KACPER PEMPEL Afp
MANCHESTER NA KOLJENIMA

Njih dvojica nisu pokazali ništa da bi startali protiv Hrvatske, paniku je sijao jedan drugi Englez

Ako je finale nekakav lakmus, Rashforda i Greenwoda čeka rekreativno ljeto u kampu Tri lava
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 27. svibanj 2021. 15:31

Sudac Turpin bacio je novčić i pogledao Brunu Fernandesa - vi birate, prvi ili drugi? Kapetan Manchester Uniteda džentlmenski je prepustio nogometašima Villarreala da prvi osjete pritisak, i ostao je pri odluci i nakon što ga je Turpin upitao je li siguran u svoj izbor.

Dan kasnije engleski mediji iz sportskih biblioteka izvlače "znanstveni dokaz" da je Fernandes pogrešno birao: prilikom raspucavanja jedanaesteraca u 60 posto slučajeva pobjeđuje prvi izvođač. Ali bili prvi ili drugi, "crveni vragovi" finale Europske lige nisu mogli dobiti s Davidom De Geom među vratnicama.

image
MICHAEL SOHN Afp

Već uoči utakmice u Gdanjsku 30-godišnji vratar imao je iza sebe tragičnu bilancu od 29 uzastopnih udaraca s bijele točke bez obrane. S novih jedanaest "torpeda" u režiji posade "žute podmornice" De Gea je rastegnuo seriju na 40 inkasiranih golova. Španjolski mediji trijumf Villarreala - već sedmog kluba La Lige koji je osvojio europski trofej - predstavljaju u poetskom ključu.

"Momčad iz grada Pau Torresa pokazala je bogatim odmetnicima zašto je Superliga promašena ideja", piše As.

Pau Torres je 24-godišnji stoper i reprezentativac, rođen u Villarrealu, izlegao se u klupskom inkubatoru. Odigrao je u Gdanjsku maestralnu utakmicu, i na kraju, u završnim kadrovima samouvjereno pogodio s bijele točke. Pau Torres grabi naprijed, za razliku od Unitedova djeteta Marcusa Rashforda, koji je u finalu odigrao utakmicu bez mirisa, boje i okusa. U skladu s onim što igra cijelu sezonu (samo 7 golova u 32 nastupa). Premda prvi kandidat za zamjenu, Solskjaer je Rashforda ostavio na terenu i u 100. minuti iz igre povukao bitno opasnijeg i prodornijeg Greenwoda.

image
KACPER PEMPEL Afp

Ako je finale nekakav lakmus izgleda Unitedovih napadača da se uguraju u prvih jedanaest engleske reprezentacije, onda Rashforda i Greenwoda čeka rekreativno ljeto u kampu "tri lava". Konkurenti za dresove (Kane, Sterling, Foden, Sancho) trenutačno su u velikoj prednosti.

Harry Maguire preskočio je utakmicu zbog ozljede, a solidan dojam, pogotovo u napadačkim izletima, na lijevom boku ostavio je branič Luke Shaw. Priredio je jednu priliku Cavaniju, i još nekoliko puta oštro ubačenim loptama sijao paniku u suparničkom petercu.

Sa Shawom i Chilwellom kao aspirantima za dres s brojem tri, Englezi će biti sasvim lijepo pokriveni na Euru.

A Škoti, posljednji suparnici "vatrenih" u skupini, neće imati problema s održavanjem "strojarnice" u veznom redu. Scott McTominay u srijedu je bio među boljim Unitedovim nogometašima. Moćan u izlascima s loptom na centru McTominay zna stvoriti višak, odgovoran je u obrambenim zadacima, ali mu zbog šljakerskih radova na centru u pravilu nestaje koncentracije kada se približi zoni udarca…

Linker
25. travanj 2024 06:26