REUTERS/Antonio Bronic
VRUĆA TEMA

JE LI JEDAN OD NAJBOLJIH DINAMOVIH IGRAČA ZAUVIJEK IZGUBLJEN ZA VATRENE? Počela je utrka s vremenom, Španjolac mora dobiti državljanstvo u roku 6 dana

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. listopad 2018. 17:17

Dani Olmo dobio je poziv koji je dugo čekao. Izbornik U-21 reprezentacije Španjolske Luis de la Fuente pozvao ga je na dvije kvalifikacijske utakmice koje mlada Furija igra protiv Albanije i Islanda. Olmo je već igrao za Španjolsku, osam puta odijevao je dres U-17 reprezentacije.

Kao što znate, često se u posljednje vrijeme govorilo i pisalo da bi Olmo, kad stekne uvjete, mogao danas-sutra igrati za Hrvatsku, što se, naravno, odnosi na A selekciju. Je li ovaj poziv zapravo znači da je ta priča gotova, da će se Olmo sad definitivno odlučiti da svoju nogometnu karijeru - ako bude uspješna, u što nitko ne sumnja, te ako dobije poziv u A selekciju - nastavi kao španjolski reprezentativac? Odgovor je - da! Zapravo, ovisi o tome hoće li Olmo do 11. listopada dobiti hrvatsko državljanstvo!

Jer ako ga ne dobije, a odigra i minutu za mladu reprezentaciju Španjolske, onda više nikada neće moći igrati za Hrvatsku. Ukoliko ga pak dobije, onda bez obzira što nastupi za mladu Furiju, može u budućnosti igrati za Hrvatsku. Takvi su propisi.

BRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 04:  Adrien Trebel of RSC Anderlecht tackles Dani Olmo of Dinamo Zagreb during the UEFA Europa League Group D match between RSC Anderlecht and Dinamo Zagreb at Constant Vanden Stock Stadium on October 4, 2018 in Brussels, Belgium.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

- Dani zaslužuje biti u mladoj reprezentaciji Španjolske, što je ovaj poziv i potvrdio. U toj selekciji igraju igrači Reala, Barcelone, Seville, Espanyola... Međutim, Olma je izbornik jednostavno morao pozvati s obzirom na to da u Dinamu igra na visokoj razini. Olmo je sretan je zbog tog poziva - kaže Andy Bara, njegov zastupnik i čovjek koji ga je iz Barcelone doveo u Dinamo.

Naravno, Olmo dosad nije bio pozivan, pa je pitanje koliko ga španjolski izbornik uopće poznaje te hoće li dobiti minutažu.

- Ova pozivnica je i pohvala Dinamu, koji je s Olmom napravio vrhunski posao, u Maksimiru se sjajno razvijao.

Dakle, ako dobije minutažu, a ne dobije hrvatsko državljanstvo u sljedećim danima, priča Olma i Hrvatske je zaključena.

- Naravno, ne mogu govoriti u njegovo ime. Ali siguran sam kad bi Dani dobio hrvatsko državljanstvo, a u budućnosti dobio i poziv u Vatrene, da bi ga to uzdrmalo, on Hrvatsku jako voli. Čak bih kazao da mu Hrvatska nije “druga domovina”, nego prva. On je tu došao s 16 godina, on je svoje najljepše nogometne i one druge dane proveo u Hrvatskoj. Tu su svi njegovi prijatelji. Za četiri-pet godina će u A reprezentaciji biti nositelji momci koji su “njegovi”, Sosa, Moro, Majer...

Soccer Football - Europa League - Group Stage - Group D - GNK Dinamo Zagreb v Fenerbahce - Maksimir Stadium, Zagreb, Croatia - September 20, 2018  Dinamo Zagreb's Dani Olmo celebrates scoring their fourth goal with Petar Stojanovic            REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Bara je želio kazati i ovo...

- Njemu je jako teško o tome pričati, jer mu se ništa službeno oko mogućnosti igranja za Hrvatsku nije dogodilo. Drukčije bi bilo kad bi imao hrvatsku putovnicu u rukama. Jer čudno je to kod nas, netko iz nekog “desetog” sporta, koji malo tko gleda, dobije putovnicu za “nekoliko” dana, a on čeka već mjesecima. Neki potpis od nekog čeka četiri mjeseca...

Vidjet ćemo kako će se sve dalje razvijati, ali Olmo je u ovom trenutku - ako ga španjolski izbornik barem jednu minutu gurne u igru, a ako mu hrvatska administracija ne dopusti upis u hrvatsko državljanstvo - definitivno otišao iz svih mogućih hrvatskih reprezentativnih planova.

Linker
02. svibanj 2024 22:41