Andrej Kramarić

 FRANCK FIFE Afp
ISKUPLJENJE U SPLITU

Kramarić izborio i zabio penal za bod, odlična predstava Vatrenih u spektaklu na Poljudu

Gorak okus nakon Austrije Hrvatska je isprala u čarobnoj atmosferi.
Piše: Jurica Radić, Sportske novostiObjavljeno: 06. lipanj 2022. 22:39

HRVATSKA - FRANCUSKA 1:1 (Kramarić 83'-11m / Rabiot 52')

Split - Stadion Poljud. Gledatelja 31.500. Sudac; Marco Guida (Italija)

HRVATSKA: Livaković, Juranović, Erlić, Vida, Barišić, Brozović, Modrić (od 79' Sučić), Kovačić (od 79 Vlašić), Majer (od 62' Pašalić), Budimir (od 69' Kramarić), Brekalo (od 62' Oršić). Izbornik: Zlatko Dalić

FRANCUSKA: Maignan, Pavard, Saliba, Kimpembe, Diaby (od 79' Clauss), Tchouameni (od 62' Kamara), Guendouzi, Rabiot, Digne, Nkunku, Ben Yedder (od 62. Griezmann). Izbornik: Didier Deschamps

Žuti kartoni: Vida (21' preoštra igra), Kimpembe (84' p.i.)

U reprizi dvoboja suparnika iz moskovskog finala remi na Poljudu, po bod svakome u drugom kolu Lige nacija. Na kraju ravnopravna podjela bodova, ali Hrvatskoj i dalje ne leži Francuska. Nakon devet utakmica imamo tri remija i šest poraza, još uvijek bez pobjede.

image

Statistika dvoboja Hrvatske i Francuske

SOFASCORE

Statistika: SofaScore za SN

Prvo poluvrijeme ponudilo je pozicijski nogomet s po jednom velikom prigodom sa obje strane. Premda je Hrvatska pokazala više želje, ostali su Vatreni bez konkretnosti u završnici. Kako su izbornici najavili, tako su i krenuli. Dalić sa Erlićem i Vidom na stoperskim pozicijama te Brekalom i Majerom kao krilnim napadačima uz središnjeg špica Budimira.

image
FRANCK FIFE Afp

S druge strane Didier Deschamps je šansu ponudio Maignanu na vratima, te Ben Yedderu i Nkunkuu u špici. Mbappe, Benzema i Griezmann su ostali na klupi zajedno sa Llorisom. Ali, Deschamps se vratio na igru sa četvoricom u zadnjoj liniji, U odnosu na utakmicu s Danskom promijenio je i sustav i ljudstvo, ali nije krenuo ofanzivno. Dapače, u prvim minutama branila se Francuska na Poljudu. Hrvatska je ušla u dvoboj motivirana, s bitno većom dozom agresije.

Ali, kako to već biva sa kvalitetnim momčadima, brzo se dignu iz podređenog položaja. Francuzi su prvi ozbiljnije zaprijetili, odahnuli su Vatreni u 12. minuti kada je Juranović glavom odnio loptu iz peterca nakon opasnog ubačaja Diabyja s desne strane. Već u protunapadu, uzbuđenja i pred Maignanom gdje je Saliba klizećim startom odnio loptu ispred natrčalog Budimira.

image

Ante Budimir

ANTE CIZMIC Cropix

Pet minuta kasnije, najbolja šansa prvog dijela za Kockaste. Najbolji čovjek Vatrenih u prvom dijelu, Mateo Kovačić, poslao je loptu Budimiru u prostor, izašao je ovaj sam pred Maignana, ali ušao je Kimpembe u blok, pa onda i Maignan spasio. Salve zvižduka primio je sudac Guida u 25. minuti nakon što je Saliba na 20 metara od vrata srušio Kovačića. Novu spornu situaciju bilježimo u 30. minuti kada je nakon dvoboja s obranom Les Bluesa ostao ležati Majer na 22 metra od vrata Maignana.

