecala su znanja u “Modroj akademiji“. Neki su odlazili mladi, pojedini su boravili tek dvije godine, no svi su jedan dio stasanja prošli u Dinamu. No samo dvojici Andreju Kramariću i Josipu Brekalu Dinamo je bio prvi klub u životu i jedini su originalni i stopostotni njegovi izdanci, što potvrđuje financijsku moć i utjecaj kluba da iz raznih krajeva skuplja i naknadno dovodi najtalentiranije koje su uočili na turnirima, ligaškim susretima, gdje god. Čak je i Tin Jedvaj, koji je kao desetogodišnjak stigao u Maksimir, prije toga dvije sezone bio igrač Zagreba.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

O komplimentima i kritikama Dinamovoj školi mogao bi se napraviti zaseban elaborat, ovdje ćemo tek konstatirati zanimljivost da ni Kramarić niti Brekalo nisu ostavili trag u seniorskoj ekipi hrvatskog prvaka. Iz potpuno različitih razloga.


Dolaskom Bradarića i Grbića Hajdukova škola ima petoricu jer od ranije su u reprezentaciji Pašalić, Vlašić i Perišić, iako ni njima Hajduk nije prvi klub, osim Bradariću.

Hajdukova je škola još vrlo daleko od onoga kakva bi trebala biti. I koliko bi dobroga mogla donijeti i klubu i hrvatskom nogometu. Kao što je Hajduk vrlo malo imao koristi od današnjih reprezentativaca u seniorskoj momčadi. Daleko manje nego Dinamo od svojih. Što je još jedan minus za klub koji prodaje čak i lakše i brže nego Dinamo. Pritom i daleko jeftinije. Sve što vrijedi na Poljudu je odmah na rasprodaji.

Najveći je manjak Osijekovih kadrova. Domagoj Vida i Borna Barišić, tek su dva imena. Toliko ima i Varaždin koji prošao kalvariju po nižim ligama i praktično se raspao, u bratićima Rogu i Melnjaku. Rijeka je revitalizirala rad s mladima tek dolaskom Damira Miškovića i danas još uvijek osim Sluge nema svojeg čovjeka u reprezentaciji, a po jedno ime dali su i Šibenik (Ćaleta-Car), Zagreb (Livaković), Hrvatski dragovoljac (Brozović), Inter (Oršić), Gorica (Budimir), Uremović (Cibalia), Split (Rebić), Iako se na njihovim počecima kriju i Zadar, Kustošija, Papuk…

DINAMOV BLOK

Dominik Livaković
Domagoj Vida
Dejan Lovren
Tin Jedvaj
Borna Barišić
Filip Uremović
Luka Modrić
Mateo Kovačić
Marcelo Brozović
Marko Rog
Milan Badelj
Andrej Kramarić
Josip Brekalo
Bruno Petković
Mislav Oršić
Šime Vrsaljko

HAJDUKOV BLOK

Ivo Grbić
Domagoj Bradarić
Mario Pašalić
Nikola Vlašić
Ivan Perišić

Linker
21. travanj 2024 16:17