DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE RASPORED

Gvardiol uoči okršaja generacije: ‘Oni su favoriti, ali idemo ih iznenaditi! Otkrili smo im neke mane..‘

Mladi Vatreni završili su pripreme i stigli u Maribor, gdje im slijedi sudar s vršnjacima Furije
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. svibanj 2021. 14:31

Hrvatska U-21 reprezentacija završila je pripreme u Sv. Martinu na Muri, odradila posljednji trening i zaputila se prema Mariboru. Tamo će Igor Bišćan danas još uigravati neke detalje za utakmicu sa Španjolcima u ponedjeljak u četvrtfinalu Eura.


Gledajući kroz povijest, Španjolci su našim mladima uvijek bili težak, zahtjevan suparnik, uglavnom i neprelazan. U dosadašnjih sedam utakmica, u kvalifikacijama i na velikom natjecanju, Hrvatska je pobijedila samo jednom i to na španjolskom tlu. U kvalifikacijama za Euro 2017. slavila je Hrvatska u gostima 3:0, bila je to generacija u kojoj su, između ostalih, igrali Livaković, Ćorić, Ćaleta-Car, Jedvaj, Krovinović, Rog..., a golove su zabili Ćaleta-Car i dvaput - Perica.

Primili šesticu

Za Španjolce su tada igrali Arrizabalaga, Bellerin, Niguez, Asensio, Ceballos... To je ta jedina pobjeda nad mladom Furijom, a najveći poraz datira iz kvalifikacija za Euro 2013. kad su Španjolci pobijedili s visokih 6:0. Iz te su utakmice danas četvorica hrvatskih A reprezentativaca, Sluga, Vrsaljko, Kramarić i Rebić. U prvoj utakmici tih istih kvalifikacija Furija je pobijedila 2:0, tada su naše boje branili Lovre Kalinić, Brozović i Kovačić. Gubili su od Španjolaca i Vida, Perišić, Badelj, Rakitić..., gotovo da nema generacije koja nije na svojoj koži osjetila snagu mladih dečki s Pireneja. A jedina momčad koja nije izgubila od Španjolske jest upravo ona u kojoj je igrao današnji izbornik Igor Bišćan. Bilo je to na Euru 2000. u Slovačkoj, u prvoj utakmici naši su dečki odigrali 0:0, na kraju nije bilo dovoljno za prolaz, ali piše se remi.


Na ovom Euru Hrvatska je upisala svoju prvu pobjedu na europskoj smotri, prvi put prošla skupinu, pa, možda i prvi put na velikom natjecanju pobijedi Španjolce.


- Atmosfera je pozitivna, što se bliži utakmica, spuštamo intenzitet treninga i pripremamo se za samu utakmicu. Znamo da neće biti lako, ali potrudit ćemo se. Čeka nas teška utakmica, Španjolci su favoriti već dulje vrijeme, ali pokušat ćemo ih iznenaditi i pobijediti. Otkrili smo neke mane, ali ne bih ulazio duboko u te analize - rekao je Joško Gvardiol, jedan od onih koji će nakon Euru U-21 ići i na onaj ‘pravi’ Euro.

Nema pritiska

Mogla bi prednost za Hrvatsku biti što će na tribinama biti publike, Maribor je blizu, mogli bismo imati podršku.
- Da, možda to bude prednost, nadam se da ćemo imati podršku, da okrunimo pobjedom i odemo u završnicu. Nema pritiska, oni su favoriti, moramo biti opušteni i prepustiti se našim kvalitetama - kaže Gvardiol.


Slično razmišlja i veznjak Kristijan Bistrović. Španjolska jest favorit, ali može se i protiv nje.
- Znamo kvalitetu Španjolske, to je reprezentacija koja zadnjih godina često osvaja Euro ili je uvijek favorit. Ali, ima i ta reprezentacija svojih mana i pokušat ćemo ih iskoristiti. Nema pritiska, ponosni smo što igramo ovakvu utakmicu, svakome je čast biti na terenu u takvom susretu. Veselimo se utakmici, pokušat ćemo pobijediti!


Ipak, zašto ne gledati i dalje od četvrtfinala, već je ova momčad napravila puno, zašto ne bi još koji korak?
- Do ove godine nikad nismo pobijedili na velikom natjecanju, kamo li se plasirali, ali ta odlična atmosfera nas prati čitavo vrijeme. Malo je specifično natjecanje, nemamo osjećaj da je pravi Euro, jer se igra u dva navrata, ali dobro nam je došlo. Jer, sad su gotovo svi tu, nisu ozlijeđeni, uopće nije tako loše ispalo, iako svi više volimo kontinuitet - kaže Bistrović.


Kaže da do hrvatskog tabora nisu došle informacije o problemima u španjolskoj momčadi, o zaraženom igraču i odgođenom putu u Maribor. Bave se dečki sobom, to je, valjda, jedan dobar znak.

ZAVRŠNICA EURA U-21

Četvrtfinale, 31. svibnja
MARIBOR:
Španjolska - Hrvatska (18.00)
BUDIMPEŠTA:
Nizozemska - Francuska (18.00)
LJUBLJANA:
Portugal - Italija (21.00)
SZEKESFEHERVAR:
Danska - Njemačka (21.00)


Polufinale, 3. lipnja
MARIBOR:
Portugal/Italija - Danska/Njemačka (18.00)
SZEKESFEHERVAR:
Španjolska/Hrvatska - Nizozemska/Francuska (21.00)


Finale, 6. lipnja
LJUBLJANA:
pobjednici polufinalnih
utakmica (21.00)

Linker
27. travanj 2024 06:45