VLADO KOS/CROPIX Cropix
‘NA LEDU‘ OSTAO SAMO REBIĆ

Evo zašto je Dalić uopće izostavio Petkovića: Počelo je u Rovinju kad je Brunino kretanje snimio - GPS?

Je li njegovo pozivanje ‘5 do 12‘ najava da će zaigrati u startnih jedanaest? Ne bi iznenadilo…
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. studeni 2021. 17:45

Nakon što je Zlatko Dalić vratio u reprezentaciju Brunu Petkovića od ljetne liste "četvorice zaleđenih napadača" revitalizaciju reprezentativne karijere jedino nije doživio Ante Rebić. Iako je krilo Milana odigralo vrlo dobrih pola sata u Derbyju della Madonnina njegov eventualni povratak nije vezan samo za izvedbe na terenu i to dobro zna. Izbornik čeka ispriku, kako je Dalić kazao "ekipi koju je nazvao sranjem, a ne meni".

Andrej Kramarić formalno nije ni bio "izvan igre" jer izbornik je već u noći prije kolovoške objave popisa za rujansku trilogiju - Rusija, Slovačka, Slovenija - promijenio odluku, uzeo mobitel, otipkao njegov broj i sve raščistio. Josip Brekalo je dobio novu šansu po dobrim igrama u Torinu u listopadu, a Bruno Petković upada u zadnji čas nakon komplimenata za izvedbe u nekim utakmicama Dinama. Brekala Dalić nije zvao najviše zato što je u završnici prijelaznog roka mijenjao klub, a od Petkovića je tražio veći angažman, spremnost i formu jer nije bio zaboravljen trening u Rovinju prije Eura, nakon kojeg je iz nacionalne vrste doprla informacija da je GPS uređaj pokazao kako ga je Petković odradio sa 22 posto intenziteta. Dok je velika većina bila na 80 posto, a Lovren čak na 90 posto…

image
DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix

Hoće li Bruno Petković biti nalik Tomi Šokoti 2003. godine, kojeg je Otto Barić zvao između dvije play-off utakmice sa Slovenijom i odmah je zaigrao u početnoj postavi te asistirao za pobjednički pogodak Dadi Prši? Je li njegovo pozivanja "pet do dvanaest" najava da će zaigrati u startnih jedanaest? Ne bi iznenadilo… I Lovro Majer je angažiran "last minute" a izbornik nije krio da je opcija da zamjeni Luku Modrića, ako kapetan ne bi predvodio ekipu na Malti.

Nekoliko je otvorenih pitanja u Dalićevom sastavu, međutim jedno je jasno - Joško Gvardiol kod njega ima status kao Van Dijk kod Jürgena Kloppa i Rüdiger kod Thomasa Tuchela. Gvardiol je rezervirao mjesto lijevog stopera, izbornik želi i njegove igračke kvalitete i općenito ljevaka na toj poziciji, s čime je jasno da je srebrni tandem iz Rusije Dejan Lovren - Domagoj Vida razbijen. Ostalo je pitanje hoće li desno igrati jedan ili drugi. Lovrena nije bilo u listopadu, a Vida je dobio prilično nepovoljne izbornikove recenzije. Kako je kapetan Zenita doma u Rusiji, i upravo je on djelovao na desnoj strani, to su njegove prednosti.

Na braničkim pozicijama će igrati Josip Juranović i Borna Sosa. Dalić ima desno dvojicu Josipa, a lijevo Borne, pritom je Stanišić igrač s manje iskustva, a Barišić nema pravo nastupa na Malti zbog dva žuta kartona.

Marcelo Brozović je os oko koje bi se trebala vrtjeti kompozicija momčadi, a Luka Modrić lider čiji nastup ovisi o "stanju baterije". Ako ga je bolest previše iscrpila pa s Rusima ne bi imao energije, bolje je da u Ta'Qaliju ne troši zalihe. Dalić je ostavio otvorenim da to procijeni do četvrtka, osjeća se najsigurnije kad je on na terenu, no to je izazov kod kojeg treba mudro odlučiti. Mario Pašalić zabio je gol za Atalantu protiv Cagliaria i odigrao jako dobro, bio je starter u tri nastupa Vatrenih tijekom proteklih mjeseci (Rusija, Slovenija, Slovačka) i on bi mogao imati poziciju u sredini, pogotovo što nema Kovačića. Od veznjaka na dispoziciji su i Jakić i Ivanušec.

- Nemamo Modrića, Brekala i Vlašića - u jednom je času kazao Dalić što sugerira da bi postavu mogao sastaviti bez ofenzivca West Hama koji je izvan treninga od srijede kad je zadobio potres mozga na treningu. No, Vlašić je dio ekipe i na raspolaganju koliko ga izbornik bude trebao.

Ivan Perišić sigurno je u napadu, a ostala dvojica? Kramarić desno i Petković u špici? Ili Livaja kao centarfor? U igru su još Oršić i Ivanušec.

Dominik Livaković prvi je vratar reprezentacije još od kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2019. godine, nedavno je trener golmana Marijan Mrmić uživo u Parizu gledao Ivu Grbića, to govori da stožer i o njemu vrlo ozbiljno razmišlja. Staro je pravilo da se vratar ne mijenja, kad bi se Dražena Ladića maknulo s gola nakon prvih pogrešaka ne bi ni bio na Svjetskom prvenstvu 1998. godine gdje se prometnuo u junaka, no Daliću su ovo utakmice "biti ili ne biti" i stavit će onoga kome više vjeruje. Pritom ne vidimo zašto Livakoviću ne bi vjerovao.

Postava na Malti mogla bi biti: Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Pašalić, Brozović, Modrić (Majer) - Kramarić, Petković, Perišić.

Izbornik tvrdi da kalkulacija neće biti:

- Ne dolazi u obzir bilo kakvo čuvanje za Rusiju, idemo s punim snagama. Tek ako bismo osigurali prednost mogli bismo neke igrače odmoriti za Rusiju.

Bude li tako u Ta'Qaliju i Splitu igrat će vrlo slična početna postava. Pobjeda na Maltu je imperativ jer jedino s punim ulovom Hrvatska ovisi sama o sebi i zna da će s Rusijom igrati za Svjetsko prvenstvo. U protivnom krah bi se mogao dogoditi već u četvrtak. Zavisno o rezultatu dvoboja Rusa i Ciprana.

Linker
26. travanj 2024 18:40