JONATHAN NACKSTRAND Afp
IZBORNIK JE NA POTEZU

Može li Dalić vratiti poljuljani autoritet među igračima? Evo što mora napraviti da bi to napravio...

Djelovao je u nekim trenucima kao da je analitičar utakmice i stručnjak ‘sa strane‘
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. srpanj 2021. 17:12

Uvjerljiv je dojam da Rebićevo prozivanje izbornika nije izolirani slučaj negativnog stava prema Daliću unutar reprezentacije. Ono je samo objavljeno bez cenzure i rukavica, odnosno, s manje takta nego što su to neki drugi igrači učinili. Kada je prošle godine Bruno Petković pročitao izjavu izbornika o njegovoj (ne)spremnosti, jako se uzrujao i tražio je odmah pojašnjenja.

Andrej Kramarić je u medijima jasno poručivao izborniku gdje bi po njemu morao igrati, odnosno, da se ne vidi na klupi. Ivan Perišić je bio jedan od najžešćih kritičara igre nakon Češke, što logično ide i na dušu izbornika, koji je odgovoran da igrači pruže najviše na terenu. Nije ni Luka Modrić bio šutljiv nakon te utakmice, pa je između ostalog kazao “ušli smo potpuno neorganizirano u utakmicu sa Česima”…

Ono što je znakovito, na tragu tih stavova bio je i Zlatko Dalić. Izbornik je, štoviše, nakon svake utakmice, koja je bila predmet negativnih recenzija od strane medija i analitičara, čak bio i direktniji.

Pobjede sve pokrile

Djelovao je u nekim trenucima kao da je analitičar utakmice i stručnjak “sa strane”. Sve je to učvršćivalo dojam da ima podosta nerazumijevanja u odnosu momčadi i izbornika, a što se ne može svesti samo pod trenutno (ne)raspoloženje. Uostalom, Zlatko Dalić je još u ožujku pustio u javnost priču o tome kako mlađi igrači ne poštuju dovoljno starije igrače, bez da je potom, kad su mediji logično zagrizli za tu temu, jasno obrazloži.

Nju je dodatno podgrijao Dejan Lovren gotovo istim i nedorečenim stavom.

Kakvi su realno odnosi između mlađih (i svježijih u statusu) reprezentativaca s veteranima znaju samo oni. No, vidljivo je već iz te nerazjašnjene priče da povoda preispitivanju tih odnosa u svlačionici itekako ima. Tim prije što je i pred koji mjesec izbornik Zlatko Dalić jasno natuknuo da nema prave kemije u svlačionici…

Naravno, kad rezultat krene u negativne okvire, onda u javnosti sve nejasnoće postanu još kompliciranije, svako nezadovoljstvo djeluje kao velika ljutnja i svaka natruha negativnog događanja u taboru reprezentacije poprima obrise afere. Bilo je određenih napetih situacija i u Rusiji, ali kako to obično biva, pobjede su pokrile sva tinjajuća nezadovoljstva ili nesporazume.

Trener, da bi mogao kvalitetno upravljati s momčadi, mora imati punu kontrolu nad grupom. Neovisno koliko se neki igrač više ili manje slagao s trenerom, koliko je netko više-manje zadovoljan, samo u slučaju takvog autoriteta trener se može nametnuti igračima.

Zlatko Dalić, ako želi imati tu kontrolu stvari i uspješno voditi reprezentaciju, nema alternative bitnom snaženju tog autoriteta. Isti je sada poljuljan i nužno je da ga vrati jasnim i odlučnim potezima. Među inim potpunim uvođenjem reda u ponašanju i javnom istupu reprezentativne grupe.

Eurocast #22 s Ilijom Lončarevićem pogledajte u nastavku:

Linker
04. svibanj 2024 02:37