TOM DUBRAVEC Cropix
OPET U AKCIJI

Hrvatska čeka protivnika, bivši Vatreni podijeljeni oko ždrijeba Lige nacija: ‘Samo ne njih...‘

‘Dvije utakmice su zajamčene, jedino mi nije jasno zašto je tako malo odmora između polufinala i finala‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. siječanj 2023. 07:23

Dvojicu bivših Vatrenih, Gorana Vlaovića i Juricu Vranješa, pitali smo koga bi željeli za protivnika Hrvatskoj u polufinalu Lige nacija na lipanjskoj završnici četvorice uoči današnjeg ždrijeba (11 sati). Odgovori su bili oprečni. Vlaović bi htio Italiju, a Vranješ samo nju ne želi.

- Sve su reprezentacija jake, ali najradije bih izvukao Italiju - rekao je Vlaović, brončani napadač sa Svjetskog prvenstva iz Francuske 1998. godine. Dodao je:

- Talijani su 2021. godine bili prvaci Europe, ali čini mi se da nam najviše odgovaraju. I kroz povijest, ali i sada. Druga opcija bi mi bila Nizozemska, koja me apsolutno nije fascinirala na Svjetskom prvenstvu. Najmanje bih volio u polufinalu Španjolce. Nisu ni oni oduševili u Kataru, međutim, vrlo su mlada i potentna momčad, koja će vjerojatno kroz nekoliko godina biti u vrhu svjetskog nogometa.

Kako Vlaović vidi Hrvatsku? Najave sežu do zlata...

- Dečki neće doći na to natjecanje bez ambicija. Kao što neće niti ostale reprezentacije. Najave su apsolutno logične, to što su govorili ne treba shvaćati kao očekivanje da ćemo sigurno biti zlatni, nego kao njihovu veliku želju. Potpuno je normalno da imaju takvu planove, i izbornik i igrači žele se pokazati u najboljem svjetlu. Napravili smo veliku stvar na Svjetskom prvenstvu, osvojili još jednu medalju, što je nevjerojatan rezultat, posebno nakon drugog mjesta u Rusiji. Kontinuitet dobrih igara na velikim natjecanjima bi bilo itekako lijepo nastaviti, a već sam dolazak u polufinale je vrhunski rezultat. Tamo su četiri najbolje momčadi, pritom smo u skupini prije toga riješili Francuze koji su broj 1 zadnjih godina.

Je li netko po njemu prvi favorit?

- Teško je reći. Turnir se igra tek u lipnju, do tada će se puno toga događati. Igrači imaju brojne klupske obveze, neki će biti umorniji, puno će toga utjecati... Dvije utakmice su zajamčene, jedino mi nije jasno zašto je tako malo odmora između polufinala 15. lipnja i finala 18. lipnja. Na kraju sezone mogli su osigurati dan više. Svi osim Talijana koji nisu bili na Svjetskom prvenstvu imat će jako kompliciranu sezonu. No, finale će biti posljednja utakmica, čak će se i umor s obzirom na važnost zaboraviti - ustvrdio je Vlaović.

Jurica Vranješ u činjenici da Azzurri nisu bili na dva svjetska prvenstva vidi posebnu opasnost za protivnika koji će ići na njih, iako ima golemo povjerenje u Vatrene.

- Prije svega sve tri reprezentacije koje su nam potencijalni suparnici gledaju na Hrvatsku kao na ekipu koju bi bilo dobro izbjeći. Nakon svih uspjeha zadnjih godina. Kad se podvuče crta, ako bismo mogli nekoga izbjeći u polufinalu, najradije bih da je to Italija. Zato što nisu bili na dva svjetska prvenstva i žele se vratiti s uspjehom da osvoje Ligu nacija. Malo me je jedino strah tog njihovog inata. Iako, sve su tri momčadi prilično izjednačene po kvaliteti.

Je li čas da Hrvatska prvi put uzme zlato na velikom natjecanju?

- Nije to pretjerano hrabro očekivati jer od sve četiri reprezentacije koje će igrati na tom turniru najdalje smo dogurali i najviše pokazali u zadnja dva ciklusa za Svjetsko prvenstvo. Imamo pravo tako razmišljati. Po meni najveći smo favoriti za osvajanje prvog mjesta. Po onome što smo pokazali u Kataru, po tome koliko imamo homogenu reprezentaciju i kvalitetne igrače i stožer. S pravom se nadamo da ćemo biti pobjednici.

Nizozemska je domaćin...

- Je, ali ako pokažemo što znamo, a vjerujem da hoćemo, neću reći da ćemo bez problema biti prvaci, no sigurno je da se možemo nositi sa svakim. Favoriti smo protiv svakoga, a Talijane sam kao najopasnije izabrao jer se žele vratiti nakon neuspjeha. Zato bi bili neugodni - zaključio je Vranješ, koji je igrao na Svjetskom prvenstvu 2002. godine, a bio je u rosteru i 2006. godine.

Linker
14. travanj 2024 05:35