JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp
Dražen Antolić
NOVI ZADATAK

HNS je pred Dalića postavio dva cilja, sad ga čeka jedan potpuno drugačiji posao

Šest i pol godina bio je izbornik na jedan način, a od rujna to mora postati na drugi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. lipanj 2024. 22:42

Debakl na Euru došao je samo godinu dana nakon finala Lige nacija, a najslabiji učinak ikad na velikim natjecanjima i činjenica da ćemo u eliminacijskoj fazi gledati Gruziju i Sloveniju, a ne i Hrvatsku, zato što nije bila u stanju sačuvati pobjedu nad Albanijom, trenutak je za reset nacionalne vrste. To sada više nije pitanje dobre strategije kako da se ne dopusti pad, to je nužda u času kad smo tresnuli o tvrdo tlo i ključno je da što prije ustanemo na noge.

Zlatko Dalić nastavit će voditi Vatrene prema ugovoru koji ima do Svjetskog prvenstva 2026. godine. HNS mu je postavio dva cilja - ostanak u najvišoj kategoriji Lige nacija, gdje u skupini imamo Portugal, Poljsku i Škotsku te plasman na Mundijal. No, posao koji je Dalić dosad radio i ovaj koji stoji pred njim, dva su svijeta različita. Šest i pol godina bio je izbornik na jedan način, a od rujna to mora postati na drugi, ako želimo zaustaviti padajuću putanju krivulje. Hrvatskoj sada treba trener koji gradi momčadi i igru. Struka postaje važnija nego ikad.

Opravdao povjerenje

Kad je u listopadu 2017. godine preuzeo reprezentaciju, Dalić je imao fantastičnu postavu i pravo je čudo kako njegov prethodnik s njom nije više napravio. Luku Modrića kao kapetana i lidera, Ivan Perišića kao ključnu napadačku strijelu, njih dvojica odlučujuće su determinirali i način igre i učinak, Hrvatska je bila već uštimana u rasporedima 4-2-3-1 i 4-3-3. Istina, trebalo je naći pravu ulogu za Ivana Rakitića, Marija Mandžukića i Marcela Brozovića, podići atmosferu i vjeru u uspjeh te napraviti nešto veliko što je na kraju bilo finale Svjetskog prvenstva. Dalić je tisuću puta ponovio kako on tu ekipu nije selektirao nego došao na gotovo te je imao igrače koji su ga učinili izbornikom. Nikako ne možemo potpisati njegovu izjavu danu u jednom televizijskom intervju uoči Eura da je rezultat Hrvatske bio čudo te da su Vatreni imali kvalitetniju momčad 2008. i 2016. godine.

image

Zlatko Dalić

ANTE CIZMIC Cropix

Potonja je bila gotovo ista, sa Srnom, ali bez ozlijeđenog Lovrena, a ona iz 2008. sigurno nije imala jednaku klasu. Srebrni iz Rusije nisu na pijedestalu samo zbog rezultata, to je najjača ekipa koja je igrala u hrvatskom dresu. Mnogo o tome govori podatak da je Dalić u Rusiji imao šestoricu osvajača Lige prvaka, jednog finalista i jednog polufinalista Lige prvaka, osvajača i finaliste Europske lige. Ne računajući Marka Pjacu čiji je Juventus također bio u finalu elitnog UEFA-inog natjecanja, ali zbog ozljede nije igrao završnicu sezone 2017. godine. Dalić je napravio fantastične stvari i nema si potrebe zidati spomenik s tvrdnjama kako je na nekom drugom natjecanju Hrvatska imala veću snagu. Ruska momčad je bila apsolutni vrh. On se našao u pravom trenutku na pravom mjestu, opravdao povjerenje, ispunio očekivanja HNS-a i navijača.