U kontri je Francuska čak i zatresla mrežu, ali opravdano je odmah poništen pogodak, jer je strijelac Nkunku bio u zaleđu koje je signalizirao pomoćnik Ciro Carbone. Francuzi su svoju najbolju prigodu ponovno kreirali preko lijeve strane obrane Vatrenih. Diaby je u 39. minuti pobjegao po boku, izašao iskosa sa desne strane sam pred Livakovića koji je tijelom ušao u šut spasivši svoju mrežu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Nije dugo trebalo da se otvori utakmica, nakon sedam minuta drugog dijela Francuzi su pobjegli po desnoj strani hrvatske obrane i Rabiot je iz trećeg gostujućeg udarca prema vratima promijenio rezultat u 0:1. Nakon vodstva Les Bluesa reagirao je Dalić sa tri izmjene u sljedećih 15 minuta, promijenivši kompletni napad s Kramarićem, Pašalićem i Oršićem. Sa svježim snagama pokušavala je pritisnuti Hrvatska, ali iz skromnih pokušaja u sporoj igri izdvojio se tek udarac Modrića koji je u 71. ljevicom ispružio Maignana. Kako se kraj bližio podizali su Vatreni ritam, isplatilo im se u 83. minuti kada je s bijele točke poravnao Karmarić.

image
FRANCK FIFE Afp

Hoćemo pobjedu, hoćemo pobjedu, grmio je Poljud u zadnjih desetak minuta dvoboja. Nošena glasnim navijanjem Hrvatska je krenula po drugi pogodak, Vlašić je ponovno ispružio Maignana. Minutu poslije pogriješio je Juranović u ulozi zadnjeg igrača, istrčao je i Livaković, ali Griezmann iskosa sa lijeve strane nije pogodio praznu mrežu. Posljednju priliku za pobjedu, duboko u sudačlkoj nadoknadi, imao je Luka Sučić, no lopta je prošla pored desne vratnice.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je na Poljudu! Završilo je 1:1, Hrvatska je hrabrom predstavom u odličnoj atmosferi uzela prvi bod u ovosezonskoj Ligi nacija.

90+3' Sučić! Šteta, dobra Juranovićeva lopta na Sučića koji zamalo promašuje...

90' Četiri minute sudačkog dodatka, korner za Hrvatsku...

88' Uh, sada je bilo pakleno opasno pred našim vratima. Livaković je jedva sustigao jednu loptu koja mu je bila kratko dodana, no ona je ostala u terenu a Griezmann nije uspio pogoditi gotovo prazan gol.

image
FRANCK FIFE Afp

87' Vlašić! Kakva prilika, kako igra Niksi od ulaska! Kroz noge suparniku, puca, a Maignan to brani nevjerojatnom reakcijom.

85' Totalna ludnica na Poljudu, baš je eruptirao stadion, tribine su u ekstazi nakon što je Kramarić realizirao najstrožu kaznu.

83' GOOOOOL! Kramarić za 1:1. Neumoljiv je bio naš napadač, izjednačenje na Poljudu!

82' Ipak jedanaesterac! VAR je odlučio: Zaleđa nije bilo, Kramarić je srušen, Clauss koji je tek ušao ga je srušio i bit će kazneni udarac za Hrvatsku.

80' Zaleđe ili jedanaesterac? Nadali smo se da će biti jedanaesterac, već je sudac Guida pokazao na bijelu točku, a onda je dobio signal da je prethodilo svemu skupa zaleđe. Sučić nije pucao, a onda je u nastavku akcije Kramarić srušen nakon dobro podvaljene lopte Oršića... No, snimka se pregledaval.

79' Nove dvije promjene kod Hrvatske. Izlazi kapetan Luka Modrić uz gromoglasan pljesak s tribina Poljuda! Umjesto njega, u igru ulazi Luka Sučić. A Poljud će zapljeskati i zbog ulaska Nikole Vlašića, umjesto Matea Kovačića.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Kod Francuza, u igru će Clauss umjesto Diabyja, danas vrlo opasnog bočnog igrača,

76' Griezmann! Pogriješio je Vida, predao loptu u noge suparniku, Griezmann se nakon toga imao vremena namjestiti, pucao je, no Livaković je to pročitao i spasio vrlo izglednu francusku priliku za novi pogodak.

