Tomislav Rukavina, izbornik U-17 reprezentacije
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
NIŠTA OD ELITNOG KOLA

Jesmo li u Srbiji doživjeli debakl? ‘Pa koliko su takvih utakmica izgubili Lovren, Ćorluka, Tudor...‘

Pogled sa strane otkriva detalje kiksa naše U-17 nogometne reprezentacije u Staroj Pazovi.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. listopad 2021. 20:16

Mlada hrvatska U-17 reprezentacija koju vodi izbornik Tomislav Rukavina nije se uspjela plasirati u elitno kolo kvalifikacija za Europsko prvenstvo iduće godine u Izraelu. Na turniru u Staroj Pazovi naši mladići nisu dohvatili jedno od prva dva mjesta u skupini, na kraju su završili treći, pobijedili su samo Lihtenštajn (3:0), dok su izgubili od Bugarske (0:1) i domaćina Srbije (0:1).

Ne ide baš uvijek

Nije baš uobičajeno da naše mlade selekcije posrnu već na prvom koraku kvalifikacija, pa smo zato pitali naše iskusne stručnjake Iliju Lončarevića i Martina Novoselca trebamo li biti zabrinuti?

- Vidite, nisam mjerodavan za ocjenu turnira u Staroj Pazovi jer ne poznajem tu selekciju. Međutim, sasvim je normalno da se pojave generacije koje tog trenutka nisu spremne odgovoriti zahtjevima na koje smo navikli. Znamo, mi bismo htjeli da uvijek budemo lijepi, ljepši, najljepši. To baš neće ići uvijek - kaže nam uvodu Lončarević.

image
Ilija Lončarević
VOJKO BASIC Cropix

Misli da sve odgovore drži izbornik Tomislav Rukavina, ali podvlači...

- Ne vidim razloga za bilo kakvu paniku. Ne treba sad patiti što je ova generacija odmah ispala u kvalifikacijama. Treba vidjeti kako igrači izgledaju kad završavaju svoj razvoj, svoje školovanje. Tad se treba vidjeti što se napravilo. A to će se vidjeti kad ti mladi igrači stignu do svoje 19. ili 20. godine. Kad imate igrače od 17 godina, to je zapravo prijelazno razdoblje. Moramo izabrati najbolju djecu u Hrvatskoj ili dijaspori, pa onda vidjeti kakva nam je budućnost. Jedna generacija ne može poremetiti kontinuitet kvalitetnog rada. A mi radimo kvalitetno. Možemo kazati da nam je žao i krivo što su ti mladi dečki ispali odmah u prvom krugu, ali nije to ništa spektakularno ili zabrinjavajuće - zaključio je Lončarević.

Na istom tragu je i Martin Novoselac, čovjek koji je veliki dio svoje karijere proveo u odgoju mladih selekcija Hrvatske, koji je svojevremeno bio glavni čovjek za mlade u HNS-u, konačno i izbornik te U-17 selekcije...

- Uče mladi i kad gube. Pa, koliko smo mi utakmica izgubili, recimo, s Lovrenom, Ćorlukom, Tudorom... A oni su postali svjetski igrači. Stvaranje igrača je dugogodišnji proces. Moraju se i gubiti utakmice da se prođe škola. Najvažnije u tom procesu jest da danas-sutra isplivaju neki igrači za A reprezentaciju. Tako to funkcionira - kaže nam Novoselac.

Veli da su i ovakva ispadanja u kvalifikacijama normalna...

- Radi se tu o mladim dečkima, događaju se takve stvari, nema potrebe za bilo kakvom zabrinutošću. Izbornici tih mladih selekcija u prvom planu trebaju imati razvoj mladih igrača, kako bi u budućnosti njih dvojicu ili trojicu doveli do najbolje vrste. Onda je to sjajno s obzirom na selektivnu bazu koju mi imamo. A naša A reprezentacija, kao što znamo, stalno je prisutna na europskim i svjetskim natjecanjima. To je bit svega, razvoj igrača, a ne rezultati u kvalifikacijama ili općenito rezultati u tim dobnim kategorijama. Naravno, ljepše jest kad su dobri, kad se pobjeđuje, ali u načelu to nije bit tih natjecanja.

image
Tomislav Rukavina, izbornik U-17 reprezentacije
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Nužno je strpljenje

Novoselac zaključuje...

- Kad se sjetim svojih vremena, onda često puta u tako mladim kategorijama nije izgledalo da ćemo na koncu imati igrače svjetske kvalitete. A na kraju su postali klase. Trebalo ih je puno puta istrpjeti, bilo je kikseva, nenadanih poraza. Izbornici mladih kategorija moraju biti strpljivi i razvijati igrače. Tada će i rezultat stići onda kad je najpotrebnije - u seniorskoj konkurenciji.

Linker
02. svibanj 2024 07:58