Nedostatak moći i brzine

Preko bronce u Kataru, pa do finala Lige nacija Dalić je plovio na istom valu. Na platformi Modrić - Perišić koju više nisu podupirali Rakitić i Mandžukić, ali jesu Brozović, Lovren, Kovačić, Kramarić, a on je pridodao i neke nove igrače koji su se istaknuli u klupskim karijerama. Sve je izgledalo dobro i moćno još u rujnu prošle godine do teške ozljede Ivana Perišića te odlaska u Saudijsku Arabiju Marcela Brozovića koji je novac stavio ispred karijere. Pukla je ključna poluga formacije 4-3-3 koja je bila Modrić - Perišić, a u širem smislu vezni trojac i Perišić. Hrvatska više nije imala igrače da bi nastavila igrati na jednak način, a iako smo to svi vidjeli, Dalić je odmah na prvoj press konferenciji uoči Eura bio decidiran kako će i nastaviti kao dosad jer “ono što je dobro funkcioniralo ne treba mijenjati”. Vatreni su ustrajali u rasporedu 4-3-3, bez ijednog brzog, okomitog krila.

image

Zlatko Dalić

JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp

To je kao da kuhate svoj omiljeni ručak, ali vam nedostaje najvažniji sastojak. Sigurno neće biti ukusan kako želite. Iliti ne možete pitu od sira napraviti bez sira. Hrvatska je u Rusiji imala Perišića i Rebića, kasnije Perišića i alternativno Oršića, no ostavši bez Perišića, koji na Euru nije bio ni sjena svoje ranije vrijednosti, te sa slabijim Brozovićem, izgubila je velik dio supstance svoje kvalitete i jedini način kako je mogla biti uspješna na Euru bio je postavljanje novog načina igre, kao i profiliranje novih imena koji trebaju postati njezini glavni protagonisti. Nije nedostatak moći i brzine na krilu utjecao samo na napadački aspekt igre nego i na defenzivni. Na cijelu kompoziciju.

Priče o Slavenu Biliću

Euro je iza nas, gledat ćemo “velike dečke” kako se bore za trofeje i pitati se je li moralo po nas tako završiti, ali Liga nacija starta već 5. rujna u Lisabonu s Portugalom te je pred Dalićem ogroman posao. Najveći dosad. Kazao je da ima dovoljno energije, što je ključno jer treba kopati od temelja. Nakon šest i pol godina i tri medalje uživa apsolutnu podršku HNS-a i njegov status nije doveden u pitanje. Doduše, postojale su najave od njemu bliskih ljudi kako bi se sam mogao povući i zaputiti u Katar, spominje se Al Sadd ili Saudijska Arabija, što je očito dovelo do kuloarskih priča po kojima HNS ne bi bio nespreman jer već ima rješenje u vidu Slavena Bilića. Koji, navodno, ne bi imao ništa protiv kad bi izborničko mjesto bilo upražnjeno. No, to se nije dogodilo, Dalić će reći da nije pokoleban i nastavlja dalje.

Hrvatskoj je dosad trebao - upravo Dalić. Pogotovo u Rusiji. Izbornik u punom smislu te riječi, voditelj, pedagog, motivator, onaj koji okuplja, čovjek koji je znao podijeliti ulogu između sebe, stožera, na kojeg je prebacivao sve više ingerencija i senatora. No, to je prošlo, ako se nastavi na jednak način, moglo bi biti još loših vijesti. Sad je reprezentaciji na prvom mjestu potreban trener koji će detektirati ima li među mladim igračima profile kakvi mu nedostaju, koji su dovoljno kvalitetni da može nastaviti sa sličnom formacijom igre, a ako nema, a za Euro ih nije ponudio, pritom je Marka Pjacu i Marca Pašalića koje je zvao s obrazloženjem da su okomita krila potpuno gurnuo na margine očito ne vidjevši u njima kvalitetu kakvu treba, onda mora igrati drugačiji nogomet. Ako nisi jak po bokovima, to ne forsiraš kao primarno i nije rješenje besciljno držanje lopte, nego staviš dva napadača i tome prilagodiš ostatak momčadi. Osim toga, igrači poput Sučića i Baturine, zajedno s Gvardiolom, Stanišićem, Šutalom, Livakovićem, moraju postati nositelji igre. Ne oni koji igraju uz Luku Modrića, nego oni koji su glavni. Pritom valja učiniti sve da im se priroda još klasnih španera jer nam je to itekako potrebno. Vrlo brzo, ako ne odmah, u izbornikove sheme trebaju ući i Anton Matković, i Luka Stojković, i Marin Šotiček... Znamo da od stopera najviše prati i kao buduća rješenja vidi Niku Galešića, Morena Živkovića i Luku Jelenića. Već je na pretpoziv stavio Niku Sigura, Igora Matanovića, Petra Sučića...

