Zlatko Dalić
 STUART FRANKLIN Afp
POGLED SA STRANE

Naš ruski ‘insajder‘ otkriva gdje je prednost Vatrenih: ‘On je enigma, a i atmosfera neće biti urnebesna‘

‘Bez obzira što nema Luke Modrića, i dalje smo favoriti. Vlašić neće biti glavom u transferu.‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. rujan 2021. 17:39

Jedinu pobjedu nad Rusijom u devedeset minuta igre Hrvatska je izborila u Rostovu na Donu, 17. studenoga 2015. godine, na starom stadionu Olymp 2 u prijateljskom dvoboju. Završilo je 3:1 za Vatrene golovima Nikole Kalinića, Marcela Brozovića i Marija Mandžukića. Rusi su vodili od 15. minute pogotkom Smolova koji je i sada u sastavu, ali naši su u nastavku napravili preokret. Pod vodstvom Ante Čačića svih 90 minuta na poziciji stopera odigrao je Marko Lešković.

- Tada smo bili favoriti i to opravdali, vjerovali smo da smo bolji, iako utakmica nije dobro počela za nas. Imali smo jaku ekipu i igrali puno kvalitetnije od njih - kazao nam je Lešković, koji dodaje:

- U međuvremenu su se Rusi znatno podignuli i već su neko vrijeme puno konkurentniji.

Kako gleda na današnji dvoboj?

- I dalje smo mi favoriti, sve će ovisiti o nama. Ako naši igrači budu raspoloženi, sto posto u utakmici i koncentrirani, bliži smo pobjedi. Iako je točno da su Rusi opasni... To što nemaju Dzjubu nije dobro za njih.

image
Carlos Tevez i Marko Lešković
JAMES MARSH Dppi Via Afp

Stvar usredotočenosti

Vatreni primaju puno golova, koliko je to do obrane, a koliko do cijele ekipe? Nekad nije bilo tako...

- To je do čitave momčadi. Spominjalo se da puno pogodaka dobivamo iz prekida, to je stvar koncentracije. Ako su svi pravi, pogreške se svedu na minimum... To se može popraviti - konstatirao je Lešković, koji je tada nosio dres Rijeke i bio na vrhuncu karijere, a sada trenira sam u Osijeku, i čeka kamo dalje. Slobodan je igrač, ima 30 godina... Od 2016. bio je pod ugovorom s Dinamom, ali sasjekle su ga ozljede. Zadnje je igrao za Lokomotivu.

Tomislav Dujmović nije igrao protiv Rusije, ali branio je boje čak četiri ruska kluba: Amkara, Lokomotiva i Dinama iz Moskve te Mordovije iz Saranska. U 19 navrata nastupio je za hrvatsku reprezentaciju u doba izbornika Slavena Bilića. Kako je često u Rusiji i u stalnom je kontaktu s njima, jedan je od niza Hrvata koji su insajderi za ruske nogometne teme.

- Rusi su smijenili Stanislava Čerčesova zbog pritiska koji je napravljen nakon Eura, odlučili su se za mlađeg stručnjaka Valerija Karpina, kojeg krasi dobar odnos s igračima. Iako je poznat po “tvrdom” radu. Njegov je stil nogometa španjolski, voli pas-igru… Kako mu je ovo prva utakmica s reprezentacijom, mala je enigma. Zbog iskustva prednost dajem Hrvatskoj - kazao je Dujmović, da bi dodao:

- Rusi nude šansu mlađim igračima, bit će puni entuzijazma, imat će podršku navijača, iako je Lužniki golem stadion, a kako neće biti pun zbog korone, to neće biti urnebesna atmosfera. Rusi će letjeti po terenu, ali svejedno je blaga prednost na našoj strani, bez obzira na to što nema Modrića. Vjerujem da se na Vlašića neće odraziti što je bio glavnom u transferu.

image
Tomislav Dujmović
DANIEL SANNUM LAUTEN Afp

Može ih se kazniti

Čega i koga se Vatreni igrački moraju paziti?

- U špici će biti Smolov ili Zabolotni. Tu je i Tjukavin, najmlađi, ali jako dobar. Dinamo Moskva ima nekoliko izvanrednih mladića. Ako je netko opasan, osim Smolova i dobro poznatog Golovina, to je Mirančuk iz Atalante. On bi nam mogao raditi probleme. No, budu li neoprezni, možemo ih kazniti.

Kako će funkcionirati hrvatska obrana? Neće biti Vide…

- Hrvatska generalno ima niz igrača koji moraju preuzeti veću ulogu i dati novi impuls. Mislim na Kovačića, Vlašića i Pašalića, koji su uglavnom igrali sporednije uloge, ali sada dolazi njihovo vrijeme. Dužni su preuzeti igru na sebe, karakterom i ulogom na terenu pokazati da su sposobni biti nositelji. Što se obrane tiče, nitko od ruskih napadača nije brz i ne vjerujem da će pobjeći, a nemaju ni osobitu visinu. Važno je samo da naša obrana bude koncentrirana. Pitam se koliko će Karpin uspjeti na Ruse, koji se baziraju na trci i snazi, primijeniti taj španjolski stil igre - zaključio je Dujmović.

Hrvatski navijači bit će na Lužnikiju

Pojedini hrvatski navijači kupili su ulaznice za utakmicu na stadionu Lužniki unatoč odluci UEFA-e da nema gostujućih navijača. Budući da su im Rusi to dopustili, neki su iskoristili šansu i bit će danas na susretu, no radi se o malom broju Hrvata. Većina je odustala nakon što je objavljeno da neće biti tribine rezervirane za gostujuće navijače. Jednako vrijedi i za ogled u Bratislavi u subotu.

Linker
02. svibanj 2024 06:39