TOM DUBRAVEC/Cropix
POGLED TRI EKSPERTA

‘Hrvatska mora proći skupinu, ali najvažnije je da se on vrati, kakav god bio. Znamo što znači za Modrića‘

Evo kako Zoran Vulić, Tomislav Ivković i Robert Špehar komentiraju ždrijeb Europskog prvenstva
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. prosinac 2023. 10:53

Nakon ždrijeba skupina za Europsko prvenstvo, porazgovarali smo s tri hrvatska nogometna stručnjaka Tomislavom Ivkovićem, Robertom Špeharom i Zoranom Vulićem. Osim što su nam prokomentirali “hrvatsku skupinu”, saznali smo i što očekuju od Vatrenih u Njemačkoj iduće godine, predviđaju li dečkima Zlatka Dalića još jedan uspjeh, primjerice poput onih na posljednjim svjetskim prvenstvima u Rusiji i Kataru ili će možda biti skromnije, kako to obično biva kad je Hrvatska na skupu najboljih europskih reprezentacija.

- Dobili smo jako ozbiljne protivnike. Italija je aktualni europski prvak, brane titulu, Španjolci su klasično dobri i jaki, uvijek favoriti za visok plasman, Albanija je odigrala odlične kvalifikacije. Dakle, neugodna skupina, definitivno. Međutim, Hrvatska može svakome “zapapriti”. U ovoj našoj skupini nema favorita, možda malo Španjolska. Mi svakako imamo, da se tako izrazim, konja za trku i možemo proći skupinu - kaže u uvodu Tomislav Ivković.

Kakvu hrvatsku reprezentaciju očekuje na Europskom prvenstvu?

- Prvo očekujem da naša reprezentacija prođe tu tešku skupinu, a nakon toga sve je nepredvidivo. Za sve reprezentacije, ne samo za nas. Na Euru je krema svjetskog nogometa, svaka čast Argentini i donekle Brazilu, ali ostale momčadi iz top 10 su europske. Za mene je favorit Francuska, ali kad je Hrvatska u pitanju, vrlo je teško davati neke konkretne prognoze. Tek smo u prosincu, tko živ tko mrtav, tko zdrav tko bolestan do starta prvenstva - kaže Ivković.

Modriću treba momčad

A kakvog Luku Modrića vidi u Njemačkoj?

- Svakim danom, s obzirom na njegove godine, bit će mu sve teže. Da bi Modrić mogao dati sve od sebe, maksimum, kompletna momčad mora biti na najvišoj razini kako bi njemu bilo lakše. On će uvijek svoje napraviti, ali sve reprezentacije koje će igrati protiv nas vjerojatno će mu davati sve manje i manje prostora, jer je ključni igrač naše reprezentacije. Možda bi bilo dobro da bude malo povučen u veznoj liniji jer će tu imati više prostora. Ako će igrati previsoko, suparnički igrači će ga više stiskati.

Što će za Dalićevu vrstu na Euru značiti povratak Ivana Perišića?

- Upitno jest hoće li se vratiti ili neće. Stanka je ogromna. Ali poznavajući njega i njegov karakter, bilo bi fantastično da se vrati. Ako se vrati, on je po meni najbolji lijevi bek u reprezentaciji s obzirom na njegovo znanje, taktičku disciplinu i borbenost. Na poziciji lijevog beka može nam donijeti strahovito puno - zaključio je Ivković.

Robert Špehar očekuje da na Europskom prvenstvu Vatreni opravdaju status jedne od najboljih reprezentacija na svijetu.

- Teška skupina, stvarno teška... Možda i najjača skupina na Euru. Španjolci su uvijek jaki, a izdominirali su u svojoj kvalifikacijskoj skupini, baš su jaki. Italija se provukla, ali oni su europski prvaci, moćna reprezentacija, koja može biti u vrhu na svakom velikom natjecanju. Sad kad su se plasirali, sigurno će imati ogromne motive obraniti naslov prvaka Europe. Albanija se pokazala odličnom reprezentacijom u kvalifikacijama, dobri su, mogu iznenaditi svakoga. Međutim, i Hrvatska je jaka, dokazali smo to na svjetskim prvenstvima, tako da sam optimist, možemo proći ovi skupinu - kaže Špehar.

image
Jean Catuffe/dppi/zuma Press/profimedia

Drži da će Euro u Njemačkoj za Vatrene biti uspješan.

- Ne možemo pobjeći od toga da smo reprezentacija koju svi respektiraju. Sigurno ne idemo u Njemačku kako bismo tamo samo bili sudionici natjecanja. Treba proći ovu skupinu, a sve što se napravi pozitivno nakon toga bit će veliki uspjeh. Makar je, naravno, i uspjeh još jedan plasman na veliko natjecanje, to su velike stvari koje i mnoge velike nogometna nacije ne mogu stalno ponavljati - priča Špehar.

Ističe da je Dalić uveo dosta novih igrača u kvalifikacijskoj kampanji.

- Čak bih rekao da je i napravljena određena smjena generacije. Iako smo bili u problemu pred kraj kvalifikacija, vidjelo se da možemo.

Za kojeg se igrača nada da bi na Euru mogao biti najveće pozitivno iznenađenje u Dalićevoj vrsti?

- Luka Modrić! Ja mislim da će ovo prvenstvo odigrati kao da ima 16 godina. Mislim i da će sjajno prvenstvo odigrati Lovro Majer i Luka Ivanušec. Bitno jest i da nam napadači budu u formi, recimo, Budimir i Petković - zaključio je Špehar.

Zoran Vulić drži da će hrvatska reprezentacija biti iznimno motivirana na Europskom prvenstvu.

- Da smo tražili teže protivnike, ne bismo ih mogli pronaći. Ovo je po meni najteža skupina. Da, skupina je zaista teška. Međutim, Hrvatska se mora ponašati kao reprezentacija koja je bila druga i treća na svijetu posljednjih godina. Na tim svjetskim prvenstvima nitko nije računao na nas, a uzeli smo medalje, kao i u Ligi nacija, tako da Hrvatska, bez obzira na to što su nam u skupini Španjolci, Talijani i nezgodni Albanci, može dalje, može proći skupinu. Kako nama neće biti lako s njima, tako niti njima neće biti s nama - veli Zoran Vulić.

Dosta ovisni o zdravlju

Podvlači da će ova generacija u Njemačkoj biti iznimno motivirana.

- Pogotovo će biti motivirani naši stožerni igrači na čelu s Lukom Modrićem jer mislim da je to njegovo posljednje Europsko prvenstvo i da će on biti jedan od motora momčadi. Naravno, samo treba ostati zdrav do početka natjecanja. Treba vidjeti u kakvom ćemo sastavu igrati, dosta toga ovisit će o zdravlju igrača. Očekujem dobru Hrvatsku, prolazak skupine, a onda ćemo vidjeti. Iako smo svuda imali navijače uz nas, ovoga puta ćemo ih u Njemačkoj imati na svakoj utakmici više nego bilo koja druga reprezentacija, što također nije zanemarivo.

Može li Perišić nakon duge stanke, bude li spreman za Euro, biti prevaga?

- Najbitnije jest da se Perišić vrati! Normalno je da neće biti u optimalnom stanju jer će mu faliti utakmica i natjecanja. Međutim, u kakvoj god formi bude, krucijalno jest da bude u reprezentaciji. Znamo što Perišić uz Modrića znači našoj reprezentaciji dugi niz godina. Daj Bože da se prevarim, ali ipak teško da će igrati nakon tako duge stanke - zaključio je Vulić.

Linker
06. svibanj 2024 03:05