Ioannis Kousoulos, Ante Budimir, Luka Modrić i Pieros Sotiriou
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
BLIJED DOJAM

Još jedna doze psihičke torture: Bilo bi pogubno ako bi se u ovakvom izdanju pojavili na Euru u Londonu

Pobjeda i Pašalić jedine su dobre vijesti. Bili smo prespori, površni, neprecizni...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. ožujak 2021. 13:31

Sad treba matirati i Maltu, a onda napraviti pravu igru za Euro jer u Londonu se ne smijemo pojaviti u izdanju kakva gledamo zadnjih godinu dana. To bi bilo pogubno.

Nakon frustracija u Ljubljani Hrvatska je ipak krenula, Zlatko Dalić ponio je s Rujevici torbu s tri boda i kvalifikacije poprimaju normalnije konture. No, to je jedina dobra vijest. Mario Pašalić napravio je točno što je izbornik očekivao, kao vrstan skakač prijetio je s pozicije drugog centarfora i donio pobjedu. Svojim prvim golom u službenim susretima za nacionalnu vrstu skinuo je bravu s ciparskog bunkera i mogli smo kliknuti "Heureka“! No, danas smo samo zadovoljni, a nikako nismo i sretni. Bila je to još jedna doza psihičke torture koju su nam priredili hrvatski reprezentativci, bez razrješenje i olakšanja sve do finiša "mučionice".

Pomalo umiruje spoznaja da nikad Hrvatska nije igrala bajno protiv reprezentacija koje odbijaju izaći na otvoren boj i u rovovima čekaju sudbinu. Ako bi nas to trebalo tješiti… Morat će poraditi na tome je ovo su kvalifikacije u kojima će biti obilje sličnih zadaća.

Ciprani su se zbili u dva bloka, s petoricom pokrili teren u obrani po širini, u Rijeku nisu došli igrati nego se boriti ne bi li preživjeli. Njima lopta nije trebala, najradije bi je probušili, ali bili su dobro organizirani u ideji da unište igru. Hrvatska je bilo prespora u reakcijama, a u predaji lopte i nerijetko nedovoljno točna. Površnost u odrađivanju zadataka i manjak energije u izvedbi ograničavaju domete.

Srećom, gol je pao u savršenom trenutku u 40. minuti. Nije to bio susret koji bi nas napunio optimizmom, ali to u krajnjoj liniji nije ni presudno jer hrvatska reprezentacija ne dokazuje se s Ciprom, to mora činiti u puno jačim utakmicama, a s ovakvim suparnicima poslove obaviti suverenije. Pašalić je jedini pojedinac koji je mogao popraviti stanje dionica na Dalićevoj burzi, ne vrijedi to ni za koga drugoga.

Od listopada i domaćih 2:1 sa Švedskom u Ligi nacija konačno imamo pobjedu Hrvatske. Dalić lakše diše jer serija bez trijumfa protegnula se na pet dvoboja, od toga su bila četiri poraza. Bit će to paklene kvalifikacije do zadnje utakmice, pogotovo što nije ugodno od starta biti u manjku za vodećom Rusijom.

Linker
26. travanj 2024 13:53