image

Zlatko Dalić

ANTE CIZMIC Cropix

Skrivanje minusa

Hrvatska nikad nije radila preko noći smjenu generacija, ne smije ni sada. Mateo Kovačić i Andrej Kramarić i dalje će biti oslonci nacionalne vrste, kao što su i svi stariji igrači koji će biti u formi te i dalje bolji od mladih koji su im konkurenti, potrebni Hrvatskoj. Kao nogometaši i kao podrška, a sjajno bi bilo da Luka Modrić ostane i kao kapetan i potpora, no ne i da se sve i dalje svaljuje na njega, traži se da igra svaku utakmicu po 90 minuta i vuče ostale. Tako dalje neće ići. Modrić nikad u Hrvatskoj neće biti gurnut na klupu u tolikom postotku nastupa kao u Realu, ali više ne može ni biti motor uz koji se netko šlepa.

Zlatko Dalić zaključio je opus izbornika - voditelja, sada ga čeka potpuno nova zadaća trenera - stvaratelja. Njegova je zadaća izgraditi novu Hrvatsku. To smo pisali, već lani je bilo jasno kao dan, ali nije se išlo tim putom i rezultat smo vidjeli u Njemačkoj. Koji je mogao biti bolji, no objektivno nismo igrali nogomet za najviše kote, na kakvima smo boravili prije toga. Jako je bitno koliko će se u tom iskazati. Treba napraviti novu formaciju igre te u ključne uloge gurnuti neke igrače koji to dosad nisu bili. Pritom se svi nadamo da će mladi najvećeg potencijala izrasti u asove, da će se imati na koga osloniti. Jedino što je dosad pokušao drugačije bilo je igranje s rombom, ali je od toga sam odustao. Hrvatskoj je neophodno nešto što će zaživjeti i ponovno biti dobitna formula. Bio to raspored 3-5-2, bilo to 4-4-2. Nogomet koji će istaknuti vrijednosti koje imamo za sakriti minuse koliko se god može.

Raspored Hrvatske u Ligi nacija

05/09/24. Portugal - Hrvatska

08/09/24. Hrvatska - Poljska

12/10/24. Hrvatska - Škotska

15/10/24. Poljska - Hrvatska

15/11/24. Škotska - Hrvatska

18/11/24. Hrvatska - Portugal

Utakmice na velikim natjecanjima pod izbornikom Dalićem

21 - Kramarić, Modrić

20 - Perišić

19 - Brozović, Kovačić

15 - Lovren

14 - Gvardiol, Livaković

12 - Mario Pašalić, Petković

10 - Juranović, Majer, Rebić, Vida, Vlašić

8 - Vrsaljko

7 - Oršić, Rakitić

6 - Budimir, Livaja, Mandžukić, Sosa, Strinić, Subašić

4 - Ćorluka, Ivanušec, Pivarić, Šutalo

3 - Badelj, Brekalo, Ćaleta-Car, Pjaca, Stanišić, Sučić

2 - Barišić, Pongračić

1 - Baturina, F. Bradarić, Jakić, Jedvaj, L. Kalinić

Linker
28. lipanj 2024 22:42