Ivo Grbić u dresu Lillea

 JEAN CATUFFE Dppi Via Afp
NUŽAN POTEZ

Od prvog do tek trećeg Dalićevog izbora! Vatreni je dobio jasnu poruku pa prelomio i donio veliku odluku?

Ovaj bi trenutačni pad mogao iskoristiti kao trampolin svojih nacionalnih ambicija
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 24. ožujak 2022. 14:00

U studenom, dok su se lomile kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Katar, u prilično dramatičnom tijeku nove Dalićeve svjetske ekspoziture, lomila se i situacija oko izbora prvog vratara. U kadru su bili dotad neprijeporna prva rukavica "vatrenih" - Dominik Livaković, te Ivica Ivušić, koji je u Osijeku grabio krupnim koracima naprijed, te Ivo Grbić, čija je posudba iz madridskog Atletica u Lille ukazivala na vrlo dobro promišljenu odluku...

- Rekli smo da će protiv Malte igrati oni koji su u najboljoj formi, a Grbić je u boljoj formi nego Livaković. Dominik nije izgubio svoje mjesto, on je i dalje broj jedan, ali odlučili smo da brani Grbić. On ima našu veliku podršku, i on će braniti i u Splitu, protiv Rusije, u srazu koji nosi odlazak na Svjetsko prvenstvo - poručio je tada izbornik.

Grbić je, dakle, nakon odličnih prvih recenzija u Ligue One, dakle, dobio u ruke dvije najvažnije utakmice kvalifikacija, odradio ih sigurno, uz Brozovićev autogol, i odjednom, Hrvatska je kliktala gorostasnom Splićaninu, koji između vratnica doista izgleda impozantno (195 cm, 90 kg), kao novoj "jedinici" nacionalne vrste.

- Nisu stvari uklesane u kamen - govorio je nakon svega Dalić. - Činjenica je da Livaković i dalje ima naše puno povjerenje, ali je činjenica da su i Ivušić i Grbić pokazali da mogu, znaju i žele. Za reprezentaciju je to dobro.

Noćna mora protiv PSG-a

Iako nije to potvrdio izrijekom, u velikom dijelu javnosti, ali i medija, počela se provlačiti teza da bi Ivo Grbić, nošen recenzijama i poljudskom euforijom poslije slamanja Rusa i osiguranja Katara, mogao hametice preuzeti Livakovićevu ulogu. Na to su se slile i partije za Lille, gdje je Grbić ugrabio "jedinicu", braneći na 20 uzastopnih utakmica u prvenstvu, svih šest u skupini Lige prvaka kontra Wolfsburga, RB Salzburga i Seville (čak tri prazne mreže), te (in)direktne klupske poruke da će Lille definitivno iskoristiti pravo otkupa Grbićeva ugovora od Atletica, te ga čak i odmah, prema uzoru na sustav Luke Jovića i Benfice te Eintrachta, odmah na ljeto prodati silno zainteresiranim premierligašima.

Plan je bio idealan.

Onda se, međutim, dogodila utakmica s PSG-om, gdje je Lille izgubio 1-5. "Grbić je proživio noćnu moru tijekom koje je imao nekoliko velikih grešaka i primio pet golova. Protiv PSG-a je prošao pravu kalvariju", pisao je tada L'Equipe. Već na sljedećoj utakmici trener Lillea Jocelyn Gourvennec stavio ga je na klupu, što je povećalo sumnju da je 26-godišnji vratar u krizi. Istina je, međutim, kako je Grbić ujedno ozlijedio rame, da ga zamijenio Brazilac Léo Jardim, te kako tada počela Grbićeva kalvarija.

Tražit će novi klub

- Grbić mora braniti - reći će neki dan i Dalić. - Protiv Slovenije pa Bugarske branit će Livaković i Ivušić.

Ispast će, eto, da se u četiri mjeseca Grbić iz hrvatskog nogometnog "penthousea" spustio u podrum - od takoreći prvog vratara, sada je u statusu trećeg. Sve to nagnalo je i tog inače vrlo poštenog momka, na razmišljanje: ako će Lille, a to je sada izvjesno, do kraja sezone optirati za Jardima, a to je sada izvjesno, Grbić se s time neće miriti. Koliko, naime, saznajemo, Ivo Grbić prelomio je da ovoga ljeta traži novu stanicu. U Atleticu pored Jana Oblaka i dalje nema mjesta, a nova posudba ne čini se realnom.

Prema našim saznanjima, na kraju sezone tražit će transfer, gdje će ključna biti pozicija prvog vratara. Samo ona mu može donijeti, ne samo poziv u Katar, koji je prioritet, već ga i približiti mjestu među vratnicama "vatrenog" gola, koje sanja od Rusije i Poljuda. Još donedavno, dok su mu preko Lillea forma i reputacija rasli, bio je na radaru engleskih premierligaša, koji su i danas zainteresirani, no u međuvremenu možda se nađe još pokoji prosac iz "liga petice". Važno je da shvaća poantu i put. Zdrav i željan, odlučan u glavi, ovaj bi trenutačni pad mogao iskoristiti kao trampolin svojih nacionalnih ambicija. Za, konačno, i Dalićeve slatke muke - jer izuzev ove trojice, nečemu se nadaju još i Kalinić, Sluga, pa čak i Labrović...

Linker
20. travanj 2024 18:21