74' Traži poljudska publika od Francuza zvižducima da igraju kad imaju loptu u nogama. Podsjećamo, i oni su svoju prvu utakmicu izgubili, i to kod kuće od Danske (1:2) pa su im bodovi u ovom ogledu itekako bitni.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

71' Modrić! Sjajno si je iskreirao priliku, namjestio se na kakvih 20-22 metra od vrata i potegao lijevom nogom, no Maignan to boksa...

69' Umjesto Budimira sada u igru na Poljudu ulazi Andrej Kramarić.

67' I dalje se trudimo, i dalje se dolazi do kakvih 25-30 metara od Maignanova gola, no tu obično zastanemo. S Oršićem i Pašalićem Dalić će pokušati naći neku novu svježinu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

65' Bližimo se sredini drugog dijela, razliku zasad čini samo Rabiotov pogodak...

image
FRANCK FIFE Afp

63' Izmjene i kod Hrvatske, umjesto Majera ulazi Pašalić, a izaći će i Brekalo, ulazi Oršić.

62' Umjesto Ben Yeddera dakle, ulazi Griezmann, a Kamara mijenja Tchouamenija.

60' Francuska će klupa reagirati, za ulazak se sprema Antoine Griezmann. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Francuzi sada postaviti. Kod naših, u igru će Oršić i Pašalić.

57' Još uvijek nismo odgovorili, publika bodri Vatrene koliko god može... Lopta jest u nogama Vatrenih, no fali one prave kombinatorike u zadnjoj trećini terena.

image
ANTE CIZMIC Cropix

54' Pobjegao je Rabiot Juranoviću i poentirao, hoće li se Hrvatska vratiti u igru? Šteta za pogodak, obrana se držala dobro do ovih trenutaka.

52' GOOOOL! Rabiot je zabio, Francuska vodi! Probili su nam gosti lijevu stranu, Rabiot je nakon duplog pasa sa Ben Yedderom izašao sam pred Livakovića i nadmudrio ga za vodstvo gostiju.

51' Početak drugog dijela sličan kao i u prvom, lopta uglavnom na sredini terena. Sada je Brekalo ostao na lijevoj strani u zaleđu, mogao je biti i sviran prekršaj nad Budimirom nešto ranije...

49' Napravio je Majer sada dosta dobroga u fazi napada, ubacio s desne strane na Budimira, no nije je naš napadač uspio najbolje zahvatiti.

image
ANTE CIZMIC Cropix

48' Krenut će Hrvatska opet agresivno, opet ofenzivno, u nastojanju da zabije, da na početku nastavka iznenadi Francuze.

46' Počinje drugo poluvrijeme na Poljudu. Nema promjena u sastavima u odnosu na prvih 45 minuta.

POLUVRIJEME: Isteklo je prvih 45 minuta na Poljudu. Budimir u 18. za Hrvatsku, Diaby u 39. za Francusku mogli su zabiti. Nešto je ranije od te francuske šanse zabio Nkunku, ali bilo je zaleđe. Početni rezultat i dalje je aktivan na semaforu, možemo biti zadovoljni prezentacijom Hrvatske večeras.

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
TOM DUBRAVEC Cropix

image
TOM DUBRAVEC Cropix

45' Čeka nas još sudačka nadoknada od jedne minute.

42' Može li Hrvatska još nešto isproducirati pred odlazak na poluvrijeme? Zasad jedinu pravu šansu imali smo preko Budimira u 18. minuti...

40' Pucao je sada i Tchouameni, i to iz velike udaljenosti, i to je obranio Livaković. Bila su ovo ujedno prva dva udarca u okvir Francuza večeras.

39' Tražili su sada naši igranje rukom nakon što se lopta, ubačena od strane Juranovića odbila prema vrataru, nije sudac reagirao.

