PETR DAVID JOSEK Afp
DALIĆ NA PRESICI

‘Nekima je ritam očito prezahtjevan, više neće moći tako! Rebić? Očekivao sam drugog Mandžu...

‘Protiv Škotske ću trebati brže, agresivnije i moćnije igrače. U nekim trenucima smo se raspadali‘
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 18. lipanj 2021. 21:55

Zlatko Dalić imao je elaboriran plan kako srediti Čehe i nesreću da mu se taj plan raspao već nakon uvodnih petnaest minuta. Na press-konferenciji je objašnjavao da se igrači nisu precizno držali njegovih uputa.

- Naša je ideja bila da Perišić na desnoj strani kroz “jedan na jedan” igru stvara višak, a da Brekalo i Kramarić iz međuprostora dolaze pomoći Rebiću u završnicu. Krenuli smo sa četvoricom ofenzivnih igrača i računali da će barem još jedan vezni ulaziti u zonu udarca, što nam je trebalo donijeti prilike. Imali bismo petoricu, šestoricu u završnici akcija. Nažalost, igrači su se previše trošili u obrambenim zadaćama, odlazili su u visoki presing umjesto da se drže kompaktno. U takvim individualnim obrambenim akcijama gubili smo previše energije i raspali se kao momčad – analizirao je Dalić.

U drugom poluvremenu je izmjenama promijenio ritam, ali momčad nije mogla dalje od 1-1.

- Okrenuli smo priču. Perišić se vratio na svoju stranu, Ivanušec donio svježinu na boku, a Petković je ušao da nam sačuva loptu u posjedu. Nismo bili dovoljno kvalitetni da postignemo drugi gol, tako da je ovaj rezultat realan - dodao je Dalić.

image
Glasgow, 180621
EURO 2020: Utakmica skupine D izmedju reprezentacija Hrvatske i Ceske.
Na fotografiji: gol Hrvatske - Ivan Perisic i Luka Modric
Foto: Boris Kovacev/CROPIX
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Drugu utakmicu u skupini Ante Rebić je započeo kao istureni napadač. Taj eksperiment je neslavno propao.

- Računao sam da s njim u vrhu možemo dobiti drugog Mandžukića, agresivnog igrača koji terorizira stopere i ne dopušta suparniku da razvije igru. Kad je napao prostor, došao je u idealnu priliku koju je nažalost zapucao. Od njega sam očekivao da će kretanjem doći u pet takvih šansi, ali Rebić se ipak bolje snalazi na krilnim pozicijama.

Drugo mjesto sada vam je dohvatljivo samo u teoriji, za takav rasplet Hrvatskoj treba rezultatski uvjerljiva pobjeda protiv Škotske uz poraz Čeha protiv Engleske. Ostaje nada u pobjedu i treće mjesto?

- Pobjedom bi završili priču u skupini sa četiri boda, što bi bilo dovoljno za treće mjesto. Dobili smo još jednu priliku, ali proći ćemo samo pod uvjetom da budemo bitno bolji i opasniji nego protiv Češke.

U šiframa je Dalić progovorio o pojedincima koji nisu ispunili njegova očekivanja.

- Očito je da je ovaj ritam prezahtjevan za neke naše igrače. Njima je to preteško u ovom trenutku, jer su ih zaustavile ozljede ili manja minutaža u klubovima. Protiv Škotske ću trebati brže, agresivnije i moćnije igrače. Cilj je od početka turnira bio prolazak skupine i ne odustajemo od njega, no jasno nam je da ovo neće završiti dobro ako hitno ne reagiramo – zaključuje Dalić.

Linker
24. travanj 2024 11:03