Kamp HNS-a u Velikoj Gorici

 KREšIMIR AčKAR Krešimir Ačkar
DONOSIMO SVE DETALJE

Novi kamp HNS-a izgledat će spektakularno! Trebao bi biti gotov baš pred početak SP-a, evo koliko će koštati

HNS je investitor i financijer iz sredstava koje će namaknuti sam, nešto uz pomoć FIFA-e i UEFA-e
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. svibanj 2023. 07:03

Vlada Republike Hrvatske darovala je zemljište veličine 92.000 kvadratnih metara u Velikoj Gorici Hrvatskom nogometnom savezu, što je povijesni događaj za naš nogomet, nadamo se i prekretnica u izgradnji infrastrukture. Je li vrijeme da konkretne informacije dođu i o stadionu u Maksimiru? Od 1. siječnja na snagu je stupio novi Zakon o sportu koji omogućava podupiranje izgradnje sportskih građevina nacionalnog značenja, to je projekt koji je Vlada najavila još protekle jeseni.

Nakon dva desetljeća najava, propalih kamena temeljaca i priča o kampu kao da je svemirski brod, a ne sportska baza koju imaju skoro svi nogometni nacionalni savezi u Europi, sad HNS pod vodstvom Marijana Kustića čini golem iskorak i napokon može krenuti u gradnju. Kako je objavio, bit će to sportsko-rekreacijski centar za potrebe razvoja i edukacije sportaša, trenera i sveobuhvatne nužne logistike. Zemljište se nalazi na raskrižju Avenije Ivana Pavla II i velikogoričke obilaznice.

image

Kamp HNS-a u Velikoj Gorici

KREšIMIR AčKAR Krešimir Ačkar

Golem posao napravio je grad Velika Gorica čije su službe u mjesec dana ishodile čak 29 odobrenja da bi svi papiri bili na broju. Potom je donio promjenu urbanističkoga plana, čime su se ispunili preduvjeti kako bi država darovala zemljište HNS-u. Još do prosinca 2022. prioritet u razmišljanjima nogometnih čelnika imala je Veslačka, ali kako Grad Zagreb nije uspio riješiti dokumentaciju budući da prava na Zagrebello polaže NK Zagreb, okrenuli su se novoj destinaciji.

image

Zemljište namijenjeno za kamp HNS-a

DAMIR KRAJAC Cropix

Bit će to nogometni, ali i sportski kamp. Prema idejnom projektu koji je na internoj raspravi u Savezu, imat će četiri terena. Jedan od njih bit će mali stadion s 1500-2000 mjesta, najmodernijim svlačionicama, fitnessom, gimnastičkom dvoranom, kriokomorom, hladnim bazenima i svim drugim potrebnim sadržajima. Planiran je i VIP prostor, te će tu sve reprezentacije, osim A, moći igrati utakmice. Dakako, imat će i rasvjetu. Drugi do njega krasit će tribina za 500 gledatelja. Ostala dva bit će trenažni, pritom će jedan imati atletsku stazu i cjelokupan poligon te će se tu moći pripremati i atletičari.

U idejnom projektu predviđena je i sportska dvorana. Ostao je određeni upitnik hoće li se graditi odmah ili će se ostaviti za drugu fazu, to bi moglo ovisiti o ukupnom troškovniku, no prevladava želja i plan da to bude odmah. Dvoranu će koristiti akademije HNS-a, futsal, ali i sportaši dvoranskih sportova.

HNS će u kampu podići uredske prostorije za sve službe, za trenersku i sudačku akademiju, skladišta za cjelokupan program logistike, mali medicinski centar s najsuvremenijom opremom za rehabilitaciju igrača. Tamo će se moći igrati kvalifikacijske utakmice mlađih uzrasta, a trenirat će i A reprezentacija kad bude boravila u Zagrebu.

HNS neće graditi hotel, no pokraj tog zemljišta dovoljno je prostora bude li netko od privatnih investitora htio napraviti i takvo zdanje. Trenutačno u Savezu analiziraju idejni projekt, sigurnosni, medicinski, sportski i svi drugi sektori kazat će jesu li zadovoljni ponuđenim ili su potrebne kakve preinake. Potom će biti raspisan natječaj za glavni projekt, kad bude gotov, na red će doći zahtjevi za izdavanje građevinske i lokacijske dozvole, izbor izvođača radova, a početak gradnje je realno očekivati 2024. godine. Eventualno krajem ove godine. Predviđanja su da će se glavni projekt “kuhati” 2-3 mjeseca... Do završetka 2023. trebao bi biti izabran izvođač, a kraj radova očekuje se krajem 2025. ili početkom 2026. godine, dakle taman pred Svjetsko prvenstvo u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

image

Osijek, 250423.
Srednjoskolsko igraliste.
Otvorenje novouredenog nogometnog terena na srednjoskolskom igralistu.
Na fotografiji: predsjednik HNS-a Marijan Kustic.
Foto: Borna Jaksic/CROPIX

BORNA JAKSIC Cropix

Kolika će točno biti cijena, prerano je kazati, preliminarne najave govorile su o 15 milijuna eura, ali završni račun ovisit će o tome hoće li se raditi sve najsuvremenije, što bi bilo logično, hoće li dvorana ići odmah ili će biti ostavljena za kasniju fazu... To će ili povisiti ili sniziti cijenu. HNS je investitor i financijer iz svojih sredstava koje će namaknuti sam, moguće nešto uz pomoć FIFA-e i UEFA-e.

Savez će kompletnu uredsku infrastrukturu izgraditi u kampu i mnoge službe će biti u njemu, ali će sjedište ostati u Zagrebu. Predsjednik, izvršni direktor, tajnik i najbitniji suradnici. Nije daleko od toga da se čelnici vrate u Kuću nogometa u Rusanovu ulicu.

Kustić: Izrazito važna odluka za budućnost hrvatskog nogometa

Marijan Kustić, predsjednik HNS-a:

- Želim zahvaliti Vladi RH na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem te resornom Ministarstvu graditeljstva s ministrom Brankom Bačićem na ovakvoj odluci, izrazito važnoj za budućnost hrvatskog nogometa. Vlada Republike Hrvatske ovim je potezom potvrdila da brine o sportu te da poštuje vrijednost nogometnih rezultata i prepoznaje važnost nogometa u društvu. Radi se o uistinu strateški važnom projektu te s puno volje i odlučnosti krećemo prema izgradnji ovog nogometnog kampa. Također želim zahvaliti gradu Velikoj Gorici na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom, koji su od početka pokazali veliku želju da ovaj kamp bude u Velikoj Gorici, a pritom su tu ambiciju pratili i brzim, hrabrim i jasnim odlukama. Stoga sam uvjeren da će nam Velika Gorica biti sjajan partner za ovaj kapitalni projekt kojem se može veseliti svaki član nogometne obitelji.

Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice:

- Veliko hvala svima, posebice predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, ministru Branku Bačiću, te predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću.

Linker
05. ožujak 2024 21:47