Tomislav Pacak, glasnogovornik HNS-a i Zlatko Dalić, izbornik Vatrenih
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
ODGOVOR JE STIGAO

Evo zašto Vatreni neće klečati s Englezima na Wembleyu: ‘To u hrvatskoj kulturi ne predstavlja ništa‘

‘Ne namećemo reprezentativcima nikakve obveze, igrači su sami odlučili da neće klečati.‘
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. lipanj 2021. 11:14

Engleski mediji na sva su zvona razglasili to da Hrvatska neće klečati uoči prve utakmice na Euru koju će odigrati u nedjelju od 15 sati na Wembleyju. Nisu se mogli načuditi s Otoka da se Modrić, Brozović, Perišić i društvo nisu priključili Belgijancima uoči posljednje provjere za Euro u Bruxellesu u obilježavanju pijeteta za Black Lives Matter. Običaj je, već mjesecima, da se uoči početnog sudačkog zvižduka klekne na nekoliko sekundi...

Sve je danas odlučio raspletljati časnik za vezu HNS-a koji je nakratko, na samom završetku press-konferencije odlučio preuzeti mikrofon...

- Hrvatski nogometni savez i svi reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije. Poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere svoj stav o rasizmu. HNS smatra da svi igrači imaju pravo na mišljenje o ovakvim temama i odabir kako će se prema tome postavljati. Naši reprezentativci su zajednički prije utakmice s Belgijom odabrali kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje belgijskih kolega - rekao je glasnogovornik Saveza Tomislav Pacak.

Nastavlja:

- HNS poštuje stav reprezentativaca i neće im nametati obvezu klečanja koja u hrvatskoj kulturi ionako ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma i diskriminacije.

Dogodile su se te Packove riječi na opetovano novinarsko pitanje Stipe Sladoljeva s Nove TV. Kolega Sladoljev pitanje o klečanju i BLM-u postavio je i Bruni Petkoviću i Josipu Brekalu koji su se pojavili pred novinarima na Zoomu.

Dok je Petković govorio o sebi, svojoj formi, Englezima i kritikama, Brekalo je više pričao o tome kako će nakon Rusije, koju je pratio s navijačima u Zagrebu, sada moći i sudjelovati na jednom velikom natjecanju:

- Da, sada sam i ja konačno tu. Radujem se što ću moći sudjelovati na Euru. Kada sam tog ljeta vidio kako ljudi prate Hrvatsku na putu do srebra, i ja sam poželio da se što prije nađem u ovom okruženju. Moj veliki san je bio zaigrati na jednom velikom natjecanju, sada će mi se to i ostvariti - rekao je Brekalo.

Linker
11. travanj 2024 03:22