U istoj minuti - velika prilika za Francuze! Diaby se po desnoj strani probio iza leđa naše obrane, fantastično je to obranio Livaković!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

37' Utakmica je brza, žustra, dobra za gledanje. Hrvatska se ne brani, dapače, ima i perioda u kojima kontrolira igru. Duge lopte prema Majeru i Brekalu zasad ne pronalaze put do njih, a Budimir je dobro čuvan.

34' Fin ubačaj Modrića iz slobodnog udarca prema Vidi, viši je bio Kimpembe u skoku, ali bilo je i zaleđe.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

31' Gol, ali poništen! Zabio je Nkunku, ali pomoćni sudac je označio zaleđe. Možda je svemu prethodio i prekršaj, ali uvjerili smo se u TV-snimci da VAR neće imati posla... Ipak, Nkunku je krasno to zavukao, prebacio Livakovića... Rezultat se ne mijenja.

30' A sada, vjerovali ili ne, prvi prekršaj na utakmici za Francusku. Dosad nisu napravili baš ništa zbog čega bi sudac Guida zazviždao... A prije pet minuta je zaista i moglo biti faula nad Kovačićem od strane Salibe...

image
FRANCK FIFE Afp

28' Prekršaj naših, ovoga puta na Nkunkuu je to bilo, tražio je Francuz i žuti karton...

25' Opet zvižduci na Poljudu. Talijanski sudac Guida nije svirao prekršaj na Kovačiću, Saliba je po njegovom mišljenju sve napravio bez kontakta. Nekako nam se ne čini da je to bilo baš tako...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

24' Tchouameni je bio sada sam na drugoj stativi nakon jednog ubačaja pred hrvatski gol, no nije to bilo najpreciznije izvedeno pa samim time ni Livaković nije imao potrebu intervenirati.

22' Žuti karton sada je zaradio Domagoj Vida zbog starta nad Christopherom Nkunkuom. Igra je zaustavljena, francuskom se napadaču pruža liječnička pomoć.

image
ANTE CIZMIC Cropix

18' Budimir! Nevjerojatna, ogromna šansa! Kakva lopta Kovačića, nova podvala za Budimira, dvojica su bila na drugoj strani, ali Budimir se odlučio sam na udarac kojeg mu brani Maignan! Tražili su Majer i Brozović loptu.... Šteta! Nije realizirano!

16' Pokušava Hrvatska, nastojimo kombinatorikom iz sredine prema Brekalu ili Majeru nešto napraviti... Maločas je Modrić dobro uposlio Brekala, no ubačaj potonjeg ne prijeti gostima.

13' Sjajan prodor Kovačića, dobro dodavanje za Budimira, ali odbijeno je to u dobroj prilici za Vatrene. Da je bio malo brži, naš bi napadač nakon podvaljene lopte izašao jedan na jedan s vratarom Maignanom.

image
FRANCK FIFE Afp

12' Prva prilika! Diaby je ubacio s desne strane, prebacio je Barišića, a onda je Juranović u odsudnom trenutku reagirao i odbio loptu u korner ispred francuskih napdača.

10' Dugačak period igre u kojem Francuska ima loptu u nogama i kreće se sa strane na stranu u nastojanjima da destabilizira obranu Vatrenih.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

7' Prvi korner na utakmici, dobar ubačaj Modrića na Majera, ali volej igrača Rennesa nije bio odveć precizan.

5' Svaki puta kada su Francuzi s loptom u nogama u posljednjoj liniji čuju se gromoglasni zvižduci s tribina. Još nema konkretnijih akcija, lopta uglavnom putuje po zemlji, od noge do noge.

3' Jedna fina lopta na Juranovića, bila je malo prebrza, ali već smo poslali lagano upozorenje Francuzima. A onda je nedostajalo i malo sreće da Budimir dođe do lopte nakon jedne nepažnje gostujuće obrane.

2' Od samog početka dvoboja pun Poljud grlato potiče Vatrene na što bolju prezentaciju. Bit će ovdje nadigravanja, taktičkog i tehničkog, jasno je to vidljivo od samog starta.

