Martin Erlić zaustavlja Karima Benzemu

 Nsjsport/Shutterstock Editorial/Profimedia
NOVI VAL

Jarni: Ti dečki su već istisnuli senatore; Šimić: Ne podcjenjujem Ligu nacija, ali SP je nešto drugo!

Dvojac velikana hrvatske reprezentacije analiziraju gužvu na stoperskim pozicijama
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. lipanj 2022. 23:06

Možemo sad pričati i pisati što god hoćemo, ali tko je mogao očekivati ili gurati ruku u vatru da će nova hrvatska obrana zastaviti dansku i francusku invaziju?

Nakon što je Dalić protiv Austrije isprobao duet stopera Ćaleta-Car - Pongračić, što je završilo loše i zvižducima, protiv Danaca i Francuza aktivirao je "paket" Erlić - Šutalo, iz mlade vrste je povukao Stanišića, a Juranoviću dao maksimalnu priliku. Nitko ovim dečkima nije mogao ništa. Benzema, Mbappe, Eriksen... Ostali su "suhi", Vatreni nisu primili pogodak na dva zahtjevna gostovanja. Izbornik Dalić mogao se samo kupati u zadovoljstvu. Dobio je mlade snage za najveća dostignuća, nismo sigurni da je i on tako nešto mogao zamisliti.

I, što sad? Jesu li mladi dečki istisnuli starije? Moraju li se Vida, Lovren ili Vrsaljko plašiti za svoj reprezentativni status? Što bi Dalić mogao učiniti na Svjetskom prvenstvu? Ne smijemo smetnuti s uma da je tu još i Joško Gvardiol, još jedan stoper najvećih kapaciteta i mogućnosti.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

O svemu tome porazgovarali smo se slavnim bivšim hrvatskim reprezentativcima, Robertom Jarnijem i Darijom Šimićem.

- Svaka čast ovim dečkima koji su odigrali - super. Posebno bih istaknuo Juranovića, koji je odigrao četiri utakmice, a od toga dvaput nije igrao na svojoj poziciji. Ukupno, naša zadnja linija je djelovala nevjerojatno sigurno - kaže nam za uvod Jarni.

Veli da u cijeloj priči postoji jedan faktor koji je posebno bitan i treba ga istaknuti...

- Igrali smo protiv jakih Danaca i svjetskih prvaka Francuza. Zbog te činjenice bio je prisutan ogromni motiv. Ti dečki su pokazali da u sebi imaju kvalitete za najveće dosege i da to mogu. Sad je samo pitanje kako će igrati u svojim klubovima i kako će se ponašati kad opet dođu u reprezentaciju, hoće li opet protiv Danske i protiv Austrije u Ligi nacija biti na takvoj razini? Ako opet tako odigraju, onda je to - to. A ja sam već sad siguran da će opet odigrati na najvišoj razini kao, recimo, protiv Francuske u Parizu. Erlića nisam previše poznavao, ali zaista me ugodno iznenadio. Igra s fantastičnom sigurnošću i samopouzdanjem. Isto kao i Šutalo. Stanišić, recimo, nije igrač koji će kretati po boku naprijed poput Juranovića, ali je iza čvrst, dobro se postavlja. Zaista, u obrani smo - fantastični.

Mogu li ti mladi dečki istisnuti starije, naše obrambene senatore? Jesu li ih već možda sad istisnuli?

- Držim da su ti mladi dečki već istisnuli naše senatore! Po meni definitivno jesu. Siguran sam da ovo što su pokazali nije bilo slučajno. Može ti se jednom poklopiti, ali dva-tri puta ne može. Ovi dečki, o kojima smo pričali, pokazali su da imaju tu kvalitetu za najviše dosege. Sad je samo stvar da se uvijek prije svake utakmice pripreme i sami sebe motiviraju.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Kad se radi o odlasku mladih obrambenih snaga na Svjetsko prvenstvo u Katar, Jarni je rezolutan...

- Dalić ih svakako treba povesti u Katar, bez ikakvog razmišljanja! Pretpostavljam da će to i učiniti. Kad ima takve mlade igrače vrhunske kvalitete, zašto ih ne bi vodio? Imamo sjajne mlade dečke u obrani, to trebamo iskoristiti - zaključio je Jarni.

A što kaže bivši veliki stoper Dario Šimić?

- Sve ove mlade dečke o kojima pričamo doživio sam jako dobro. Konačno, svi smo vidjeli njihovu kvalitetu. Naravno, nisu to nepoznati igrači da bi sad mi svi skupa trebali biti super iznenađeni. Juranović je, konačno, već dosta etabliran, Stanišić, Erlić i Šutalo igraju u odličnim klubovima, na visokim razinama. Dakle, oni su već potvrdili kvalitetu. U sljedećih desetak godina na njih možemo računati - kaže Šimić.

Kad smo ga pitali hoće li ti dečki iz nacionalne vrste gurnuti sa strane naše dosadašnje glavne igrače na tim pozicijama, Šimić će kazati sljedeće...

- Moje je mišljenje da se mlađi i stariji moraju nadopunjavati. Bit će puno reprezentativnih i klupskih okršaja, velikih izazova za sve njih. Hrvatska baš nema puno igrača da bi se bilo koga od vrhunskih trebala odreći. Jasno, sad je sve na izborniku Daliću, koji treba donijeti adekvatne odluke. On je taj koji treba vidjeti tko će biti u kakvoj formi prije nego što starta Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Šimić će kazati još nešto...

- Znate i sami, utakmice kakve se igraju na Svjetskom prvenstvu, one ključne utakmice, nešto su drugo od igranja, recimo, u Ligi nacija. Niti u snu, naravno, ne podcjenjujem Ligu nacija, ali velika natjecanja su ipak neka druga priča. Naši stariji igrači sigurno imaju svoj status i određeni kredit. Ne može se to preko noći zaboraviti i izgubiti. Ne mogu govoriti u Dalićevo ime i pogađati što će napraviti. Najbitnije jest u svemu da su naši dečki pokazali kvalitetu i sve nas uvjerili da imamo igrače za budućnost - zaključio je Šimić.

Linker
22. travanj 2024 20:07