ANTE CIZMIC Cropix
‘VRIEME JE‘, DRUGI DIO

Nakon Gattusa, čeka se Zlatko Dalić: Ostaje li Ivan Perišić u hrvatskoj reprezentaciji?

Ako dobije pozivnicu za rujanske utakmice, senator tu čast može pripisati samo starim zaslugama
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 15. kolovoz 2024. 22:05

Od motivacijskog jinglea koji je preko noći osvojio medije, do posljednjeg pozdrava, apel "Ivane, vrime je" baš je loše ostario za samo godinu dana, i danas se već čita kao požurnica velikom nogometašu da spusti zastor na blistavu karijeru. Nakon što se neprijateljski razišao s Hajdukom, Ivan Perišić, naime, više ne kotira najbolje niti na mapi izbornika Zlatka Dalića. Ako dobije pozivnicu za rujanske utakmice nacionalne momčadi, senator "vatrenih" tu čast može pripisati samo starim zaslugama. Dalić je pobornik teze da se u reprezentaciju teško ulazi i iz nje jednako teško ispada.

Počinje nova kampanja

Početak nove kampanje u Ligi nacija iz perspektive naše nacionalne momčadi generalno je lako prikazati kao sajam unikatnih oldtimera, kojima se ne žuri u garažu i uporno se odupiru zubu vremena. Hrvatska, naime, u mini-ligu kreće utakmicama s Portugalom i Poljskom, što znači da nas u četiri rujanska dana čeka promenada ocvalih nogometnih velikana. Luka Modrić i Ivan Perišić protiv Cristiana Ronalda i Roberta Lewandowskog. Naravno, pod uvjetom da u sljedećih nekoliko tjedana ne bude iznenadnih lomova i neočekivanih rastanaka. Zasad niti jedan član tog elitnog kluba ne najavljuje oproštaj od međunarodnog nogometa, ali prema posljednjim informacijama, ipak nas čeka najmanje jedan dirljiv oproštaj, uz cvijeće za kraj. Marcelo Brozović u srijedu je objavio da se rastaje od reprezentacije nakon 99 nastupa.

"Ovo je sasvim sigurno moj posljednji Euro", objavio je Cristiano Ronaldo početkom ljeta, tijekom turnira u Njemačkoj, što znači da će do 43. rođendana ipak umiroviti dres, ali prethodno bi mogao još godinu ili dvije simultankom, u maniri Monda Duplantisa, podizati golgeterske granice bliže nebu (zaustavio se na 130 golova za Portugal). Hrvatska u Lisabonu gostuje 5. rujna.

Četiri dana kasnije, u zagrijavanju za 39. rođendan Luke Modrića, na Opus Arenu stiže Poljska s Robertom Lewandowskim u sastavu. Poljski stroj za golove za tjedan dana slavi 36. rođendan, ali ne želi odustati od reprezentacije, za koju je postigao 83 pogotka.

"Fizički se i dalje odlično osjećam, ne primjećujem razliku u odnosu na prethodne godine. Dogodit će se kada u srcu osjetim da je došlo vrijeme rastanka, ali ovo nije taj trenutak", otkrio je Lewandowski na startu Eura.

Tih lipanjskih dana rastanak od reprezentacije Ivanu Perišiću nije bio niti u najcrnjoj primisli. Nakon terapijske polusezone u Hajdukovu dresu (300 minuta u osam nastupa), on je na Euro stigao spreman za turnirske napore. U Njemačkoj više nije bio starter, ali je u dvobojima sa Španjolskom, Albanijom i Italijom skupio ukupno 134 minute. Najviše je odigrao protiv Albanije, kao starter upisao je 84 minute, dok je u preostale dvije utakmice ulazio kao džoker s klupe. Strijelac 33 gola za Hrvatsku ovaj put za sobom nije ostavio opipljiv učinak, ali jest glasinu da je stigao na prag tihog sukoba s izbornikom. Kuloarima se proširila priča da je, nezadovoljan na klupi, Perišić samog sebe preko reda uveo u igru protiv Španjolske. Tada je pri rezultatu 0-3 u 56. minuti zamijenio Budimira...

Zdrav, spreman i u natjecateljskoj formi, Ivan Perišić je i s 35 na leđima bez dvojbe najbolji krilni napadač u Dalićevu rosteru. Boljeg ne vidimo, što ne znači da Luka Ivanušec, Marco Pašalić, Marin Šotiček ili povratnik Marko Pjaca ne mogu odgovoriti zahtjevima igre na najvišoj razini.

Igranje pod ručnom

Perišićev problem je taj što je nakon ozljede igrao pod ručnom, daleko od nekadašnje forme, a situaciju sada dodatno komplicira činjenica da je ostao bez kluba. Spekulirao se nakon Eura da se Perišić pakira prema Turskoj, tamošnji Süper Lig divan je azil za igrače u zrelim godinama. Figurirao je i kao kandidat za Saudijsku Arabiju, osvanuo je na radaru nekoliko klubova iz Serie A, a u posljednjoj priči pozivnicu mu je poslao Hansi Flick, s kojim je izvrsno surađivao tijekom one minhenske sezone (2020. godina), kada je Bayern osvojio Ligu prvaka. Šampion kreativnog računovodstva, debelo pod vodom, Barcelona trenutačno nema uvjete registrirati Danija Olma, ali mogla bi skucati za Perišića, iako nije najjasnije na kakvu bi ulogu i minutažu u aktualnoj formi on tamo mogao računati.

Linker
15. rujan 2024 23:12