20.45 Utakmica je počela!

>>> Modrićev 150. nastup

Luka Modrić odigrao je 150. utakmicu za hrvatsku A reprezentaciju. Kapetan Vatrenih debitirao je 1. ožujka 2006. godine s Argentinom u Baselu, a u ovih 16 godina igrao je s Hrvatskom na sedam velikih natjecanjem, od čega je najveći domet, dakako, bilo srebro sa svjetskog prvenstva u Rusiji prije četiri godine.

Modrić je uvjerljivi rekorder po broju nastupa za hrvatsku A vrstu, a usto je odigrao i 37 susreta za mlađe kategorije, tako da mu je ovo bilo 187. put da je odjenuo hrvatski dres na utakmici.

Luka je davno preskočio Darija Srnu koji je igrao 134 puta za Vatrene. Modrić ruši rekorde, a pitanje je gdje mu je kraj.

U povodu njegova današnjeg nastupa Poljudom se pred utakmicu proširio ogroman transparent, a dobio je i uokviren dres s brojem 150.

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
TOM DUBRAVEC Cropix

>>> Fotografija dvojice genijalaca, Modrića i Benzeme sa zagrijavanja

image

Karim Benzema i Luka Modrić na zagrijavanju

FRANCK FIFE Afp

>>> Navijači su stigli na stadion! Dapače, već je pun...

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix


>>> Francuzi su spremni

Krenuo je i navijački korteo prema Poljudu!

Video: Ante Čizmić / CROPIX


image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix

image
ANTE CIZMIC Cropix


>>> Vatreni još jednom na Poljudu! // piše: Dražen Antolić

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras će drugi put igrati susret Lige nacija na Poljudu. U jesen 2020. godine, tada bez gledatelja zbog pandemijskih uvjeta, na splitskom stadionu gostovao je Portugal i slavio s 3:2. Poljud je u zadnje vrijeme bio sretno mjesto za Vatrene, a vrhunac se dogodio pobjedom nad Rusijom i plasmanom na Svjetsko prvenstvu u Kataru. Taj je dan Zlatko Dalić plakao od sreće...

Vatreni su u novije doba u Splitu svladali Mađarsku, Sloveniju i Rusiju, a jedino s Portugalom nisu imali podršku s tribina. Dakako da se navijači iščekujući Francusku pitaju hoće li u gradu podno Marjana i u ponedjeljak biti sreća za hrvatsku reprezentaciju? Jasno, svima je od prvog časa jasno da eventualna pobjeda nad Francuskom ne može biti bitna kao nad Rusijom, ali puno bi značila za atmosferu, samopouzdanje i stanje na tablici, a imala bi i povijesnu dimenziju s obzirom na prethodna posrtanja...

>>> Još malo navijačke priče!

Navijanje se s gradskih ulica i trgova seli na Poljud, stigao je novi video sa splitske Rive

Video: Duje Klarić / CROPIX


>>> Stigli su sastavi za današnji dvoboj!

Kod Hrvatske, kreće Budimir umjesto Kramarića u špici napada, Brekalo je nacrtan lijevo, Majer desno iza njega. Stoperski par čine Erlić i Vida. Veznu liniju okupira "standardni trojac", a na vratima je Livaković.

S druge strane, čak 10 izmjena napravio je Didier Deschamps u odnosu na ogled prvog kola s Danskom. Samo je Aurelien Tchouameni "preživio" u početnom sastavu, sve je ostalo izbornik Tricolora promijenio... Nema Griezmanna, Mbappea, Benzeme...Nije to sve, vratila se Francuska na postavu s četvoricom u obrani, za razliku od pokusa protiv Danaca.

E sad, L'Equipe, kao i službena stranica Francuskog nogometnog saveza piše da će to biti 4-2-3-1 s Nkunkuom iza Ben Yeddera, a RMC Sport, kao što možete vidjeti, stavlja Nkunkua pored Ben Yeddera. Sitnice...

>>> Čitavog dana u Splitu vlada užarena navijačka atmosfera!

Više o uvertiri za dvoboj sa splitskih ulica i trgova pročitajte OVDJE.

Video: Duje Klarić / CROPIX


image
DUJE KLARIC Cropix

image
DUJE KLARIC Cropix

Linker
26. travanj 2024 08:19