Ivan Strinić

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
SREBRNI VATRENI

‘Kad bih još jednom mogao zaigrati za Hrvatsku, bilo bi to - danas! Ali ovim dečkima se sve posložilo‘

‘Uvijek smo najbolji kad je najpotrebnije. Poljud? Svaka čast svima, ali ovo je nešto drugo...‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. studeni 2021. 08:10

Ivan Strinić još se nije službeno oprostio od nogometa, ali naravno, prati, nogomet, reprezentaciju posebno.

- Da, službeno još nisam objavio oproštaj, ali ne razmišljam previše o tome, ne razbijam glavu. Ako štogod uleti, dobro, ako ne, opet dobro. U svakom slučaju, bit ću u nedjelju na Poljudu, naravno - priča Strinić, jedan od naših 'Srebrnih', jedan od aktera one utakmice s Rusima na Mundijalu. Kako bi mogao zaboraviti taj dvoboj?

- Bilo je teško, ali na kraju uspješno. Pun stadion, veliki dio navijača na njihovoj strani, to ih je nosilo. Gubili smo, okrenuli, oni se vratili, na kraju ti penali... Ma, pamtit ću uvijek tu utakmicu, naravno. Još jedan dokaz kako su Rusi dobra, čvrsta reprezentacija, nije ih lako slomiti.

Baš smo htjeli pitati. Nikad ih dosad nismo pobijedili u 90 minuta, osim u jednoj prijateljskoj utakmici. A uvijek nam se i prije i poslije susreta čini da smo bolji, da smo ih nadigrali, da su nam se provukli?

- Slažem se, dojam je i sad da smo bolji, da imamo više kvalitetnih igrača. Međutim, ne zaboravimo, Rusi su velesila, imaju široku bazu igrača, uvijek imaju adute da budu ozbilljna reprezentacija. I sad su dobri, Karpin ih je posložio, ne očekujem na Poljudu laku utakmicu i jednostavnu pobjedu. Ali, vidim puno dobrih stvari kod nas zbog kojih sam optimist.

image

Ivan Strinić

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Koji su to detalji koji ga čine optimistom?

- Vidi se da Hrvatska raste, da igra sve bolje. Naglašavao sam i ranije da ne treba očekivati nakon Mundijala da će sve ići glatko, stvari su se mijenjale, došli su novi igrači i trebalo je neko vrijeme da stvari sjednu na svoje mjesto. Čini mi se da se sad sve posložilo, ovi mladi koji su došli, donijeli su svježu krv, svi su se jako dobro uklopili, Hrvatska sad već u kontinuitetu igra dobro. Uz to, vidim da je u momčadi opet odlična kohezija, pozitivna atmosfera. A i ne zaboravimo, Hrvatska je uvijek najbolja kad je potrebno, kad visi mač nad glavom, uvijek nađemo put do pobjede.

Kakav bi Strinić bio Splićanin kad ne bi istaknuo i Poljud kao adut?

- Svakako, to što se igra na Poljudu jest najbolja stvar. Svaka čast svima, Zagrebu, Osijeku, Rijeci..., ali siguran sam da će atmosfera na Poljudu biti najbolja za ovakvu utakmicu i da će nas gurati do pobjede. Igrao sam i ja na Poljudu za reprezentaciju, znam kako to izgleda, ali, istina, nisam igrao ovako važnu utakmicu pa mogu pretpostaviti kakav će biti spektakl.

Znači, da može sad birati da odigra još jednu utakmicu za Hrvatsku bi li to bila baš ova s Rusima?

- Svakako, bila bi ta! Iako, nije baš izvjesno da će se dogoditi, haha.

Samo da ta euforija i miris spektakla ne postanu uteg, pritisak na leđima Hrvatske. Znalo se i to događati?

- Istina, dosta je mladih igrača u našoj reprezentaciji, ima onih koji još nisu igrali takvu utakmicu u takvoj atmosferi. Međutim, vjerujem kako će ipak sve na kraju biti pozitivno, kako ćemo napokon pobijediti Ruse u 90 minuta i svi zajedno proslaviti.

Umjesto Strinića u tom je četvrtfinalu ušao Josip Pivarić. Današnji Lokomotivin igrač, također, očekuje da u Splitu Rusija potpiše kapitulaciju.

- Ma, očekujem što i svi, pobjedu! Očekujem da ćemo odigrati pravu, odličnu utakmicu i pobijediti - prepun je optimizma Pivarić, koji temelj za svoju tezu vidi baš u visokoj pobjedi protiv Malte (7:1).

- Ne možeš danas nikome dati sedam komada, niti niželigaškom klubu, zato ta pobjeda sigurno nešto govori. Premda, treba reći i da Rusija zabila šest Cipru, što je isto tako poruka da se radi o ozbiljnoj reprezentaciji.

Opet, dojam je da je Hrvatska prošla krizu koju je imala nakon SP-a, da igramo sve bolje?

- Sve je prema očekivanjima. Nije moglo proći bez tih slabijih rezultata i izvedaba, logičan je to put u nogometu. Da, raduje me kad vidim kako igramo u zadnje vrijeme, vidim i pravu atmosferu u momčadi, sve su to pozitivne stvari. Ali, naravno, utakmica s Rusijom bit će konačan sudac, rezultat će reći koliko smo dobri.

image

Josip Pivarić

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Vratio je i Pivarić film u 2018. i Soči, jesmo li tada malo podcijenili Ruse? Odnosno, jesmo li se prerano radovali kad smo vidjeli da nećemo igrati sa Španjolskom?

- Ha, ne bih to nazvao podcjenjivanjem. Ali, ajde, recite mi, tko bi bio lud da radije igra protiv Španjolske nego protiv Rusije!? Naravno da smo bili zadovoljniji kad smo vidjeli da ćemo igrati s njima. A da je bilo teško, bilo je, oni su dobra reprezentacija, uvijek to govorim. Vodili su pa smo mi poveli, vratili su se, baš nije lako pobijediti, imaju karakter, ne odustaju. Možda mi i nismo odigrali neku veliku partiju tada, zapravo, sve utakmice na Mundijalu bile su takve, teške, neizvjesne. Međutim, imam dojam da ni u jednom trenutku nismo protiv Rusa gubili kontrolu, čitavo vrijeme smo osjećali da smo bolji, da ćemo pobijediti. Na kraju i jesmo, na najteži način, ali dobro.

Valjda će nam sad ipak biti lakše?

- Vjerujem, nadam se da hoće, da ćemo ih u Splitu konačno pobijediti u 90 minuta. Najbolje da je ovako, uvijek sam spokojniji kad smo u takvoj situaciji, kad moramo pobijediti, kad imaš samo jedan izbor - pobjedu. A ne da možemo kalkulirati, pa imamo još dvije utakmice do kraja, pa možemo bod... Ne možemo, moramo pobijediti i to je super, siguran sam da će tako i biti. Koliko god nogomet bio nepredvidljiv.

Linker
29. travanj 2024 08:49